Myron Boadu en Dani de Wit
NOS VoetbalAangepast

Jong Oranje treft Duitsland, Roemenië en gastheer Hongarije in EK-eindronde

Jong Oranje moet het in de poulefase van het eindtoernooi van het EK tot 21 jaar opnemen tegen gastland Hongarije, Roemenië en Duitsland. Dat heeft de loting in Zürich opgeleverd.

De zestien gekwalificeerde landen zijn verdeeld over vier poules, die van 24 maart tot en met 31 maart in Hongarije en Slovenië worden afgewerkt.

Nederland begint op 24 maart tegen Roemenië, dat in de kwalificatie als tweede eindigde achter Denemarken, en treft op 27 maart Duitsland, dat zich net als Jong Oranje als groepswinnaar voor het EK plaatste. Op 30 maart is mede-organisator Hongarije de laatste opponent.

Van de Looi: 'Uitdagende loting, met Duitsland als sterk land uit pot 1'

De beste twee ploegen van elke groep gaan door naar de volgende ronde, die in knock-out-vorm van 31 mei tot en met 6 juni zijn beslag krijgt. De finale zal gespeeld worden in het Sloveense Ljubljana.

"Een uitdagende loting", oordeelt bondscoach Erwin van de Looi. "We zaten in pot 2, dus je weet dat je een sterk land uit pot 1 treft. Dat is Duitsland geworden. Prima. Die kennen we redelijk. Gastland Hongarije heeft weinig bindende wedstrijden gespeeld en Roemenië kennen we eigenlijk niet."

Tegelijk met 'grote' Oranje

Het is overigens nog maar de vraag of de bondscoach in maart met de sterkst mogelijke formatie zal kunnen aantreden. In exact diezelfde periode begint immers voor het 'grote' Oranje de WK-kwalificatie met wedstrijden tegen Turkije, Letland en Gibraltar.

Van de Looi: 'Oranje gaat voor, maar Jong Oranje gaat met mooi team naar EK'

En ook als de finaleronde in juni wordt gehaald, zijn er botsende belangen, want op 13 juni begint voor het 'grote' Oranje in Amsterdam het EK. Maar Van de Looi voorziet geen getouwtrek met collega-bondscoach Frank de Boer om spelers.

"Het Nederlands elftal gaat voor. Dat is ons vlaggenschip. Frank moet ook gewoon de allerbeste spelers selecteren van wie hij denkt dat hij ze nodig heeft om maximaal te presteren. Uit de rest met de juiste leeftijd pikken wij vervolgens een hartstikke mooi team. Geen probleem. Dat zowel Jong Oranje als Oranje zich heeft geplaatst voor een EK zie ik ook vooral als een luxe probleem."

Spanje titelhouder

Jong Oranje veroverde in 2006 en 2007 de Europese titel. Spanje, dat na de Nederlandse succesjaren vier van de zes edities de beste was, is de heersend kampioen. Alleen Duitsland wist zich daar met twee titels tussen de mengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl