Rechtbanktekening van de verdachte uit Aardenburg
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Zes jaar cel en tbs geëist in Zeeuwse zedenzaak

Tegen een 47-jarige man uit het Zeeuwse Aardenburg is zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het misbruiken van de minderjarige dochters van zijn vriendin. Dat zou zijn gebeurd met medeweten van die vriendin, die ook terechtstaat.

Omroep Zeeland meldt dat er volgens het OM ook sprake was van uitbuiting en mensenhandel. De meisjes zouden niet alleen zijn misbruikt door de man, maar ook zijn gedwongen tot seks met anderen.

De verdachte liet volgens justitie in elk geval een van de dochters honderden keren door andere mannen misbruiken, op parkeerplaatsen in Zeeland en in Belgische parenclubs. Het meisje zou daarbij zijn gedrogeerd met slaapmiddelen, ghb en alcohol.

Of de Aardenburger daarvoor betaald werd, kan volgens het OM niet bewezen worden, maar dat de meisjes geen keus hadden en de verdachte hun cadeaus gaf, is voldoende voor de aanklacht van uitbuiting en mensenhandel.

De man heeft toegegeven dat hij seks met de meisjes had, maar beweert dat dit met wederzijdse toestemming gebeurde. Het misbruik van de slachtoffers, nu 20 en 14 jaar, zou hebben plaatsgevonden van 2008 tot 2019. De oudste dochter was 8 jaar oud toen het misbruik begon. Bij haar zusje begon het misbruik zeven jaar later, in 2015.

Drogeren

Het OM acht de moeder van de meisjes medeplichtig aan het misbruik. Ze zou in chatgesprekken met de stiefvader details hebben besproken over het misbruik. Ook spraken ze over het drogeren van de meisjes. "Ik doe er wel vast een pilletje in, dan gaat het makkelijker", zou de moeder hebben geschreven.

Reacties op sociale media laten zien dat nogal wat mensen de eis van het OM laag vinden. Maar de zaak is onvergelijkbaar met andere zedenzaken, zegt het OM. Bovendien is de man verminderd toerekeningsvatbaar omdat bij hem sprake is van een pedofiele en een persoonlijkheidsstoornis.

Bij het vaststellen van de eis heeft het OM er rekening mee gehouden dat de verdachte na een gevangenisstraf ook nog jarenlang in een tbs-kliniek zou moeten doorbrengen.

Recidive

Het OM omschrijft de eis zelf als "een combinatie van een hoge gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, waardoor de verdachte niet onbehandeld terug kan keren in de maatschappij". Dat laatste is belangrijk, omdat de kans op recidive groot is, waarschuwt het OM. "Wij vinden dat hij behandeld moet worden en alleen als we vinden dat het weer veilig is dat hij dan ooit in de toekomst misschien nog eens terug zal kunnen komen", aldus persofficier Linda van den Oever.

Hoewel de dochters van de moeder een andere vader hebben, zagen ze de verdachte als een vaderfiguur. Het OM vindt dat de moeder er volledig mee heeft ingestemd dat haar vriend seks had met haar dochters en met vriendinnetjes van haar dochters. Het OM noemt het zelfs "het cement" in de relatie tussen de moeder en de man.

De rechtszaak tegen de moeder wordt mogelijk woensdag voortgezet. Ze werd vorige week tijdens de eerste zittingsdag onwel. Volgens haar advocaat lijdt de vrouw aan ernstig nierfalen.

Advertentie via Ster.nl