Protestbord bij windmolens in Culemborg
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Inwoners Culemborg verzetten zich tegen plannen voor nieuwe windmolens

Inwoners van Culemborg in Gelderland maken zich zorgen over nieuwe windmolens die de gemeente wil laten plaatsen. "Zes turbines van 270 meter hoog. Dat is voor onze directe leefomgeving een bedreiging", zegt een inwoner tegen Omroep Gelderland.

Nu al ergeren inwoners zich aan drie 120 meter hoge exemplaren. Wie vanaf de A2 richting Culemborg rijdt, kan ze niet missen: De Ranke Zwaan, Het Rode Hert en De Witte Juffer. De molens staan op een bedrijventerrein aan de rand van het stad.

Eind oktober maakte het gemeentebestuur van Culemborg bekend mee te werken aan plannen voor nieuwe molens en die worden dus een stuk hoger dan de molens die er nu staan.

'Windmolens zijn noodzakelijk'

Bij de oprit van Martin van Weelden en zijn buren staan manshoge spandoeken met de tekst: "Hier geen windpark" en een afbeelding van een windmolen die bijna net zo hoog is als de Eiffeltoren in Parijs. Hij richtte de werkgroep Tegenwind Culemborg op. "Ons leefgenot wordt zwaar op de proef gesteld en ook onze gezondheid", zegt hij.

De afgelopen jaren praatten Van Weelden en andere bewoners mee in werkgroepen over de plannen. Maar voor- en tegenstanders werden het tot nu toe niet eens.

GroenLinks-wethouder Joost Reus snapt de gevoeligheden van de omwonenden, maar zegt dat de molens nodig zijn. "Ik snap dat mensen zich zorgen maken, maar tegelijkertijd moeten we ook onze doelstellingen halen en dan zijn die molens echt noodzakelijk."

Protestbord tegen het windmolenpark

Gemeentebesturen op veel plekken in de provincie worstelen met weerstand vanuit inwoners tegen windmolenplannen, blijkt uit onderzoek van de regionale omroep. En ook veel gemeenteraadsleden zijn kritisch. Op een rondvraag over duurzaamheidsplannen reageerde een derde van alle raadsleden. Ongeveer 75 procent van hen ziet risico's.

Bij gemeenten staat duurzaamheid vaak hoog op de agenda. Inwoners willen wel windmolens, maar dan niet in het zicht. "Je hoeft geen glazen bol te hebben om te weten dat er geduvel van komt", reageert een Gelderse bestuurder na vragen van Omroep Gelderland.

Niet alleen in Gelderland zijn inwoners kritisch. Er is weerstand op veel meer plekken. In Limburg leidde gebakkelei over windmolens vorig jaar nog tot een politieke crisis.

Besluitvorming

Meer dan de helft van de Gelderse gemeenteraadsleden die reageerden op de enquête staan achter de doelen die tot nu toe zijn geformuleerd in de plannen. Maar velen zetten vraagtekens bij hoe besluiten worden genomen en burgers worden betrokken.

"Er is een probleem met de energievoorziening in de toekomst. Daar moet iets aan gebeuren. De vraag is echter of dit de goede oplossingen zijn en of dit het juiste tempo is. Je moet inwoners wel meenemen", aldus een van de reacties.

In Culemborg besluit de gemeenteraad uiteindelijk of de nieuwe windmolens er wel of niet komen. De actiegroep hoopt de komst van de windmolens tegen te kunnen houden. "We hebben flyers rondgebracht en we hebben borden langs de weg staan", zegt Martin van Weelden. "We hopen dat zoveel mogelijk mensen die het niet eens zijn een zienswijze indienen."

Advertentie via Ster.nl