Een inwoner van Zijldijk controleert de schade na een beving
In samenwerking met
RTV Noord

Ruim 1,5 miljard euro naar aardbevingsgebied Groningen

Groningse bestuurders en het Rijk presenteren vanmiddag een akkoord ter waarde van ruim 1,5 miljard euro die naar Groningen gaat als de gaswinning stopt, meldt RTV Noord. De deal gaat voor het grootste deel over de versterkingsoperatie, maar ook over het toekomstperspectief voor Groningen.

Voor bewoners die met de versterking te maken hebben is het belangrijkste dat gedane toezeggingen worden uitgevoerd tenzij de bewoner dat niet wil. De huiseigenaar mag er dan voor kiezen om het huis tegen de meest recente inzichten te laten herbeoordelen.

De kans bestaat dat er dan niet of nauwelijks versterkt hoeft te worden. Het Rijk gaat er namelijk vanuit dat het veiliger wordt in Groningen als de gaswinning stopt. Voor het maken van die keuze voor een herbeoordeling met de nieuwste inzichten, krijgt de huiseigenaar 30.000 euro om zijn woning te verbeteren.

Ongelijkheid

Het Rijk maakt voor het tegengaan van de sociale ongelijkheid in het aardbevingsgebied 300 miljoen euro vrij. In sommige buurten of straten wordt het ene huis wel versterkt of gesloopt en het andere niet. De provincie en gemeenten willen dat bewoners een gelijke behandeling krijgen.

Daarnaast is er de groep bewoners die mogelijkerwijs een huis hebben dat onveilig is, maar die nog geen versterkingsadvies hebben. Zij weten al die tijd niet waar ze aan toe zijn. Hun huis wordt beoordeeld met de meest recente inzichten, wat kan betekenen dat er minder versterking nodig is.

Ze krijgen een compensatie voor de gewekte verwachtingen en de onduidelijkheid waar ze al jaren in zitten. Veel mensen hebben in afwachting van een mogelijke versterking bijvoorbeeld geen onderhoud aan hun huis gedaan. Zij krijgen 17.000 euro voor het onderhoud en voor verbetering en verduurzaming van hun woning.

Mensen die überhaupt niet op de lijst met mogelijk te versterken woningen staan, kunnen aanspraak maken op een subsidie ter waarde van 10.000 euro voor verduurzaming en verbetering van hun huis.

Geld voor infrastructuur

In de dorpen waar soms hele straten en wijken worden gesloopt en opnieuw worden gebouwd, krijgen de gemeenten ook 300 miljoen euro van het Rijk voor het opnieuw inrichten van de openbare ruimte.

Tot slot is er geld gereserveerd voor woningcorporaties, boeren, erfgoed en het mkb en komt er een pot om knelpunten en schrijnende situaties op te lossen en de provincie en gemeenten krijgen geld voor alle extra kosten die ze maken voor de organisatie van dit alles.

Het akkoord dat vanmiddag op het provinciehuis wordt gepresenteerd is na maanden onderhandelen tot stand gekomen. De ministers Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken zijn bij de presentatie aanwezig.

Advertentie via Ster.nl