NOS Wielrennen

Kelderman stijgt naar plaats twee en nadert Giro-leider tot halve minuut

Kelderman rukt op in kletsnatte Giro-rit, dagzege voor Guerreiro

Wilco Kelderman is de leider in de Giro d'Italia tot op dertig seconden genaderd. De Nederlander van Team Sunweb, die nu tweede staat in het algemeen klassement, eindigde de negende etappe als achtste en liep achttien seconden in op rozetruidrager João Almeida.

De Portugees eindigde de bergetappe van 208 kilometer op de negentiende plaats, op 1.56 minuut van zijn landgenoot en ritwinnaar Ruben Guerreiro. De 26-jarige coureur van Education First boekte met de dagzege het grootste succes uit zijn loopbaan.

Kopgroep van acht

Guerreiro vormde ongeveer halverwege de koers door de Apennijnen een kopgroep met zes anderen: Eduardo Sepúlveda (Movistar), Ben O'Connor (NTT), Jonathan Castroviejo (Ineos), Larry Warbasse (AG2R), Giovanni Visconti (Vini Zabù) en Kilian Frankiny (Groupama-FDJ). Mikkel Bjerg (UAE) sloot later aan.

De acht renners pakten zes minuten op het peloton.

De Portugees Ruben Guerreiro boekt zijn grootste succes: winst van de 9de Giro-rit

Richting de slotklim konden steeds meer renners het tempo niet meer bijbenen en op de Aremogna moesten Warbasse, Franiny en Bjerg lossen, waarna een man-tegen-man-gevecht tussen Castroviejo en Guerreiro ontstond.

Op de regenachtige top toonde de Portugees van Education First zich de sterkste. Achter Castroviejo finishte Bjerg op de derde plaats.

Kelderman geeft gas

In het peloton gaf Kelderman, samen met Jakob Fuglsang, in de slotkilometer gas, wat hem de tijdwinst op Almeida opleverde. Daarmee liet de 29-jarige Nederlandse coureur ook Vincenzo Nibali, Pello Bilbao, Harm Vanhoucke en Steven Kruijswijk achter zich.