Mendes Moreira jaar later: 'Nooit verwacht dat racisme zo heftig zou worden'
Ahmad Mendes Moreira wilde een bekende voetballer worden. En dat werd hij. Vandaag exact een jaar geleden stapte hij als speler van Excelsior in tranen van het veld na racistische uitingen door supporters van FC Den Bosch.
"Achteraf ben ik blij dat het met mij gebeurde, want ik bleef mijn emoties daarna de baas. Anders had het misschien nog veel erger kunnen worden", denkt de hoofdrolspeler.
Natuurlijk had racisme helemaal nooit een punt van discussie mogen zijn. Niet in de stadions. En niet in de maatschappij. En zeker niet met een voetballer in het middelpunt die geboren en getogen is in Schiedam.
Mendes Moreira (25) is de oudste zoon van een moeder uit Guinee en een vader uit Guinee-Bissau. Gezegend met balvaardigheid en een geweldige traptechniek maakte hij het bescheiden Excelsior Maassluis amateurkampioen van Nederland.
'Heb het een plek gegeven'
Naast het voetbal studeerde hij sociaalpedagogische hulpverlening, wat hij na het behalen van zijn propedeuse stopzette toen hij bij FC Groningen alsnog een kans als profvoetballer kreeg.
"En nu ben ik voor altijd de aanleiding voor de racismediscussie in het voetbal. Je hebt liever dat ze het over je kwaliteiten als aanvaller hebben, maar ik heb het een plek gegeven. Ik probeer vooral positief te kijken naar de manier waarop de KNVB het probleem nu aanpakt."
Naast Ahmad Mendes Moreira staat ook Oranje-aanvoerder Georgino Wijnaldum een jaar na dato stil bij het racisme-incident.
Mendes Moreira had in zijn jonge jaren al het een en ander moeten slikken. Leerde leven met iets wat helemaal niet bij het leven zou moeten horen.
"In de amateurs riepen ze ook wel eens wat vanuit het publiek. Maar dan bleef het bij die ene gek. Ik had nooit verwacht dat het ooit zo heftig zou worden als vorig jaar in Den Bosch. En op dat moment krijg je nog niet eens mee wat het aan reacties losmaakt."
Woede
Mendes Moreira was in alle staten, maar vertaalde zijn woede in een dosis gezonde agressie toen hij na zijn terugkeer op het veld nog scoorde ook. Na afloop verscheen hij voor de camera en vertelde hij zonder enige nuance wat hij die middag naar zijn hoofd had gekregen.
"Ik heb daarna een dag niet meer op mijn telefoon gekeken. Gelukkig kreeg ik veel steun vanuit mijn nabije omgeving. De meesten reageerden erg trots, maar ik zag ook hoe mijn moeder zich sterk probeerde te houden."
FC Den Bosch wist zich geen houding te geven met een misplaatste verklaring over kraaiengeluiden, waarvoor de club zich later verontschuldigde. De veel te late excuses nam Mendes Moreira voor kennisgeving aan.
"Telkens als ik de bal kreeg, klonk er gefluit en gescheld. Ik had niet het idee dat ze vanuit de club of de supportersvereniging hun best deden zich daarvan te distantiëren."
Diezelfde mensen zijn supporter van het Nederlands elftal. "Een team waar we nu allemaal trots op zijn. En wat in mijn ogen een goede afspiegeling vormt van de maatschappij. Met Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay hebben we zelfs drie donkere aanvoerders."
Vijandige sferen
Genoeg is genoeg, lieten ze allemaal duidelijk blijken. Met warme woorden voor Mendes Moreira, die in vijandige sferen iets deed wat nooit eerder op de Nederlandse velden was vertoond.
De KNVB presenteerde zijn aanvalsplan, met Mendes Moreira als gelegenheidsspits en ook een delegatie politici aan de aftrap. "En dan sta je ineens met premier Rutte. Ik heb hem kort gesproken. Hij liet me weten het dapper te vinden dat ik van het veld ben gestapt."
Mendes Moreira laat de uitvoering liever aan anderen over. "Er wordt naar mijn mening gevraagd. Ik vertel over de dingen die ik heb meegemaakt. Maar ik wil het verder graag aan de mensen overlaten die er echt verstand van hebben."
Hij wordt inmiddels op straat herkend, maar het bekende praatje gaat dan toch altijd weer over die ene zondagmiddag in De Vliert.
"Ik heb natuurlijk ook mijn dromen als voetballer, ik hoop ooit nog eens een mooie stap te maken. Naar de eredivisie, of een club in het buitenland misschien. Helaas heb ik door verschillende omstandigheden amper de kans gekregen me echt te laten zien", baalt de linkspoot.
'Raakte geen bal'
"Voor mijn gevoel had ik weinig last van dat incident, want op trainingen lukte alles. Maar in de eerstvolgende wedstrijd daarna tegen Volendam raakte ik geen bal. Uitverkocht stadion, werd ik in de rust al gewisseld. Nee hoor, aan stoppen heb ik nooit gedacht. Ik doe nu wat ik het leukste vind, ga door tot ik niet meer kan."
En hij zal lachen naar de tribunes. Waar mede door zijn toedoen zelfs "die ene gek" die nog wel eens wat lelijks riep voortaan bikkelhard wordt aangepakt. Dat maakt hem trots.
"Je wilt uiteraard het liefste dat het allemaal nooit was gebeurd. Ik heb het er moeilijk mee gehad. Maar ik heb er altijd aan vastgehouden dat het uiteindelijk ook positief kon uitpakken. En als mens heeft het me zeker sterker gemaakt."