Frank de Wit in actie in de klasse tot 81 kilogram

Judoka De Wit verliest troostfinale bij grandslamtoernooi Boedapest

FJudoka Frank de Wit heeft bij het grandslamtoernooi in Boedapest naast brons gegrepen in de klasse tot 81 kilogram. De Heemskerker verloor met ippon van de Mongoliër Saeid Mollaei.

De Wit begon goed aan het eerste grote toernooi sinds het begin van de coronacrisis. Na acht maanden niet judoën won hij zowel zijn eerste (Adrian Gandia) als tweede (Joao Martinho) partij op ippon.

Waza-ari in kwartfinales

In de kwartfinales kwam De Wit de Russische judoka Chasan Chalmoerzajev tegen op de tatami. Na vijf minuten judoën, stonden er alleen twee strafjes op het scorebord, maar in de golden score werd De Wit uiteindelijk verslagen op waza-ari.

Om nog kans te maken op brons moest De Wit in de herkansingen afrekenen met Shamil Borchashvili. Dat deed hij al binnen dertig seconden door de Oostenrijkse judoka op ippon te verslaan. In de strijd om brons treft De Wit Saeid Mollaei uit Mongolië.

In dezelfde klasse als De Wit verloor Jim Heijman al in de eerste ronde op ippon.

Van den Berg snel uitgeschakeld

Geke van den Berg werd in de tweede ronde uitgeschakeld in Boedapest. De 25-jarige judoka was niet opgewassen tegen Magdalena Krssakova uit Oostenrijk. Ze verloor haar partij in de klasse tot 63 kilogram op ippon.

Geke van den Berg (blauw) in actie in de klasse tot 63 kilogram

Van den Berg, die in 2019 bij grandprixtoernooien goed was voor een zilveren en een bronzen medaille, begon nog goed aan het toernooi door de Turkse judoka Minel Akdeniz met ippon te verslaan.

Tegen Krssakova, die in haar loopbaan drie GP-toernooien wist te winnen, werd ze zeven seconden voor tijd op haar rug gegooid.

Vrijdag, tijdens de eerste dag van het toernooi in Boedapest, wisten de Nederlandse judoka's geen medailles te veroveren.