Blijdschap bij Peres Jepchirchir na het winnen van de WK

Jepchirchir wint WK-goud op halve marathon in wereldrecord

Peres Jepchirchir heeft op de WK halve marathon in het Poolse Gdynia goud veroverd. De Keniaanse atlete liep de 21,1 kilometer in 1.05.16 en verbeterde daarmee haar eigen wereldrecord met achttien seconden, voor wat betreft wedstrijden met alleen vrouwelijke deelnemers.

De 27-jarige Jepchirchir, die in 2016 ook WK-goud won, had de beste eindsprint in een kopgroep van drie. De Duitse Melat Yisak Kejeta werd tweede en noteerde 1.05.18. Ze is de eerste medaillewinnares uit Europa sinds Lornah Kiplagat, die in 2008 het goud won.

Goud voor Jepchirchir bij WK halve marathon

Joyciline Jepkosgei en Ababel Yeshaneh kwamen in de slotfase ten val, waarna er vooraan nog drie atletes overbleven.

Geen Nederlandse atleten

Sifan Hassan en Susan Krumins deden niet mee aan de wedstrijd in Polen. Beide Nederlandse atletes maakten dinsdag bekend niet af te reizen naar de WK.

Krumins liep deze week een blessure op en Hassan besloot het "korte en zware wedstrijdseizoen" vervroegd af te breken.

Mannen: Kiplimo de snelste

Bij de mannen ging de wereldtitel op de halve marathon naar Jacob Kiplimo (58,49). De atleet uit Oeganda is pas 19 jaar. De Keniaan Kibiwott Kandie finishte als tweede op vijf seconden, vlak voor de Ethiopische nummer drie Amedework Walelegn.