Alaphilippe juicht te vroeg, Roglic wint LBL • Ulissi klopt Sagan in Giro
- Primoz Roglic wint de 106de editie van Luik-Bastenaken-Luik. Hij klopt de juichende Julian Alaphilippe op de streep. Lees het wedstrijdverslag.
- Lizzie Deignan doorbreekt Nederlandse hegemonie in Luik-Bastenaken-Luik, Ellen van Dijk wordt derde. Lees het wedstrijdverslag.
- Diego Ulissi klopt Peter Sagan in de tweede etappe in de Giro d'Italia, Aleksandr Vlasov geeft ziek op. Lees het wedstrijdverslag.
Tot morgen!
Hiermee sluiten we het wielerblog van deze Super Sunday af. Niet getreurd, want morgen zijn we alweer terug voor de derde etappe in de Giro d'Italia. En dat is niet zomaar een rit, want de renners beklimmen maandag de Etna.
Wie danst het beste op de vulkaan en mag morgenavond de roze trui meenemen naar het hotel? De officiële start is om 12.25 uur, verwachte aankomst op de Etna om 16.15 uur.
Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!
Van der Poel: 'Zuur dat Mohoric er nog wel bij kwam'
Mathieu van der Poel kon lang mee in zijn eerste Luik-Bastenaken-Luik, maar moest passen toen Alaphilippe zijn demarrage plaatste. Van der Poel, zaterdag nog winnaar van de BinckBank Tour na een imposante solo van vijftig kilometer, leidde de achtervolging, maar het gat bleek onoverbrugbaar.
"Ik vind het een beetje een gemiste kans", zei Van der Poel. "Op de klim kwam ik tekort, maar toen ik zag dat Mohoric erbij kwam, vond ik dat wel zuur. Ik voelde me eigenlijk heel goed, maar toen ze echt versnelden, kon ik niet mee."
Zijn zesde plaats levert zijn ploeg Alpecin-Fenix overigens wel hele dure punten op in het klassement van de European Tour. In dat klassement strijden procontinentale ploegen om automatisch startrecht in de WorldTour-wedstrijden.
De ploeg van Van der Poel strijdt met Arkéa-Samsic (de ploeg van Barguil en Quintana) om de kostbare eerste plaats. Na dit weekend neemt Alpecin-Fenix de eerste plaats vermoedelijk over.
Jumbo en de monumenten: bijna honderd procent
Drie van de vijf monumenten zijn dit jaar verreden. Twee daarvan werden gewonnen door een renner van Jumbo-Visma, in de derde (de Ronde van Lombardije) werd George Bennett tweede. "Bijna honderd procent, he", lacht Dumoulin. "Laten we hopen dat Wout van Aert daar een vervolg aan breien in de komende weken."
Wielermonumenten in 2020
winnaar | ||
8 aug | Milaan-Sanremo | Wout van Aert |
15 aug | Ronde van Lombardije | Jakob Fuglsang |
4 okt | Luik-Bastenaken-Luik | Primoz Roglic |
18 okt | Ronde van Vlaanderen | |
25 okt | Parijs-Roubaix |
Dumoulin: 'Dat zijn de mooiste finishfoto's'
Ook Tom Dumoulin liet zich nog even horen na afloop van Luik-Bastenaken-Luik. De Limburger had met een verschroeiend tempo op de Roche-aux-Faucons de weg geëffend voor ploeggenoot Primoz Roglic. Maar dat die ook de zege zou grijpen, kwam toch als een verrassing: "Ik hoorde eerst dat Alaphilippe had gewonnen. Maar toen zei Primoz cryptisch - op zijn Primoz' - dat hij misschien wél gewonnen had".
Even later kwam de bevestiging: "Dat zijn de mooiste finishfoto's, hè", doelt Dumoulin op de juichende Alaphilippe die op de streep verrast wordt door Roglic. "Mooier winnen kan bijna niet. Heel vet."
Zelf neemt Dumoulin nu wat gas terug om zich voor te bereiden op de Vuelta. "Als die doorgaat."
Van der Breggen: 'Schakelde verkeerd op een slecht moment'
Anna van der Breggen kwam er een keertje niet aan te pas. Dat had te maken met pech. "Er gebeurde eigenlijk niet zoveel", vertelde de wereldkampioene, tweevoudig winnaar in Luik, die woensdag ook nog voor de zesde keer op rij de beste was in de Waalse Pijl. "Ik schakelde verkeerd aan de voet van de Redoute, waardoor mijn ketting eraf liep. En die zat best wel vast. Zo begon ik met een achterstand aan de Redoute en dat was het."
Ook zonder die pech was het de vraag of Van der Breggen een rol had gespeeld in de finale. "Wij hadden Amy Pieters in de kopgroep en ik denk dat de grote plegen allemaal een sterke renner voorin had. Voor ons was het zaak om op te letten en mee te springen met een tegenaanval", aldus Van der Breggen. "Maar ik merk ook wel dat ik moe ben. Het is moeilijker om echt diep te gaan."
Van Dijk straalt na 'perfecte' Luik-Bastenaken-Luik: 'Topdag, kan niet beter'
Eerder op deze zondag reed Ellen van Dijk juichend over de streep in Luik. Niet alleen reed zij voor het eerst op het podium, ook had ze een cruciale rol in de zege van haar kopvrouw Lizzie Deignan. "Een topdag voor ons, kan niet beter", vertelt ze stralend vanuit de ploegbus.
"Het plan was om te demarreren op de Côte de Wanne, want daarna was een lastige afdaling. Dat was een beetje mijn taak. En dat lukte goed, want we kregen een mooi groepje mee", vertelt Van Dijk. "Uiteindelijk bleef Lizzie alleen over. Dat was niet de bedoeling. Maar ze was zo sterk dat ik ook tegen haar gezegd heb: ga op de Redoute, ik weet zeker dat je het kunt volhouden. Dat bleek."
In de laatste honderden meters verraste Van Dijk met een late uitval de snellere sprinters Marianne Vos en Amy Pieters. "Ik kan natuurlijk niet sprinten, dus ik zocht naar een goed moment. Dat kon ik eerst niet vinden, maar ik ging toch maar."
Ulissi wint tweede etappe Giro d'Italia: de samenvatting
Even terug naar de Giro d'Italia
Diego Ulissi was de beste op de Piazzale Vittorio Emanuele in Agrigento en wint zo alweer de zevende Giro-rit in zijn loopbaan. Etienne van Empel, die tot tien kilometer van de finish in de kopgroep reed, eindigde als 161ste op 6.37.
Maar hoe deden de klassementsrenners het op de verraderlijke slotklim? Nou, niemand van naam verloor vandaag tijd. Dat geldt ook voor rozetruidrager Filippo Ganna.
In de toptien van het algemen klassement verandert wel het een en ander:
1. Filippo Ganna (Ineos)
2. João Almeida (Deceuninck) +0.22
3. Geraint Thomas (Ineos) +0.23
4. Tobias Foss (Jumbo-Visma) +0.31
5. Josef Cerny (CCC) +0.36
6. Matteo Sobrero (NTT) +0.40
7. Jan Tratnik (Bahrain-McLaren) +0.42
8. Simon Yates (Mitchelton) + 0.49
9. Tanel Kangert (EF) +0.49
10. Diego Ulissi (UAE) + 0.54
....
20. Sam Oomen (Sunweb ) +1.11
30. Wilco Kelderman (Sunweb) +1.28
44. Steven Kruijswjik +1.44
Dit wil je wel even terugzien: de samenvatting
Zinderende slotfase op de radio
Toptien (officieus)
Julian Alaphilippe is inderdaad gedeclasseerd wegens het afwijken van zijn lijn in de sprint. Het podium bestaat dus uit twee Slovenen en een Zwitser: 1. Roglic, 2. Hirschi. 3. Pogacar. Van der Poel blijft zesde, Alaphilippe is terug naar de laatste plek in de groep.
Roglic: 'Nooit gestopt met geloven'
"Ik ben nooit gestopt met erin te geloven", zei Primoz Roglic na zijn even verrassende als verdiende zege in Luik-Bastenaken-Luik. "Tom Dumoulin deed het geweldig op de Roche-aux-Faucons en ik kon het afmaken. Eindelijk win ik ook eens wat."
Koekoek
Daar is de bevestiging! Op de finishfoto is heel duidelijk te zien dat Roglic zijn wiel voor Alaphilippe over de streep drukt. Hirschi wordt derde, Pogacar, vierde en Mohoric vijfde. Mathieu van der Poel wint de sprint van de achtervolgers en wordt zesde.
FINISH - ROGLIC WINT LUIK-BASTENAKEN-LUIK!
Wat een apotheose! Alaphilippe denkt zeker te zijn van de winst, maar juicht te vroeg en wordt op de streep geklopt door Primoz Roglic!
1 km LBL
We gaan sprinten met vier. Nee, met vijf, want Mohoric komt erbij!
2 km LBL
Van der Poel heeft Dumoulin in het wiel en dat is in dit geval geen goed teken, want die beschermt de vlucht van Roglic. Het verschil blijft stabiel op 0.21. En komt er nog een derde Sloveen bij? Mohoric zit op 0.10 van de vier.
4 km LBL - 21 seconden
Van der Poel geeft alles, maar een herhaling van de Amstel Gold Race lijkt niet waarschijnlijk. Hirschi, Alaphilippe, Roglic en Pogacar hebben 21 seconden voorsprong.
8 km LBL - Van der Poel geeft niet op
Van der Poel geeft niet op en probeert het gat met de vier koplopers te dichten. Hij sleurt op kop van de achtervolgende groep. Het verschil is maar 0.12, maar dat is in deze dalende meters best wel veel.
11 km LBL - Aanval Hirschi
Aanval Hirschi! De Zwitser valt aan op het plateau na de Roche-aux-Faucons en krijgt Alaphilippe mee. Maar Roglic en Pogacar keren terug. Kwiatkowski niet. We hebben vier heel grote namen, die gaan strijden om de zege.
Of krijgen we nog een verrassende wending?
13 km LBL - Aanval Alaphilippe!
Aanval Alaphilippe! Hij heeft een gat, maar Hisrschi rijdt het gat dicht. Ook Roglic sluit aan, Woods, Pogacar en Kwiatkowski zitten op het vinkentouw!
15 km LBL - Dumoulin op kop voor Roglic
We zitten op de Roche-aux-Faucons, de laatste klim van deze LBL. Dumoulin rijdt op kop voor Roglic.
Toptien Giro
TOPTIEN GIRO: 1. Ulissi 2. Sagan 3. Honoré 4. Matthews (+0.05), 5. Wackermann 6. Almeida 7. Brambilla 8. Nibali 9. Bilbao 10. Hamilton.
Filippo Ganna behoudt de roze trui.
20 km LBL - Aanval na aanval
Snel terug naar Luik, waar de finale echt begonnen is! Michael Albasini opende met een mooie solo. Daarna was het alle hens aan dek toen Alaphilippe demarreerde met LL Sánchez en Krists Neilands. Maar ook zij komen niet weg.
We gaan op weg naar de Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km á 11 procent) op 12,5 kilometer van de streep.
FINISH GIRO - ULISSI WINT
Diego Ulissi wint! Hij verslaat Sagan en Honoré in Agrigento voor zijn zevende ritzege in de Giro.
2,5 km GIRO - Sprinters voorin
Ramon Sinkeldam heeft Arnaud Démare keurig vooraan afgezet, maar kan de Fransman deze klim aan? Sam Oomen zit op de eerste rij, met Michael Matthews. Ook Diego Ulissi en Peter Sagan zijn bij de pinken.
5 km GIRO - Slotklim!
De slotklim in Agrigento is 3,7 km à 5,7 procent stijging. De vorige keer dat hier gefinisht werd in 2008 won een klimmer: Riccardo Riccó.
7 km GIRO - Kopgroep gegrepen
Na een vlucht van 140 kilometer zit het erop voor de kopgroep met De Gendt en Van Empel. In het peloton zien we nu de treintjes voor de slotklim, want die kan ook voor klassementsrenners best verraderlijk zijn. Steven Kruijswijk zit goed voorin.
35 km LBL - Op Redoute gebeurt...niets
We zijn boven op de Redoute. Het tempo lag hoog met Dries Devenyns als locomotief, maar van een aanval is geen sprake geweest. De favorieten houden hun kruit nog even droog. Van der Poel en Dumoulin zitten er nog bij.
De laatste twee beklimmingen moeten de beslissing brengen:
22 km - Côte des Forges (1,3 km á 7,8 procent)
12,5 km - Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km á 11 procent)
36 km LBL - De Redoute!
De Redoute! Op de beroemde Côte de la Redoute wordt Schär ingelopen door het peloton, waar de mannen van Hirschi tempo maken. Alaphilippe en Kwiatkowski volgen in het spoor van Hirschi. Komt er een aanval?
20 km GIRO - We naderen Agrigento
In de tweede etappe van de Giro begint het nu toch ook te kriebelen, met nog maar 20 kilometer te gaan. Nog altijd rijden Van Empel, De Gendt, Gastauer, Bais en Tonelli op kop met nog 1.03 voorsprong. In het peloton zagen we net een valpartij met Edet en Bookwalter.
We naderen finishplaats Agrigento. En dat is de plek waar Luc Leblanc in 1994 wereldkampioen werd.
47 km LBL - Achtervolgers ingelopen
Op de Col du Maquisard (2,5 km á 5 procent) worden de vier achtervolgers ingelopen. Alleen Michael Schär rijdt nu nog voor het peloton, dat na deze klim op weg gaat naar de Côte de la Redoute, Van der Poel heeft het wiel gekozen van Hirschi. Schachmann heeft het zwaar.
51 km LBL - Dumoulin en Van der Poel voorin
We zien de nodige prominenten in het peloton, waar Mads Pederen nog altijd op kop rijdt voor zijn kopman Richie Porte. Primoz Roglic en Tom Dumoulin rijden rustig mee rond de twintigste plek en ook Mathieu van der Poel toont nog geen enkele sporen van slijtage na zijn huzarenstukje van gisteren.
Zijn vader Adrie was in 1989 een van de - slechts vier - Nederlandse winnaars in Luik-Bastenaken-Luik. De anderen: Ab Geldermans (1960), Steven Rooks (1989) en Wout Poels (2016). Adrie van der Poel boekte zijn zege trouwens in het rood-wit-blauw van de Nederlandse kampioen.
En die trui zit nu om de schouders van: Mathieu.
57 km LBL - Schär in zijn eentje
Op de Col du Rosier (4,4 km á 5,9 procent) heeft Fabian Schär ook afscheid genomen van landgenot Gino Mäder en rijdt nu in zijn eentje aan kop. Daar is na alle commotie van zojuist het tempo iets gezakt, waardoor Schär nog altijd een voorsprong van 2.33 heeft op vier achtervolgers en 3.40 op het peloton.
De vier achtervolgers zijn trouwens Valentin Ferron, Kobe Goossens, Kenny Molly en Iñigo Elosegui. Over die laatste is wel iets leuks te vertellen: hij is namelijk de kleinzoon van José Antonio Momeñe, in 1966 de nummer vier van de Tour en de nummer vijf van de Vuelta.
65 km GIRO - OPGAVE VLASOV
Aleksandr Vlasov gold als een van de favorieten voor de eindwinst deze Giro. Maar dat zal niet deze editie zijn. De 24-jarige Rus is ziek afgestapt. Voor zijn ploeg Astana is dat de zoveelste tegenvaller. Gisteren viel M.A. López al uit na een val in de tijdrit.
67 km LBL - Alaphilippe blijft rommelen
Julian Alaphilippe blijft maar rommelen met zijn materiaal. Hij is een tweede keer gestopt voor een andere fiets en zojuist liet hij - al fietsend - zijn schoenplaatje controleren door ploegleider Tom Steels.
69 km LBL - Gas erop
De renners rijden langs het racecircuit van Francorchamps. Schär en Mäder hebben nog maar 0.45 op het peloton. Paasschens is ingelopen.
70 km LBL - Alaphilippe bij de auto
Alaphilippe rijdt achter het peloton en stopt zelfs bij zijn ploegleidersauto. Stapt hij af? Nee hoor. Hij krijgt een nieuw achterwiel en doet meteen zijn jasje uit. Dat is dan weer een goed teken voor de liefhebbers van Juju.
81 km LBL - Ook Hirschi en Benoot bij val
Met Marc Hirschi is nog een topfavoriet betrokken geweest bij de valpartij in de afdaling van de Côte de Wanne. Samen met Tiesj Benoot is hij terug.
81 km - Valpartij met Alaphilippe
Ouch. Weer een valpartij en weer zijn er grote namen bij betrokken. Wereldkampioen Alaphilippe is een van de slachtoffers van een valpartij in de afdaling van de Cote de Wanne. En hij is niet de enige. Ook Barguil, Valgren en Caruso zijn hard geraakt.
Alaphilippe kan verder, Valgren en Caruso zo te zien niet.
85 km LBL - Froome moet lossen
Op de Côte de Wanne gebeurt van alles. Vooraan is het de Spanjaard Elosegui, die er alleen vandoor gaat. Achterin het peloton moet Chris Froome - inderdaad Froome! - alweer lossen. Ook Landa rijdt op achterstand, maar die komt wel weer terug.
86 km - Côte de Wanne
De negen koplopers hebben nog maar 2.00 op het peloton op de Côte de Wanne. Het is vooral de ploeg van wereldkampioen Alaphilippe, die het tempo opvoeren. Met Tim Declercq en het grote klimtalent Mauri Vansevenant.
Vansevenant was de pechvogel van de Waalse Pijl afgelopen woensdag. Hij zat in de voege vlucht en leek in zijn eentje te overleven tot aan de voet van de laatste beklimming van de Muur van Hoei. Maar toen sleog het noodlot toe: hij miste een bocht, kukelde voorover in de struiken, klom als de bliksem terug op zijn fiets maar dat bleek niet genoeg om het peloton voor te blijven.
96 km LBL - Van Avermaet en Yates uit koers na valpartij
Valpartij! De nervositeit stijgt in het peloton en dat zorgt voor slachtoffers van naam: Greg Van Avermaet en Adam Yates. Beide favorieten zijn meteen uit koers. Fans van Van Avermaet moeten vrezen voor de Vlaamse klassiekers waar hij normaal gesproken zou moeten vlammen.
LBL - Tien Nederlanders, waaronder een oud-winnaar
Er doen vandaag 10 Nederlanders mee aan Luik-Bastenaken-Luik: Dumoulin, Hofstede en Leezer (Jumbo-Visma), Van der Poel (Alpecin-Fenix), Poels en Inkelaar (Bahrain), Schelling (Bora), Arensman (Sunweb), Lammertink (Circus-Wanty) en Paasschens (Bingoal-Wallonie Bruxelles).
Wout Poels is een van de weinig oud-winnaars in het peloton. De winnaar van de editie van 2016 - ook toen was het weer bar en boos - lijkt steeds beter te worden na zijn val op de openingsdag van de Tour en werd woensdag 16de in de Waalse Pijl.
Kan hij vandaag verrassen en zichzelf een fijn verjaardagscadeautje bezorgen?
97 km GIRO - Weer een val, weer Cofidis
Niet te geloven. Net ging Viviani onderuit, een minuut later is het zijn ploeggenoot Consonni die valt. Wat een pech!
99 km GIRO - Viviani valt bij tussensprint
Thomas De Gendt is de grote slokop vandaag en heeft na de bergpunten ook het eerste tussensprintje gewonnen. Spannender was de strijd om plek zes. Gaviria, Démare en Viviani gingen sprinten, maar de Italiaan ging hard onderuit in de bocht.
103 km GIRO - Hond op de weg
Oei, wat zien we nu? Er springt opeens een hond tussen de wielen van de kopgroep. Gelukkig loopt het goed af voor Van Empel en co.
108 km GIRO - De Gendt naast Zabel in bergklassement
De drie bergpunten op het eerste klimmetje zijn voor Thomas De Gendt, die zo op gelijke hoogte komt met Rick Zabel. De Duitse sprinter was gisteren de enige die op zijn klimfiets aan de tijdrit begon en zo de eerste bergkoning werd. Zijn reactie: "Hoe vet is dit!"
112 km GIRO - Van Empel terug in kopgroep
De koplopers zijn bijna bezig aan de eerste van twee klimmetjes van de dag. Beiden zijn van vierde categorie, maar de laatste is wel de slotklim. Etienne van Empel is trouwens weer aangesloten bij de kopgroep. Ze hebben 3.46 op het peloton, waar Ineos op kop rijdt.
LBL - Leezer op kop in afscheidswedstrijd!
Op kop van het peloton zien we een bekende stoppelbaard. Tom Leezer van Jumbo-Visma zorgt met Tim Declercq van Deceuninck (Alaphilippe) dat het verschil met de kopgroep binnen de perken blijft.
In zijn laatste wedstrijd als prof hoopt Leezer zijn kopmannen Tom Dumoulin en Primoz Roglic aan een mooie ereplaats te helpen. En LEezer is trouwens niet de enige die na deze Luik-Bastenaken-Luik de fiets aan de wilgen hangt.
Ook Michael Albasini, in 2016 nog tweede achter Wout Poels in Luik, stopt ermee na vandaag.
137 km LBL - Op de terugweg
In de eerste editie in 1892 kozen de organisatoren ervoor om een koers uit te schijven van Spa naar Bastenaken en weer terug. Waarom Bastenaken? Nou, daar was toevallig een spoorwegstation en dus was het makkelijk voor de organisatoren om heen en weer te reizen.
Sindsdien is het stadje van de lekkere koeken en het Ardennenoffensief het vaste keerpunt van La Doyenne. En dat keerpunt hebben de renners in de 106de editie inmiddels gehad.
Traditiegetrouw is de terugweg naar Luik wel een stuk zwaarder, zelfs met de wind in de rug zoals vandaag. Dat merken de negen koplopers ook, want die zijn bezig aan de Côte de Saint-Roch (1 km á 11,2 procent). En dan volgen er nog negen cols en côtes.
Paasschens en co hebben een minuut van hun voorsprong ingeleverd: 4.30.
134 km GIRO - Van Empel valt
We hebben het nog niet gezegd of het noodlot treft onze landgenoot. Etienne van Empel maakt kennis met de matige staat van de Siciliaanse wegen en mist een bocht in een afdaling. Met een gescheurd shirt vervolgt hij zijn weg.
135 km GIRO - Van Empel in aanval in lastige rit naar Agrigento
Ook in de Giro d'Italia zijn de renners inmiddels bezig aan de tweede etappe, een korte maar lastige rit van Alcamo naar Agrigento (149 km). Vanuit de start zijn vijf renners in de aanval gegaan, waaronder een Nederlander: Etienne van Empel van de Italiaanse formatie Vini-Zabu.
Samen met Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Ben Gastauer (AG2R), Mattia Bais (Androni) en Alessandro Tonelli (Bardiani) heeft hij in een oogwenk 3.35 te pakken.
Slotfase Luik-Bastenaken-Luik (vrouwen): Deignan wint, Van Dijk op podium
Elf beklimmingen
Het is de hele dag op en af in wat wel het zwaarste monument op de wielerkalender genoemd wordt. Elf korte, maar steile muurtjes springen eruit en die hebben dan ook een speciale vermelding gekregen.
De Côte de la Roche-en-Ardenne (2,8 km aan 6,2 procent) is inmiddels achter de rug, maar op de terugweg vanuit Bastenaken komen de renners deze tien bergjes nog tegen:
132,5 km (van de finish) - Côte de Saint-Roch (1 km á 11,2 procent)
92 km - Côte de Mont-le-Soie (1,7 km á 7,9 procent)
84 km - Côte de Wanne (3,6 km á 5,1 procent)
77 km - Col de Stockeu (1 km á 12,5 procent)
71 km - Côte de la Haute-Levée (3,6 km á 5,6 procent)
58,5 km - Col du Rosier (4,4 km á 5,9 procent)
46 km - Col du Maquisard (2,5 km á 5 procent)
34 km - Côte de la Redoute (2 km á 8,9 procent)
22 km - Côte des Forges (1,3 km á 7,8 procent)
12,5 km - Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km á 11 procent)
162 km - Paasschens doet het weer!
De mannen hebben er inmiddels zijn 2,5 uur op zitten in de 106de editie van La Doyenne en hebben zojuist de eerste gecategoriseerde klim van de dag gehad: de Côte de la Roche-en-Ardenne (2,8 km aan 6,2 procent).
Net als bij de vrouwen is ook hier een kopgroep van negen, al is de status van de vluchters logischerwijs wat minder groot. Dit zijn de namen: Elosegui (Movistar), Goossens (Lotto-Soudal), Schär (CCC), Molly en Paasschens (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Goldstein (ISN), Ferron, Ourselin (Total), Mäder (NTT). Ze hebben 5.30 op het peloton.
Voor onze landgenoot Mathijs Paasschens is het al de tweede keer in een paar dagen dat hij in de kopgroep zit. Ook in de Waalse Pijl reed hij tot in de laatste ronde voorop.
Knipoog naar de groten
De toptien van Luik-Bastenaken-Luik (vrouwen)
1. Deignan
2. Brown
3. Van Dijk
4. Vos
5. Pieters
6. Barnes
7. Reusser
8. Labouw
9. Aalerud
10. Lippert
Demi Vollering wordt elfde.
Deignan koerste op instinct: 'Moest Redoute over vóór Anna en Annemiek zouden gaan'
"Ik wist dat ik over de Redoute moest komen voordat Anna, Annemiek en Elisa zouden gaan", aldus Lizzie Deignan na haar fraaie solozege in Luik-Bastenaken-Luik. "Het was puur koersen op instinct."
In de laatste kilometers werd het toch nog spannend, toen Grace Brown seconde voor seconde dichterbij kwam. "Mentaal is dat echt verschrikkelijk. Op het einde besloot ik om vooral de motoren te volgen en zo niet aan Brown te hoeven denken."
FINISH - Van Dijk op het podium
Ellen van Dijk zet de kers op de taart voor haar ploeg, door met een late uitval ook nog naar het podium te rijden. Brown is tweede, Van Dijk derde.
DEIGNAN WINT!
Lizzie Deignan doorbreekt de Nederlandse hegemonie in La Doyenne en schijft de vierde editie op haar naam. Grace Brown is tweede.
1 km - Deignan gaat het halen
Deignan gaat het halen hoor! Brown ziet haar rijden, maar het gat is te groot.
3 km - Brown nadert
Deignan daalt snoeihard richting Luik, maar toch is Brown weer dichterbij gekomen: 12 seconden nog maar. De Britse heeft natuurlijk ook een prima sprint, misschien moet ze even inhouden?
6 km - Deignan bibbert op rotonde
Deignan heeft heel veel moeite om overeind te blijven op een natte rotonde en dus kan Brown weer wat dichterbij komen. Het zijn nog 18 seconden. Bij de andere achtervolgers komt het vooral aan op Vos, maar dat zal voor de derde plaats zijn.
8 km - Brown komt dichterbij
Het is nog niet helemaal beslist hoor. Grace Brown geeft niet op en nadert Deignan tot op 22 seconden.
Deignan helemaal terug aan de top
In de eerste editie van de vrouwenkoers van Luik-Bastenaken-Luik in 2017 werd Deignan al tweede achter Anna van der Breggen. De Britse oud-wereldkampioene nam daarna wat gas terug, kreeg een dochtertje en lijkt nu weer helemaal terug.
Dit jaar was ze al de beste in La Course en in de GP de Plouay.
12 km - Deignan goed op weg
Deignan is boven op de Roche-aux-Faucons, moet nu nog even een stukje doorklimmen en mag dan in dalende lijn richting Luik. Achtervolgster Brown blijft hangen op 0.30, de rest van de kopgroep met Vos, Pieters en Van der Vleuten rijden nog op een kleine 1.00.
14 km - Brown in achtervolging op Deignan
Lizzie Deignan is bezig met de Roche-aux Faucons, de laatste klim van de dag voor de vrouwen. Bij de achtervolgers is Grace Brown weggereden. De Australische van Mitchelton heeft in een klap 0.20 van haar achterstand afgeknabbeld.
20 km - Favorieten lijken uitgeschakeld
Het is een veldslag in de finale van de vrouwenkoers in Luik-Bastenaken-Luik, waar de rensters nu in allerlei groepjes over de Waalse wegen rijden. Lizzie Deignan is bezig met een prachtige solo. De achtervolgers komen nauwelijks dichterbij en dat is ook niet zo gek, want de verstandhouding is niet geweldig.
De Zwitserse Marlen Reusser heeft dat door en probeert het alleen, maar Van Dijk zit meteen in het wiel voor haar kopvrouw Deignan.
En hoe is het met Anna van der Breggen ? Die lijkt net weer aan te sluiten bij een groter groepje met Van Vleuten en Vollering, maar die rijden al op 2.21. Dat lijkt te veel van het goede.
28 km - Deignan solo, pech Van der Breggen
Het zijn niet Van Vleuten en Van der Breggen, maar Demi Vollering die de sterkste indruk maakt in het peloton. Voor Van der Breggen is een verklaring, ze kreeg pech aan de voet van de Redoute en moet in de achtervolging. Deignan is intussen uit de kopgroep weggereden.
Zij heeft 1.35 op de voorsten van het peloton met onder anderen Vollering, Uttrup Ludwig en Niewiadoma. Ertussen zit ook nog de acht vrouwen die in de oorspronkelijke kopgroep zaten, met Vos, Pieters en Van Dijk. Ze hebben 0.30 achterstand.
Bekijk hierond de aanval van Deignan op La Redoute.
45 km - Drie Nederlandsen in kopgroep
Op de Côte de la Vecquée (3,1 km á 6,4 procent). de derde van vijf gecategoriseerde beklimmingen, is ook Grace Brown (ploeggenote van Van Vleuten) aangesloten bij de sterke kopgroep van acht vrouwen. Daarin zien we drie Nederlandsen: Ellen van Dijk, Amy Pieters en natuurlijk Marianne Vos!
De 9 vrouwen in de kopgroep: Vos, Van Dijk, Pieters, Deignan, Aalerud, Reusser, Barnes en Labous en Brown.
Wat krjgen de rensters in de finale nog voor de wielen? Nou, de Côte de la Redoute (op 34 km, 2 km á 8,9 procent) en in de finale de Côte de la Roche-aux-Faucons (op 12,5 km, 1,3 km á 11 procent)
50 km - Vos en Deignan in kopgroep
Bij de vrouwen zijn we stilaan toe aan de finale van hun Luik-Bastenaken-Luik. En de finale wordt geopend met een fraaie kopgroep van acht, met Marianne Vos, Ellen van Dijk, Amy Pieters en Lizzie Deignan. Ze hebben 1.00 op het peloton met daarin Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.
Lucky number 181
Van der Poel start met het nummer waarmee hij vorig jaar de Amstel Gold Race won. Brengt het hem dit keer ook geluk?
Ook Lance Armstrong en Tom Dumoulin vierden er in het verleden successen mee.
Vrouwen al 52 kilometer onderweg
85 km - Het gaat snel bij de vrouwen. Ze liggen voor op het snelste tijdschema.
Départ!
Ook de mannen zijn weg voor Luik-Bastenaken-Luik. Beide wedstrijden zijn te volgen via dit liveblog.
Beelden van de vrouwen zijn in samenvatting te zien om circa 13.35 uur in Studio Sport. Vanaf 14.20 uur zijn we live bij de mannenkoers op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.
En daar is ook de nieuwe wereldkampioen
Voor Julian Alaphilippe is het zijn eerste race sinds zijn wereldtitel van vorige week zondag. Hij besloot de Waalse Pijl aan zich voorbij te laten gaan.
Zes renners uit de BinckBank Tour
Met Van der Poel staan er in Luik zes renners aan de start die tot en met gisteren nog in actie kwamen in de BinckBank Tour. Naast de Nederlander, die de wedstrijd op indrukwekkende wijze won, stappen ook Mads Pedersen, Alex Kirsch, Martin Laas, Davide Martinelli en Laurens de Vreese op in Luik. De laatste drie reden de etappe van gisteren niet uit.
Bekijk hieronder de ontknoping van de vijfde en laatste etappe in de BinckBank Tour.
Daar staat-ie, 'MvdP'
Mathieu van der Poel aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. Een primeur voor de Nederlands kampioen. Met deze klassieker erbij, rijdt hij dit jaar alle vijf monumenten.
Bijeen
110 km - Het peloton is nog bijeen. Een rustig begin.
Onderweg een ode aan Anna
Natte start
Het regent in Wallonië en het is niet warm; slechts tien graden.
Parcours (v)
Vroege start
Om 8.40 uur stapten de vrouwen al op in Bastenaken voor hun 135 kilometer richting Luik. De mannen starten om 10.10 uur in Luik en leggen 257 kilometer af.
De winnaar van vorig jaar bij de mannen, Jakob Fuglsang, is er dit keer niet bij. Hij rijdt de Giro. Het volledige Nederlandse podium van vorig jaar bij de vrouwen is wel present: Annemiek van Vleuten, Floortje Mackaij en Demi Vollering.
Welkom!
Het is tijd voor de oudste der voorjaarsklassiekers, tijd voor Luik-Bastenaken-Luik. Voor de verandering een keer in oktober. Bij de mannen alweer toe aan zijn 106de editie, bij de vrouwen is het de 4de editie.