NOS Nieuws

Britse onderhandelaars opnieuw naar Brussel voor ultieme poging

In Brussel zijn vandaag de onderhandelingen over de Brexit hervat, die mogelijk wel eens de laatste in een lange reeks gesprekken kunnen zijn. De onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie waren vrijdag 'on hold' gezet, maar beide partijen doen de komende dagen toch een ultieme poging om tot een akkoord te komen. De Britse hoofdonderhandelaar Lord Frost arriveerde vandaag in Brussel.

De tijd dringt voor beide kampen. Voor de 31ste van deze maand moeten de EU en het VK niet alleen tot een akkoord zijn gekomen; het akkoord moet voor die tijd nog langs het Europees Parlement en het Lagerhuis geloodst worden.

De Britse premier Boris Johnson en voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, hebben maandag opnieuw overleg over de voortgang van de gesprekken. Dan moet duidelijk worden of doorpraten nog zin heeft, of dat de gesprekken geen kans van slagen meer hebben. In dat geval is een Brexit zonder vastomlijnde handelsafspraken bijna niet meer te vermijden. Zaterdag overlegden Johnson en Von der Leyen al telefonisch met elkaar.

De twee partijen zijn het op een aantal belangrijke punten niet eens, bijvoorbeeld wat betreft de visserij in de Britse wateren. Ook op het gebied van eerlijke concurrentie en het toezicht op die afspraken kwamen Brussel en Londen er tot dusver niet uit.

Zaterdag lieten Johnson en Von der Leyen een verklaring uitgaan waarin zij stelden dat een akkoord niet "haalbaar" is, als die punten niet worden opgelost. Zij spraken van "aanzienlijke verschillen" die overbrugd moesten worden. De komende dagen zijn hierin cruciaal.

Economisch veel op het spel

NOS-correspondent Tim de Wit: "Je kunt er op twee manieren naar kijken. Als je kunt optimistisch redeneren: dit politieke theater hoort erbij, een deal is in het belang van beide kampen dus ze komen er wel uit. Maar je kunt het ook pessimistisch zien. Als ze er nu, na zoveel tijd, nog niet uit zijn, waarom zou het de komende dagen dan wel lukken?"

Komt er geen handelsakkoord, dan betekent dit dat beide partijen zich aan de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie WTO moeten houden. Dat houdt onder meer in dat er op veel producten importheffingen komen. Voor zowel de EU als het VK staat er economisch veel op het spel. Maar verwacht wordt dat een chaotische no-deal-brexit vooral negatief zal uitpakken voor de Britten.

Frans Timmermans, de tweede man van de Europese Commissie, zei vandaag in Buitenhof dat de EU niet moet terugschrikken om de onderhandelingen met het VK af te breken, als de Britten niet inschikken. "Het is echt een dubbeltje op zijn kant op dit moment. Het is heel spannend", zei hij in het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl