HEMA stapt naar de rechter vanwege claim EenVandaag over asbest in make-up
Er zit asbest in make-up van van de winkelketens Douglas en HEMA, zegt het actualiteitenprogramma EenVandaag. Dat heeft twee producten laten testen in drie laboratoria, in Nederland en in de VS, en daar is geconstateerd dat er kankerverwekkende asbestvezels in zitten.
Douglas en HEMA ontkennen dat hun producten onveilig zijn. "Het is absoluut niet waar. De Amerikaanse testmethode wordt hier niet erkend. Wij hebben de make-up laten testen bij TNO en daaruit blijkt dat er zeker geen asbest in zit. We vinden ook de Warenautoriteit achter ons", zegt Frederike van Urk van HEMA.
Vanmiddag diende in Amsterdam een kort geding dat het warenhuis had aangespannen tegen EenVandaag om een rectificatie af te dwingen. De uitspraak volgt op korte termijn.
De geteste producten zijn 'My Cheek Palette Blush' van Douglas en 'B.A.E. loose powder foundation 2nd skin' van HEMA. De twee make-upartikelen liggen nog in de winkels.
'Kleine kans op gezondheidsschade'
Volgens experts zijn de verschillende uitkomsten verklaarbaar, omdat er andere onderzoeksmethoden zijn gebruikt. Ook kan asbest ongelijkmatig in het product voorkomen; bij de ene test wordt het dan wel aangetroffen en bij de andere niet.
In veel make-up zit talk. Bij het winnen daarvan komen soms asbestvezels mee, maar volgens HEMA wordt dat voortdurend in de gaten gehouden. "EenVandaag is al ongeveer een jaar met dit onderwerp bezig. Als er echt asbest in zou zitten, kom je daar als journalist toch eerder mee naar buiten en niet nu pas? Dat is gewoon je maatschappelijke plicht", zegt Van Urk.
EenVandaag heeft het onderzoek laten uitvoeren door onder anderen Sean Fitzgerald, een gezaghebbende Amerikaanse asbestonderzoeker. Hij heeft eerder asbest aangetoond in tientallen andere merken make-up. In een reactie op het kortgeding van HEMA laat Eenvandaag weten: "Er zijn drie geaccrediteerde asbestonderzoekers die het hebben gevonden. We hebben een evenwichtige uitzending voorbereid en lang zorgvuldig onderzoek gedaan. We wachten de uitspraak in vertrouwen af."
Het RIVM heeft de gezondheidsrisico's van asbest in make-up in 2018 onderzocht. Het instituut concludeerde dat er een kleine kans is dat gebruikers er op termijn gezondheidsschade van ondervinden.