In zeven veiligheidsregio's geldt nu hoogste corona-risiconiveau
In zeven regio's geldt inmiddels het hoogste risiconiveau vanwege het sterk gestegen aantal besmettingen. Volgens het coronadashboard van de overheid betekent dat dat in die gebieden hard ingrijpen noodzakelijk is om verdere escalatie te voorkomen.
Risiconiveau 'ernstig' geldt sinds gisteren voor de veiligheidsregio's Utrecht, Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland-Zuid. Die status gold eerder al voor Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden. Vier regio's die tot gisteren nog op het laagste niveau 'waakzaam' stonden, zijn nu ook verhoogd naar 'zorgelijk'.
'Dit willen we niet zien'
Volgens minister De Jonge kan Nederland zich schrap zetten voor extra coronamaatregelen. Want ook zaterdag is het aantal bevestigde besmettingen opnieuw opgelopen, ditmaal tot een nieuw record van 6500. "Dit is precies de trend die we niet willen zien", zei De Jonge gistermiddag.
Het kabinet gaat volgens de minister dinsdag bekendmaken of, en zo ja welke nieuwe maatregelen worden ingevoerd:
Als er in een week meer dan 150 op de 100.000 inwoners van een regio positief zijn getest, of als meer dan 10 procent van de afgenomen testen positief is, dan is er sprake van de kwalificatie 'ernstig'.
Verder overal 'zorgelijk'
In de overige veiligheidsregio's geldt het risiconiveau 'zorgelijk'. De veiligheidsregio's IJsselland, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland zitten sinds gisteren ook op dat niveau. Daarvoor hadden ze de kwalificatie 'waakzaam', het laagste risiconiveau. Dat geldt nu nergens meer in Nederland.
Een regio gaat van 'waakzaam' naar 'zorgelijk' als er in een week meer dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn. De bestaande aanpak moet met aanvullende maatregelen worden versterkt om de verspreiding van het virus weer onder controle te krijgen, staat daarbij op het coronadashboard van de overheid.
In dit kaartje geldt voor de donkerder gekleurde regio's het hoogste risiconiveau, voor de rest is het 'zorgelijk':
In het coronadashboard gaan er alarmbellen af zodra een regio de 'signaalwaarde' overschrijdt. Die signaalwaarde is door de overheid vastgesteld op 7 positieve tests per 100.000 inwoners binnen 24 uur.
De laatste keer dat een regio onder die grens bleef was vorige week zaterdag. Sindsdien zit elke regio elke dag boven die grens.