Arrestatie bij protest in Berlijn tegen het coronabeleid
NOS NieuwsAangepast

Politie Berlijn kan protest tegen coronabeleid maar moeilijk beëindigen

In Berlijn heeft de politie met veel moeite na meer dan vijf uur na het formele einde een demonstratie in het centrum tegen de coronamaatregelen kunnen beëindigen. Veel deelnemers hadden hun kinderen meegenomen, waardoor het voor de politie lastig was om hard in te grijpen. Slechts heel langzaam verlieten de betogers de plaats van de demonstratie.

Er kwamen duizenden mensen af op het protest, maar omdat ze zich niet hielden aan de coronaregels maakte de politie rond het middaguur formeel een einde aan de demonstratie. Een deel van de betogers vertrok al snel, maar een groot aantal betogers bleef staan. Pas om een uur of vijf was de directe omgeving van de Rijksdag en de Brandenburger Tor leeg.

De politie van Berlijn twittert dat er 365 mensen zijn aangehouden. Twee van hen zijn al voorgeleid. Negen agenten zijn gewond geraakt. Over gewonden onder demonstranten is niets bekendgemaakt.

Berlijnse politie breekt protest Duits coronabeleid af

Aanleiding voor het protest zijn aanpassingen in het Infektionsschutzgesetz, de infectiepreventiewet. Daar is vanmiddag in het parlement over gestemd en de wet is aangenomen. Ook de Bundesrat heeft ingestemd met de wet, waardoor die alleen nog maar hoeft te worden ondertekend door president Steinmeier. Coronamaatregelen zoals de afstandsregel, de mondkapjesplicht en sluitingen van winkels en horeca worden met de aanpassing wettelijk verankerd.

De betogers droegen spandoeken waarop ze de wet een Ermächtigungsgesetz noemden, een verwijzing naar de wet die in 1933 door de nazi's werd gebruikt om het parlement buitenspel te zetten en de weg naar een dictatuur vrij te maken.

Rond de Rijksdag was een groot gebied afgezet. Enkele demonstranten die probeerden afzettingen te doorbreken zijn opgepakt.

Snelheid stuit op kritiek

Volgens de regering is er door de veranderingen in de wet meer inspraak mogelijk. In de wet wordt vastgelegd dat het parlement moet instemmen met een nationale noodsituatie. Pas dan kan de regering verordeningen uitschrijven.

Nieuwe maatregelen zijn in principe voor vier weken geldig, voor een verlenging moet de regering het parlement uitleg geven. Maar toestemming is niet nodig.

Dat vinden oppositiepartijen niet genoeg. De leider van de liberalen noemt het een blanco cheque voor de regering. Volgens de partij die Linke krijgt het ministerie van Gezondheidszorg te veel macht. Ook de snelheid waarmee de wet door het parlement gaat, stuit op kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl