NOS NieuwsAangepast

Verspreiding van virus zichtbaar gemaakt door speciale video

Wetenschappers van het Hubrecht Instituut en de Universiteit Utrecht hebben een techniek ontwikkeld die de verspreiding van een virus in een gastheercel zichtbaar maakt. Door de eiwitten van het virus te markeren met een fluorescerend label kunnen die zichtbaar worden gemaakt onder een microscoop.

Hierdoor kunnen onderzoekers voor het eerst zien wanneer, waar en hoe snel een virus eiwitten produceert en zich vermenigvuldigt in de gastheercel. Dit kan van pas komen bij de bestrijding van virussen.

Bekijk hier de video die de onderzoekers van het virus hebben gemaakt:

Verspreiding virus in lichaamscel voor het eerst gefilmd

Een virus is een stukje in eiwitmantel verpakt genetisch materiaal dat een organisme binnendringt via één cel. Het virus probeert deze 'gastheercel' te herprogrammeren, opdat de cel zich gaat richten op het kopiëren van het genetisch materiaal en produceren van nieuwe viruseiwitten.

De onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waardoor het virus zo kan worden gemodificeerd dat deze nieuwe viruseiwitten in de gastheercel oplichten. Het virus wordt als het ware voorzien van een fluorescerend label. De onderzoekers noemen deze techniek 'SunTag'.

Dat is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar medisch ook nuttig: door te zien hoe een virus zich ontwikkelt in een gastheercel kun je er allerlei dingen over te weten komen.

Huis vol ongedierte

"Voorheen konden we virusdeeltjes alleen zien op een foto, vaak van een cel waar het virus al in zit", aldus Marvin Tanenbaum, hoofd van de Tanenbaum-onderzoeksgroep aan het Hubrecht Instituut. "Maar nu kunnen we er ook een HD-video van bekijken."

"Vergelijk het met een foto van een huis vol ongedierte. Het is goed om te weten dat er ratten in de kelder zitten, maar waardevoller is het om een video te hebben van door welk gat die ratten het huis in zijn gekomen, waar ze hun voedsel vandaan halen en wat ze zoal vervelend vinden. Dan kun je eventueel dat gat dichten en het voedsel weghalen.

Achilleshiel

Tanenbaum: "We hebben twee video's van een infectie. Eentje waarbij het virus snel de gastheercel overneemt en eentje waar de verspreiding direct lijkt te stoppen. Bij de laatste video hadden we de gastheercel interferon toegediend."

"Interferon is een lichaamseigen stof die door het immuunsysteem wordt aangemaakt, maar pas in een later stadium van de infectie, als de gastheercel al is overgenomen. Nu zien we dat het virus de gastheercel niet kan overnemen, dus hebben we op deze manier de achilleshiel van dit specifieke virus blootgelegd."

Voor het bestrijden van het coronavirus komt deze techniek te laat, maar wellicht kan de methode wel van pas komen bij toekomstige uitbraken. "Deze techniek zou ook op nieuwe virussen kunnen worden toegepast, zodat we in een vroeg stadium van een uitbraak al kunnen zien waar de zwaktes van een virus liggen en daarvoor medicijnen kunnen ontwikkelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl