Vluchtelingen in Bosnië op weg naar een tijdelijk opvangcentrum in 2019
NOS Nieuws

Ongeregeldheden in Bosnië na sluiting opvanglocatie vluchtelingen

In de Bosnische stad Bihac is onrust ontstaan nadat de gemeente een opvanglocatie voor migranten en vluchtelingen had gesloten. Meer dan duizend mensen staan nu op straat.

Hulporganisaties vrezen voor een humanitaire crisis als er niet snel een oplossing komt. "De vluchtelingen slapen hier nu buiten in het bos, in zelfgemaakte kampen of in verlaten gebouwen. De vraag is wat er in de winter gaat gebeuren, als er veel sneeuw valt en de temperaturen een stuk lager worden." Dat zegt Peter van der Auweraert van de Bosnische afdeling van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in het NOS Radio 1 Journaal.

De situatie leidt tot spanningen tussen migranten onderling. Deze week brak een gevecht uit tussen migranten in een geïmproviseerd tentenkamp, twee mensen kwamen om het leven. "De spanningen kunnen snel oplopen als mensen buiten moeten slapen en geen eten hebben", zegt Van der Auweraert. Hij roept de Bosnische autoriteiten ertoe op nog voor de winter voor nieuwe opvangcentra te zorgen.

Oude fabriekshal

Het opvangcentrum dat deze week werd gesloten, een oude fabriekshal met tenten en containers, had plek voor 1500 mensen. De lokale overheid heeft het centrum gesloten omdat er groeiende druk was vanuit de bevolking. Omwonenden klagen al langer over de aanwezigheid van migranten in de stad.

Het lukt Bosnië al jaren slecht om de toestroom van migranten in goede banen te leiden, zegt correspondent Mitra Nazar. "Vorig jaar zag ik daar hetzelfde probleem. Toen had de gemeente een gammel tentenkamp op een oude vuilstortplaats neergezet, zonder sanitaire voorzieningen of stromend water. Toen was het ook vlak voor de winter, waardoor werd gevreesd voor een humanitaire ramp."

Zo zag dat kamp eruit:

Schurft en sandalen in vluchtelingenkamp met de winter voor de deur

De lokale regering in Bihac is gefrustreerd over het gebrek aan steun van de landelijke regering. Dat was vorig jaar ook al zo, zegt Nazar. "De verantwoordelijkheid voor de opvang ligt bij het landelijke bestuur, maar daar lukt het vaak niet om tot goede beslissingen te komen. Dat komt doordat de drie etnische groepen die in Bosnië de macht verdelen het onderling eens moeten worden. Dus zie je de onrust onder de lokale bevolking groeien en voelt de lokale regering zich genoodzaakt om zelf dit soort radicale beslissingen te nemen."

Bosnië wordt door vluchtelingen vooral gebruikt als doorreisland naar de Europese Unie. Rond de 65.000 vluchtelingen zijn de afgelopen jaren naar Bosnië gekomen, daar zijn nu nog 8000 van in het land. Van der Auweraert: "99 procent van de migranten zien dit land louter als transitland, ze willen door naar Europa. Het is alleen de vraag of ze in Europa een bestaan kunnen opbouwen."

Illegaal

De meeste migranten in Bihac komen uit Afghanistan, Bangladesh en Pakistan. Er zijn ook Syrische vluchtelingen, maar die zijn in de minderheid, zegt Van der Auweraert. "De Syriërs kunnen misschien recht krijgen op een vluchtelingenstatus in Europa. Maar de meerderheid zal, door Europa worden teruggestuurd of terechtkomen in de illegaliteit."

Het doorreizen vanuit Bosnië naar de Europese Unie is voor de migranten niet makkelijk. Kroatië doet er alles aan om de migranten tegen te houden. "De Kroatische grenspolitie wordt er al jaren van beschuldigd migranten te bestelen, mishandelen en met geweld terug de grens over te duwen", zegt correspondent Mitra Nazar.

De Bosnische overheid weet dat deze migranten niet in Bosnië willen blijven.

Mitra Nazar

Maar het lukt de Kroaten niet om alle migranten tegen te houden, dus blijven ze het proberen. Daarom willen migranten zo dicht mogelijk bij de Kroatische grens blijven. Daar heeft ook de Bosnische regering belang bij, aldus Nazar. "Het opvangcentrum in Bihac was handig, omdat het dichtbij de grens met Kroatië ligt. De Bosnische overheid weet dat deze migranten niet in Bosnië willen blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl