NOS Sport

Belangenvereniging NLcoach wil na turnschandalen 'apk voor coaches' invoeren

NLcoach wil 'apk voor coaches' invoeren: 'Gaat om verbinding en bewustwording'

Een voetbalcoach die een hockeycoach gaat beoordelen op (on)toelaatbaar gedrag. Het klonk tot afgelopen zomer als iets onwaarschijnlijks, maar het lijkt binnen afzienbare tijd realiteit te worden.

De belangenvereniging NLcoach, die zich hard maakt voor het welzijn van trainers en coaches in Nederland, wil naar aanleiding van de excessen in de Nederlandse turnwereld een zogeheten 'apk voor coaches' invoeren.

Betere bewustwording

Dit controlemiddel moet volgens NLcoach-voorzitter Paul van Ass een aanzet zijn tot een betere bewustwording van het fragiele evenwicht tussen de grote invloed van een coach en beïnvloedbare pupil. "Een coach is een enorm belangrijk figuur in de ontwikkeling van jonge sporters, of jonge mensen beter gezegd", aldus Van Ass.

Paul van Ass als hockeycoach

Grensoverschrijdend gedrag zou volgens Van Ass makkelijker en toegankelijker gemeld moeten kunnen worden, waarin NLcoach volgens Ass een onafhankelijke rol kan spelen.

Geen waarde-oordeel

Hoe gaat dit dan in z'n werk? Na een melding, bijvoorbeeld van grensoverschrijdend gedrag, zou een afgevaardigde van NLcoach poolshoogte kunnen gaan nemen bij de desbetreffende coach of training, waarbij coaches met een andere blik uit een andere sport de melding gaat beoordelen.

"Het is niet meteen een waarde-oordeel, maar je zet eigenlijk twee werelden naast elkaar. Die kunnen van elkaar leren", legt Van Ass uit. "Wij hopen zo dat het belang van de sporter beter wordt gewaarborgd."

Van Ass heeft echter geen werkwijze voor ogen zoals de boa's momenteel door het land gaan voor de handhaving van de coronaregels. "Dat zouden we qua mankracht ook niet kunnen waarmaken. De toon moet anders zijn. Wij zouden een heel benaderbaar meldpunt moeten zijn."

Niet stiekem in de bosjes

Van Ass benadrukt dat het in de toekomst niet de bedoeling wordt om coaches stiekem vanuit de bosjes of achter een boom te gaan observeren.

"We gaan dit niet anoniem als een politie-agent doen", zegt Van Ass. "Het gaat ons de om verbinding en bewustwording bij mensen die misschien niet in de gaten hebben dat ze grensoverschrijdend bezig zijn."

Met NLcoach komt er ook andermaal een meldpunt in de sport erbij. Is daar wel behoefte aan?

Onafhankelijkheid is volgens Van Ass een belangrijke reden waarom sporters of coaches naar NLcoach zouden kunnen stappen. "Bij een gesprek met je eigen sportbond kan dat al als een beoordeling voelen, terwijl bij NOC*NSF ook het belang van de geldstromen meespeelt voor de olympische sporten. NLcoach heeft geen enkel financieel belang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl