NOS Nieuws

Zij openden hun zaak in de tweede golf: 'Je moet verder kijken dan morgen'

  • Melvin Captein

  • Melvin Captein

De nieuwe coronamaatregelen leggen ondernemers extra beperkingen op. Toch koos een aantal ervoor midden in de tweede golf een nieuw bedrijf te starten. Hoe kijken ze nu naar die beslissing?

Na maanden voorbereiding richtten Nizar Mahou en Rafael van der Eijk dan eindelijk hun eigen avondbezorgdienst op in Roosendaal. Het bedrijf draaide nog geen week toen de online verkoop van alcohol na 20 uur 's avonds verboden werd. "Dat is een grote tegenvaller, want tot nu toe bestond 90 procent van de bestellingen uit drank", zegt Mahou. "We proberen ons hoofd koel te houden, maar dit is onze fulltime baan. Ons ondernemersrisico is in één klap verviervoudigd."

De openingstijden vervroegen is voor het duo geen optie, zegt Van der Eijk. "Het verdienmodel is juist dat je iets meer betaalt voor thuisbezorging op het moment dat supermarkten dicht zijn. Dat concurrentievoordeel valt nu weg."

Mahou en Van der Eijk begrijpen dat maatregelen nodig zijn. "Maar dit voelt disproportioneel en schiet zijn doel voorbij. Als je niet wil dat mensen in de kroeg zitten of met drank op samenscholen op straat, gun hen dan thuis een drankje en heb vertrouwen dat ze daar verantwoordelijk mee omgaan", zegt Van der Eijk. "Natuurlijk zijn er ook huisfeestjes, maar het is niet de alcohol die besmettingen daar veroorzaakt, dat is de illegale bijeenkomst zelf. Onverantwoordelijke mensen zullen toch blijven samenkomen, en die slaan hun voorraad dan gewoon voor 20 uur in", vult Mahou aan.

Desondanks leggen ze zich neer bij de nieuwe regels, maar vooral omdat het moet. "Het is lastig iets te accepteren als je er zelf het doel niet van inziet. Maar als burgers hebben we ons aan de regels te houden. Bovendien wordt er gedreigd met boetes en sluitingen, dat kunnen we nu al helemaal niet hebben."

Ook voor restauranthouder Gert Boonen (47) was het een rare week. "Dinsdag en woensdag hadden we proefeters in ons nieuwe restaurant. Zij hadden onze social media-actie gewonnen en plaatsten video's en foto's op hun kanalen. Je hoopt dan dat anderen ook zin krijgen om te komen. Maar net toen mensen waren opgewarmd, mochten we hen niet meer ontvangen."

De afgelopen maanden hebben Boonen en zijn team verbouwd en een heel nieuw concept ontwikkeld. Een hoop werk, en financieel risicovol in coronatijd. "Maar als je alleen naar morgen kijkt word je somber, je moet over de situatie heen kijken als ondernemer."

De opening die vrijdag gepland stond, ging dan ook gewoon door. "De commissaris van de koning in Gelderland zou die verrichten en in overleg hebben we dat doorgezet. Zonder publiek tóch een lintje doorknippen, om te laten zien dat we positief blijven denken."

De opening van het restaurant gistermiddag

Toch verwacht hij wel een nieuwe financiële domper. "We zagen de lockdown aankomen, dus hebben bestellingen iets kunnen afschalen. Een deel van de ingrediënten kunnen we nog gebruiken, van verse patat maken we aardappelsoep die we invriezen. Maar al met al zal het toch wel weer zo'n 50.000 euro kosten." Gelukkig heeft hij met zijn twee andere restaurants een buffer opgebouwd. "Maar niet iedere ondernemer heeft die luxe, het is weer een grote klap voor de sector."

Naast de horeca kwam ook georganiseerde amateursport deze week volledig stil te liggen. En dus komt de winterstop voor de begin september opgerichte vereniging Handball Tilburg wel erg vroeg. "We hebben slechts twee wedstrijden kunnen spelen", zegt voorzitter en medeoprichter Janna Behnke. In een maand tijd was de club gegroeid naar 63 betalende leden en het enthousiasme was groot. "Dan is dit echt een tegenvaller."

Of ze de zaalhuur en competitiekosten gewoon moeten voldoen, kan Behnke nog niet zeggen. "Dat is afwachten, en daar zijn we ook open over naar onze leden. Gelukkig zijn we niet afhankelijk van kantine-inkomsten of betalende toeschouwers, dat scheelt een hoop."

Bovendien is de saamhorigheid onder de leden groot. "Onze trainers hebben direct online trainingsprogramma's en challenges opgezet om iedereen fit te houden. En we delen onderling veel video's van mooie handbalacties in de appgroep. Zo houden we het enthousiasme erin en blijven we vooruit kijken."

Met de gemeente lopen ondertussen gesprekken om in afgeslankte vorm weer door te trainen, mochten maatregelen straks iets worden afgeschaald. "Maar eerst moet iedereen pas op de plaats maken, dus wij ook."

In een gloednieuwe Haarlemse bioscoop staan de zuilen met ballonnen nog opgesteld van de opening vorige week. Maar verder oogt alles soberder en leger dan de bedoeling was. "We hadden al een beperkt aantal bezoekers en eenrichtingsverkeer natuurlijk", vertelt theatermanager Henk Jan van Neerbos. "Na de persconferentie hebben we ook zitjes en bankjes weggehaald, zodat ook de kleine groepen bezoekers niet ophopen. We verkopen ook helemaal geen alcohol meer en in onze openbare ruimtes geldt nu een mondkapjesplicht."

Een reusachtig complex met zes zalen en bijna duizend stoelen, moet het nu doen met maximaal 30 man per zaal. Toch heeft Van Neerbos geen moment getwijfeld om open te gaan. "We zagen bij onze andere bioscopen dat mensen toch graag blijven komen, afleiding zoeken. We hebben het geluk dat we een grote keten zijn, een gezond bedrijf, met wereldwijde vestigingen. Daardoor kunnen we ook met minder bezoekers open."

Hoewel de omzet natuurlijk tegenvalt, ziet Van Neerbos ook een paar voordelen in de kleine bezetting. "Het is leuk extra aandacht aan bezoekers te geven, aan klantenbinding te doen. En omdat veel grote films zijn uitgesteld, staan kleinere titels nu meer in de spotlights."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl