Pompeo bezoekt als eerste Amerikaanse minister Israëlische nederzetting
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever bezocht. Hij kwam aan het begin van de middag aan bij een Israëlisch wijnbedrijf in de buurt van de Palestijnse stad Ramallah. Pompeo is de eerste Amerikaanse minister die een nederzetting aandoet in bezet gebied.
Het bezoek is omstreden, want volgens de internationale gemeenschap zijn de Israëlische nederzettingen illegaal. Maar onder president Donald Trump zien de Verenigde Staten dat niet langer zo. De VS maakte vandaag zelfs bekend dat importproducten uit de nederzettingen voortaan "made in Israel" op het etiket moeten hebben.
Ruim 600.000 Israëliërs leven in meer dan honderd nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, inclusief in Oost-Jeruzalem. In het gebied wonen bijna 3 miljoen Palestijnen. Op deze kaart zie je waar de nederzettingen liggen:
Vanuit Palestijnse kant is er protest tegen de komst van Pompeo. Een woordvoerder van president Mahmoud Abbas noemde de reis "een actieve deelname aan de bezetting". Ook zijn er diverse demonstraties tegen de komst van de Amerikaanse minister.
Pompeo reisde later op de dag ook nog naar de door Israël bezette Golanhoogten. Ook dat is een primeur: geen van zijn voorgangers bezocht het gebied, dat Israël in 1967 veroverde op Syrië. Pompeo kondigde het bezoek aan op een persconferentie in Jeruzalem.
Vorig jaar erkenden de Verenigde Staten de Golanhoogten als Israëlisch grondgebied, als het eerste land na Israël zelf. Pompeo noemde die beslissing vandaag van historisch belang en "een erkenning van de realiteit". De rest van de wereld beschouwt de hoogten als bezet gebied.
Vanochtend kondigde Pompeo ook verdere stappen aan tegen de door Palestijnen opgerichte boycotbeweging BDS. Die afkorting staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties, wat verwijst naar de manieren waarop de aanhangers willen protesteren tegen Israël. De VS zal de BDS-beweging volgens Pompeo voortaan als antisemitisch beschouwen en overheidssteun voor organisaties die eraan deelnemen onmogelijk maken.
Pompeo blijft naar verwachting tot morgen in Israël, voor wat waarschijnlijk zijn laatste bezoek is tijdens deze regeerperiode. Gisteren sprak hij al met premier Benjamin Netanyahu en de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, die voor het eerst op bezoek was in Israël. Na bemiddeling van Trump ging Bahrein eerder dit jaar diplomatieke banden aan met Israël, net als de Verenigde Arabische Emiraten en Sudan.
Volgens sommige Amerikaanse media is het bezoek van Pompeo ook een manier om zich in de kijker te spelen voor de presidentsverkiezingen van 2024. Voor een deel van de Republikeinse achterban is het Amerikaanse Israël-beleid van groot belang.