Feyenoorder Steven Berghuis

Feyenoord onderuit in Europa League, maar overwinteren kan nog

Heel slecht was het niet wat Feyenoord donderdagavond in de Europa League tegen Dinamo Zagreb liet zien, maar een resultaat zat er nooit in. De Kroaten waren effectief: 0-2.

Door de uitslag in De Kuip en de overwinning van Wolfsberger op CSKA Moskou in dezelfde groep, is Dinamo Zagreb zeker van groepswinst en kan Feyenoord volgende week alsnog wel de volgende ronde halen.

Het moet dan winnen op bezoek bij Wolfsberger AC.

Stand groep K

Het door blessures geplaagde Feyenoord probeerde het wel voor rust, maar kansen kwamen er niet voor de ploeg van Dick Advocaat. Bryan Linssen was één van de dreigende mensen aan Rotterdamse zijde, maar zijn optreden eindigde in de 36ste minuut. Hij leek een spier te verrekken en moest het veld verlaten.

Op slag van rust, kort nadat wederom een Feyenoorder geblesseerd op de grond had gelegen (Uros Spajic liep bij een luchtduel een lelijke hoofdwond op, toen hij tegen het hoofd van zijn tegenstander kopte), kwamen de bezoekers op voorsprong.

Orkun Kökcü wilde de bal wegwerken in zijn strafschopgebied, maar in plaats van de bal te raken, raakte hij tegenstander Lirim Kastrati: strafschop. Bruno Petkovic benutte het buitenkansje en met 0-1 gingen de teams rusten.

Bryan Linssen in duel met Kévin Théophile-Catherine van DInamo Zagreb

Zeven minuten na rust kreeg de Rotterdamse defensie, met Eric Botteghin als invaller voor Spajic, de bal niet weggewerkt en Dinamo Zagreb profiteerde wederom. Even dacht Feyenoord nog aan buitenspel, maar de arbiter had niet onoorbaars gezien bij de inzet van Lovro Majer.

In het restant waren er nog wel kleine kansjes, zo miste de voor Linssen ingevallen Naoufal Bannis van dichtbij nipt de bal, maar aan de uitkomst veranderde niets meer. "Het zit niet erg mee", zei Advocaat op de persconferentie na afloop. "Dat voel je wel binnen de groep. Bij ons is het nog steeds een beetje aanpassen", doelde de coach op de vele afwezigen.

Heel erg ontevreden was Advocaat niet over het optreden van zijn ploeg tot aan de 0-1. "Er was op dat moment in de wedstrijd nog niet zoveel aan de hand. Zij maken alleen op goede momenten de goals, wij niet. En wij hadden maar twee dagen rust, zij hebben het weekend niet gespeeld. Maar dat zijn niet de redenen waardoor we verloren hebben." Dinamo Zagreb was simpelweg beter en gaat zonder tegentreffer naar de volgende ronde.

10 december

Door de nederlaag blijft Feyenoord op vijf punten uit evenzoveel wedstrijden steken. Wolfsberger boekte een knap resultaat bij CSKA Moskou (0-1) en is in de laatste wedstrijd, op donderdag 10 december, de tegenstander van Feyenoord. Bij winst in Oostenrijk plaatsen de Rotterdammers zich alsnog voor de volgende ronde.