NOS Nieuws

DNB: banken moeten klant voor klant corona-risico’s in kaart brengen

  • Eva Wiessing

    verslaggever Economie

  • Eva Wiessing

    verslaggever Economie

Toezichthouder De Nederlandsche Bank wil dat de banken klant voor klant gaan uitzoeken hoe groot het risico is dat ze vanwege de coronacrisis in betalingsproblemen komen. Op dit moment hebben banken voor 1900 miljard euro aan leningen uitstaan. Maar door alle steunmaatregelen van de overheid is het volgens DNB lastig om te zien hoeveel daarvan als verloren moet worden beschouwd.

"So far, so good", zegt directeur Bankentoezicht Frank Elderson. "De banken hadden vet op de botten. Maar het is belangrijk dat ze hun klanten nu actief benaderen om te zien of die hun leningen kunnen terugbetalen. Het is onvermijdelijk dat niet iedereen dat kan."

Het overgrote deel van alle uitstaande bankenleningen, 96 procent, loopt geen gevaar. Bij twee procent zijn al wel betalingsproblemen, en nog eens twee procent zit in de gevarenzone. Dat gaat in totaal om een bedrag van 76 miljard euro. Dat betekent niet dat al dat geld verloren dreigt te gaan, benadrukt DNB. Het zijn leningen met onderpand en er zijn betalingsregelingen te treffen met de klanten. Maar het is belangrijk dat banken zo snel mogelijk zicht krijgen op de risico's die ze lopen.

De banken hebben veel klanten vanwege corona uitstel van betaling gegeven. Dat gaat om een bedrag van 3 miljard euro. Een deel van dat geld zal wel als verloren moeten worden beschouwd. Volgens de Europese Centrale Bank kan het wel tot 2022 duren voordat de gevolgen van de coronacrisis bij de banken volledig zichtbaar zijn.

"Het is moeilijk om onder huidige omstandigheden alles te zien omdat dingen er mooier uit kunnen zien dan ze zijn", zegt Elderson. "Vandaar dat we banken aanmoedigen om ernaar te kijken."

Door corona is de kans groter geworden dat de rente langdurig laag blijft, constateert DNB. Het maakt het nog lastiger voor de banken om winst te blijven maken. 'Dat is een uitdaging voor de banken.'

De Tweede Kamer heeft geprobeerd om de banken te verbieden om negatieve rente te rekenen op spaartegoeden van burgers. Dat lukte niet. Op zijn laatste persconferentie voordat hij naar de ECB gaat, zei Elderson dat de toezichthouder geen invloed moet hebben op hoe de banken met de negatieve rente omgaan.

"De drempels om negatieve rente te vragen zijn lager komen te liggen. Dat is aan de banken zelf om dat te besluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl