NOS Nieuws

OM eist 5 jaar tegen rapper Joey AK voor gewelddadige ontvoering

De officier van justitie eist gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar tegen de 23-jarige rapper Joey AK en zijn vrienden voor een gewelddadige ontvoering van een moeder en haar twee kinderen tijdens de jaarwisseling. Het OM ziet de rapper als de leider en vraagt voor hem de hoogste straf.

Het 31-jarige slachtoffer zou 100.000 euro van de rapper hebben gestolen, geld dat hij cash bewaarde in een tas in een huis in Almere. De vrouw en haar kinderen van 3 en 7 jaar oud werden daarom op 31 december 2019 vanuit Amsterdam-Noord ontvoerd en meegenomen naar Almere.

Daar zou de moeder zwaar zijn mishandeld. Volgens het OM heeft Joey AK negen keer met een pistool tegen het hoofd en een knie van de vrouw geslagen en haar overgoten met kokend water, waardoor ze eerstegraads brandwonden opliep.

De politie wist haar met de kinderen op 1 januari te bevrijden. Bij de verdachten werden vijf vuurwapens en ongeveer 200.000 euro aan contant geld gevonden. Joey AK, die ook terechtstaat voor witwassen, beweert dat hij het geld heeft verdiend met optredens. Volgens het OM verdiende hij het met zware criminaliteit.

Contactverbod

De verdachten ontkennen dat ze het slachtoffer hebben ontvoerd. Ze zeggen dat de vrouw op Oudejaarsdag vrijwillig meeging naar het huis in Almere om een conflict uit te praten. Een van hen, Sudneyson B. (20), gaf tegenover de rechtbank wel toe dat hij de vrouw tot bloedens toe heeft geslagen, maar hij ontkent daarbij een wapen te hebben gebruikt.

Het OM wil dat de rechtbank alle verdachten een contactverbod oplegt. Ze mogen geen contact hebben met het slachtoffer en haar kinderen, maar ook niet onderling. "Ze hebben een slechte invloed op elkaar", zei de officier van justitie.

Zes verdachten

Ook de 27-jarige broer van Joey AK, rapper Drechter, is in deze zaak verdachte. Omdat zijn advocaat pas is genezen van corona dient de zaak tegen hem later.

In een slachtofferverklaring liet de vrouw weten wat de impact van de ontvoering is op haar leven en dat van haar kinderen. "Ons leven is compleet verwoest", las haar advocaat voor. Het gezin kampt met een posttraumatisch stresssyndroom, en krijgt psychische hulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl