Zorgen om nieuwe invasieve exoot, gele bieslelie op 50 plekken in Nederland
Boswachters in Nederland maken zich zorgen om de gele bieslelie, omdat die andere plantensoorten en bloemen verdrijft. De invasieve exoot komt voor zover bekend op zo'n vijftig plaatsen in het land voor en de verwachting is dat het er snel meer worden.
Vooral in Zeeland veroorzaakt de plant problemen. "Dat komt waarschijnlijk doordat de plant goed gedijt in zoute grond", zegt boswachter Marijke Lieman tegen Omroep Zeeland. "Het probleem is dat hij andere planten overwoekert."
Als er op plekken waar de plant groeit niet wordt ingegrepen door mensen, breidt de plant zich snel uit. "Dan hebben we straks op sommige plekken alleen maar gele bieslelies staan. Onze eigen planten hebben hun eigen schimmels, hun eigen insecten. Dus behalve dat we onze planten kwijt zijn, zijn we eigenlijk het hele ecosysteem van een plek kwijt."
Op de Grevelingendam staan al duizenden bieslelies, verspreid over twee hectare. Staatsbosbeheer bekijkt nog hoe die plek bieslelie-vrij gemaakt kan worden. De plant moet echt helemaal weggehaald en verbrand worden om er zeker van te zijn dat de zaadjes zich niet verder verspreiden.
Ook in Noord-Holland geeft de gele bieslelie problemen. Op het Blaricummerstrand aan het Gooimeer groeien er inmiddels duizenden. De plant verdringt orchideeën, moeraskartelblad en parnassia, inheemse soorten waarvoor veel moeite wordt gedaan om ze in stand te houden.
"We zullen ons moeten beraden over hoe we hier mee omgaan", zegt Arnout Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer tegen NH Nieuws. "Als we dit laten gaan, vinden we straks geen moeraswespenorchis meer terug en dat zou doodzonde zijn." Er wordt nog nagedacht over maatregelen.