Van luchtbedverhuur naar miljardenbedrijf: waarde Airbnb verdubbelt na beursgang
Wat in 2007 begon als idee van twee Amerikanen om de huur te kunnen betalen, is nu een gevestigde naam in de reiswereld met een beurswaarde vergelijkbaar met die van hotelboekingssite Booking.com.
Het Amerikaanse woningverhuurplatform Airbnb is sinds vandaag beursgenoteerd en had bij de beursgang nog een waarde van zo'n 34 miljard euro. Een aandeel Airbnb kostte bij de introductie 68 dollar. Na opening van de handel werd die prijs meer dan verdubbeld: de koers schoot omhoog naar zo'n 146 dollar. Daarmee werd de beurswaarde van het bedrijf zo'n 90 miljard dollar, zo'n 74 miljard euro.
Mede-oprichter Brian Chesky zei vandaag toen hij de verwachte openingskoers hoorde in een interview met persbureau Bloomberg, dat hij vereerd was.
Vreemden in huis halen
Hij en Joe Gebbia bedachten in 2007 dat het handig zou zijn om woonruimte in je huis te kunnen verhuren aan vreemden. Onder de naam Air Bed and Breakfast verhuurden ze drie luchtbedden in hun huis.
"Toen we ermee begonnen vonden mensen het een eng idee om vreemden in hun huis te halen", zei mede-oprichter Joe Gebbia eerder in een interview. Maar dat is helemaal veranderd. Inmiddels zijn er meer dan 825 miljoen boekingen wereldwijd via de app gedaan.
De bedenkers haalden er een ontwikkelaar bij en met z'n drieën bezitten ze nu meer dan 40 procent van de aandelen van het miljardenbedrijf.
In Nederland zijn er zo'n 65.000 woningen op het platform te huur. Verhuurders in steden merken dat de belangstelling sinds de uitbraak van het coronavirus behoorlijk terugloopt. Zoals Nanny Scholten in Breda, die een huis naast haar woning via de app verhuurt. "Voor corona zat het ieder weekend vol. Door corona zijn we nu gehalveerd qua inkomsten. En wij leven hiervan, het is ons hoofdinkomen."
Aan de andere kant zijn er verhuurders buiten de steden die niet te klagen hebben over de drukte, zoals Niels Fermont Vos. Hij biedt een huis aan op de Hatertse en Overasseltse Vennen. "We zitten eigenlijk elk weekend vol, ondanks corona. We hebben een enkele keer een afzegging gehad van buitenlandse toeristen. Dat werd binnen een dag opgevuld door Nederlandse toeristen die stonden te springen om een beetje afleiding."
Uit een recente analyse van de Universiteit Utrecht op basis van cijfers van marktonderzoeker Airdna blijkt dat veel kleinere gemeenten de komende tijd met vergelijkbare problemen te maken krijgen. Gemeenten in Zeeland, Limburg, het noorden en het oosten en langs de kust krijgen steeds meer toeristen die via Airbnb boeken.
Verlies
Wereldwijd liepen de boekingen bij Airbnb fors terug, met 80 procent in maart. Inmiddels is het aantal boekingen hersteld en is er nog een min van een kleine 10 procent. Onderaan de streep is er dit jaar zo'n 575 miljoen euro verlies geleden. Dat was een jaar eerder 267 miljoen euro.
"Ik vind het apart dat ze geen winst maken", zegt Niels Fermont Vos. "Over mijn inkomsten romen ze 15 procent af met een app. Daar leveren ze ook wel wat service voor, maar dan moet je in staat zijn om een goede winst te draaien."
Beleggers lijken daar vertrouwen in te hebben, want de koers vloog dus omhoog na de beursgang. Ook de introductieprijs van het aandeel werd in aanloop naar de beursgang al een aantal keer opgeschroefd vanwege de grote belangstelling.
Met de huidige waarde van zo'n 90 miljard dollar is Airbnb zo'n vijf keer groter dan Expedia, een andere grote naam in de reiswereld, en ongeveer net zo groot als hotelboekingssite Booking.com.
Verhuur terugdringen
Risico's zijn er ook voor beleggers. Zo waarschuwt Airbnb dat verschillende steden de verhuur van woningen proberen terug te dringen. Amsterdam kwam bijvoorbeeld met een registratiesysteem. Ook mogen er in drie wijken geen woningen voor vakanties worden verhuurd. Andere grote steden zoals Berlijn en Barcelona werken ook aan maatregelen.
Voor de beursgang zei het bedrijf dat geen enkele stad cruciaal is voor de omzet en dat het zo veel mogelijk met autoriteiten probeert samen te werken. "Maar het is waarschijnlijk dat we ook in de toekomst met overheden in conflict komen over wet- en regelgeving."