Premier Boris Johnson op maandag, na een persconferentie over corona
NOS NieuwsAangepast

Brits Hogerhuis verwerpt omstreden brexitwet Johnson

Het Britse Hogerhuis heeft maandagavond de omstreden brexitwet van premier Johnson verworpen. Een meerderheid stemde ervoor om de delen van de wet te verwijderen die indruisen tegen het internationaal recht.

Het gaat vooral over afspraken over Noord-Ierland, die Londen en de EU hebben vastgelegd in het uittredingsverdrag. Eerder eiste de EU al dat de wet van tafel gaat. De lords stemden met 433 stemmen tegen 165 voor het schrappen van de clausule in het wetsvoorstel die Britse ministers in staat stelt om eenzijdig regelgeving over handel met Noord-Ierland te wijzigen, zonder zeggenschap van de EU.

Volgens Johnson is dit nodig om het interne goederenverkeer in het Verenigd Koninkrijk te beschermen. Hij ziet het als een "vangnet" en "verzekeringspolis" om de politieke en economische integriteit van het VK te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten.

Johnson heeft erkend dat de wet het internationale recht schendt, en veel van zijn partijgenoten vrezen dat het de internationale reputatie van het Verenigd Koninkrijk zal schaden. Het Lagerhuis heeft de wet eerder voorlopig groen licht gegeven. Het Hogerhuis zegt nu dat de passages die het verdrag met de EU schenden moeten worden geschrapt, zoals Brussel heeft geëist.

'Brexitwet risico voor vrede in Ierland'

Het wetsvoorstel dreigt volgens critici de vrede in Noord-Ierland te ondermijnen, een vrees die ook de volgende Amerikaanse president Joe Biden heeft uitgesproken. Johnson kan er nu voor kiezen de bewuste passages te schrappen of ze in stand houden als het Lagerhuis het wetsvoorstel volgende maand opnieuw behandelt. Hij zei maandag dat de betreffende clausules een "vitaal" veiligheidsnet vormen.

Mochten de EU en het VK voor het eind van het jaar een deal over een handelsverdrag sluiten, dan zijn de passages mogelijk niet langer nodig. De onderhandelingen daarover verkeren in een eindfase, er klinken enige optimistische geluiden.

De Britten zijn vanaf 1 januari niet meer gebonden aan EU-wetten, maar in het uittredingsverdrag staat dat de EU zeggenschap blijft houden over handel met Noord-Ierland. Hiermee moet voorkomen worden dat er weer grenscontroles nodig zijn tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de EU en de Ierse regering is dat essentieel voor blijvende vrede op het eiland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl