De laatste hand wordt aan de Nachtwacht van Emmen gelegd
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Amateurkunstenaars uit Emmen schilderen replica van De Nachtwacht

Emmen heeft zijn eigen Nachtwacht. Ruim zeventig mensen werkten de afgelopen twee jaar aan een replica van het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn.

Het 4 meter hoge, 5 meter brede en 170 kilo zware doek hangt in het giraffenverblijf van de voormalige dierentuin in het centrum van de stad. In totaal zitten er ongeveer 15.000 werkuren in het schilderij. "Ik ben supertrots dat-ie af is", zegt initiatiefnemer Harrie Visser tegen RTV Drenthe.

Visser kwam op het idee toen hij halverwege 2018 een grote foto van De Nachtwacht in de krant zag staan. Het leek hem leuk om de afbeelding een-op-een na te schilderen en dan te laten zien aan het publiek. In november 2018 ging het werk van start.

Amateurschilders uit Emmen - sommige met veel, andere met weinig ervaring - maakten het kunstwerk stukje voor stukje na aan de hand van foto's met een extreem hoge resolutie. "Soms dacht ik weleens: 'Waar ben ik aan begonnen?'", zegt Geert Joling, een van de schilders die meewerkten.

Het eindresultaat

De afgelopen periode kwamen al 45.000 mensen kijken naar de vorderingen van de amateurschilders. Het doek blijft eerst nog een tijdje op de huidige locatie hangen. Wat er daarna mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Initiatiefnemer Visser wil dat het werk in Emmen blijft. "Het is met allemaal mensen uit Emmen gemaakt en daarom willen we ook dat het doek hier blijft hangen."

Hoewel het kunstwerk niet bestemd is voor de verkoop, is er wel een snelle berekening gemaakt van de kosten. "Als je uitgaat van 50 euro per uur voor een schilder, komt het totaalbedrag uit op ongeveer 512.000 euro", rekent Visser uit. "Nog een reden om het gewoon binnen de gemeente te behouden."

Advertentie via Ster.nl