Donyell Malen (midden), maker van de 1-0, met Joël Piroe en aangever Philipp Max

Simpele zege op Omonia levert PSV groepswinst op in Europa League

PSV heeft de groepsfase van de Europa League afgesloten met een overwinning. De Eindhovenaren, die al zeker waren van de volgende ronde, waren in eigen huis met 4-0 te sterk voor Omonia Nicosia.

Omdat Granada in Griekenland bij PAOK niet verder kwam dan een 0-0 remise, schoof PSV in groep E van de tweede plaats door naar de eerste in de eindstand.

Eindstand groep E Europa League

Daardoor zullen de Brabanders bij de loting voor de zestiende finales niet gekoppeld worden aan een andere poulewinnaar en ontlopen ze ook de beste nummers drie uit de groepsfase van de Champions League.

Brancard voor Ledezma

Daar er weinig meer op het spel stond voor PSV permitteerde trainer Roger Schmidt het zich een aantal vaste krachten rust te gunnen. Cody Gakpo, Ibrahim Sangaré, Jordan Teze en Olivier Boscagli beleefden de aftrap vanaf de reservebank, terwijl Mario Götze zich zelfs niet had hoeven omkleden.

Voor Richard Ledezma duurde het duel slechts een kleine twintig minuten. De 20-jarige Amerikaan raakte bij een duel ogenschijnlijk ernstig geblesseerd aan een knie en verliet met zichtbaar veel pijn per brancard het veld.

PSV-back Philipp Max met een van zijn voorzetten

Het veel sterkere PSV wist het veldoverwicht pas halverwege ook in kansen om te zetten. Een inzet van Donyell Malen werd van de lijn gehaald, bij een schot van Philipp Max stond doelman Fabiano in de weg en de pegel van Jorrit Hendrix vloog net over.

In de 35ste minuut was het wel raak. Een voorzet van Max werd in het doel gelopen door Malen, die eind oktober ook op Cyprus (2-1 winst) twee keer had gescoord tegen Omonia. Op slag van rust was hij ook dicht bij de 2-0, terwijl kort daarvoor aanvoerder Denzel Dumfries de paal had getroffen.

Een dik kwartier na de pauze pikte Dumfries alsnog zijn doelpunt mee, nadat hij in het Cypriotische strafschopgebied onderuit was gelopen en zelf de toegekende penalty verzilverde.

Denzel Dumfries scoort vanaf elf meter

Zo'n buitenkans was even later aan Jordi Gomez van Omonia niet besteed. Hij mocht na hands van Nick Viergever ook aanleggen vanaf elf meter en stuurde PSV-doelman Yvon Mvogo keurig de verkeerde kant op, maar schoof de bal net naast het doel.

PSV geloofde het vervolgens verder wel en freewheelde tegen een onmachtig Omonia richting het eindsignaal. In de extra tijd vond Joël Piroe echter nog tweemaal het doel.

Bij de 3-0 verraste hij Fabiano uit een moeilijke hoek aan de binnenkant, terwijl aan het slotakkoord een paar handige voetbewegingen in het strafschopgebied voorafgingen.