Demonstratie tegen 'love jihad'-wet in Bangalore
NOS Nieuws

Eerste Indiase moslim aangeklaagd met 'love jihad'-wet

In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh is de eerste aangifte gedaan tegen een moslimman, na de invoering van een bekeringswet. Hem wordt verweten dat hij de love jihad voert: een complottheorie dat moslims doelbewust hindoemeisjes versieren om ze te bekeren tot de islam.

De nieuwe wet verbiedt het om meisjes bij een huwelijk te dwingen tot bekering. In de praktijk wordt de wet door de familie van bruiden gebruikt om huwelijken met 'ongewenste' partners tegen te houden. "Dat is al duidelijk bij deze eerste aangifte", zegt correspondent Saskia Konniger. "Toen het stel een relatie had, had haar vader al aangifte gedaan van ontvoering. Volgens de familie van de man was hun relatie vrijwillig. Met behulp van de nieuwe wet is nu opnieuw aangifte gedaan." Hij kan nu een celstraf van drie tot tien jaar krijgen.

Tegenstanders noemen de wet ongrondwettelijk, omdat hij tegen het gelijkheidsbeginsel in gaat. "Het zet specifiek moslims op een achtergestelde positie ten opzichte van hindoes. Daarnaast gaat de wet volledig voorbij aan de zelfbeschikking en vrije keuze van de vrouw."

Complottheorie

Bij de bekendmaking van de wet refereerde regeringspartij BJP expliciet aan de love jihad: het idee dat moslimjongens doelbewust hindoemeisjes verleiden en ze dwingen te bekeren. Daarmee zouden ze de islam groter willen maken, en uiteindelijk India overnemen. In hindoe-nationalistische kringen is deze complottheorie wijdverspreid.

Deelstaatpremier Yogi Adityanath (links) en premier Modi

Er is geen bewijs dat er massaal hindoemeisjes worden verleid. Sterker nog, huwelijken tussen religies komen weinig voor. "95 procent van de huwelijken zijn nog steeds gearrangeerd, binnen de religie en de kaste," zegt Konniger. "Als iemand zich bekeert, dan gebeurt dat in veel gevallen gewoon vrijwillig. Voor het bestaan van een grootschalige beweging om zoveel mogelijk hindoemeisjes te bekeren is geen bewijs."

Het is voor interreligieuze koppels niet verplicht om te bekeren, maar trouwen is wel gemakkelijker als je beide dezelfde religie aanhangt. Gemengde huwelijken vallen onder een speciale wet, waarbij mensen nog een maand lang bezwaar kunnen maken. Ook wordt de persoonlijke info van het stel soms openbaar gemaakt, waardoor de familie van de bruid haar weer kan vinden.

Netflix

Door het idee van de love jihad ligt ook Netflix in India onder vuur. Daar is sinds kort de BBC-serie A Suitable Boy te zien, gebaseerd op een boek van Vikram Seth. Hierin krijgt een hindoemeisje een relatie met een moslimjongen. Critici vinden dat hiermee de love jihad wordt gepromoot.

Eén scène wordt vooral als aanstootgevend gezien: het gemengde stel zoent in een hindoetempel. Twee directieleden van Netflix India werden vorige week opgepakt. "De officiële lezing is dat dit oneervol gedrag is, omdat het om een tempel gaat," zegt Konniger, "maar dat de jongen moslim is speelt zeker een grote rol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl