'Arbeidsinspectie gaf onterecht hoge boetes aan werkgevers'
De Inspectie SZW legt sinds de invoering van een hardere fraudeaanpak in 2013 stelselmatig onterechte en te hoge boetes op voor overtreding van arbeidsregels. Dat blijkt uit een analyse van het FD van tientallen rechtszaken en gesprekken met advocaten. Die vergelijken het harde beleid met de kinderopvangtoeslagaffaire, die duizenden ouders in financiële problemen bracht.
Vooral kleine ondernemers zijn de dupe, schrijft de krant. De Inspectie deelde de afgelopen zeven jaar zo'n 20.000 boetes uit van opgeteld ruim 200 miljoen euro. Uit het jaarverslag 2019 blijkt dat de dienst dat jaar ongeveer 15 procent van de boetes na bezwaar helemaal of deels moest terugbetalen.
Sinds de invoering van de Fraudewet in 2013 is de aanpak van fraudeurs aangescherpt. Volgens advocaten die het FD sprak gaat de Inspectie SZW sindsdien ervan uit dat verdachten frauderen. "Maar de meeste bedrijven overtreden de regels niet moedwillig", zegt advocaat Maayke Maas-Cooymans.
Zo wordt in de krant een voorbeeld gegeven van een boete van 8000 euro die is opgelegd aan een café-eigenaar, omdat een Bulgaarse bezoeker hem hielp met ramen lappen. Procederen zou geen zin hebben omdat procederen meer geld kost dan de boete.