Conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan laait op, helikopters en tanks uitgeschakeld
Armenië zegt dat het Azerbeidzjaanse leger burgerdoelen heeft aangevallen in Nagorno-Karabach. Dat is een gebied in Azerbeidzjan dat vooral door Armeniërs wordt bewoond en door Armenië wordt gesteund, ook militair.
Het Armeense leger zegt dat het twee Azerbeidzjaanse helikopters, drie drones en drie tanks heeft uitgeschakeld.
Deze beelden zijn vanochtend vrijgegeven door het Armeense ministerie van Defensie:
Azerbeidzjan erkent dat het een militaire operatie is begonnen en zegt dat het zeven dorpen heeft ingenomen. Het zegt dat het reageert op beschietingen langs de frontlijn. Daarbij zouden burgers zijn omgekomen en gewond zijn geraakt.
Een Azerbeidzjaanse helikopter zou verloren zijn gegaan, maar de bemanning zou ongedeerd zijn gebleven.
Azerbeidzjan verspreidde deze beelden van de vernietiging van Armeense luchtverdedigingssystemen.
Aan Armeense kant zijn volgens de autoriteiten zestien doden gevallen en meer dan honderd mensen raakten gewond. De Azerbeidzjaanse president zegt dat ook aan zijn kant slachtoffers te betreuren zijn, maar gaf geen aantallen.
Armenië heeft de bevolking van Nagorno-Karabach gemaand schuilplaatsen op te zoeken. Het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de aanval en zegt dat het een gepast militair en politiek antwoord zal geven.
De regeringen van Armenië, Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan hebben de staat van beleg afgekondigd.
Bloedige strijd
Het christelijke Armenië en islamitische Azerbeidzjan maakten vroeger deel uit van de Sovjet-Unie. Toen die begin jaren 90 uiteenviel, riepen beide republieken op de Kaukasus de onafhankelijkheid uit. De etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach maakten zich in 1991 los van Azerbeidzjan. Volkenrechtelijk hoort het gebied bij Azerbeidzjan. Er wonen bijna 150.000 mensen.
Na een bloedige strijd, die naar schatting aan 30.000 mensen het leven heeft gekost, werd in 1994 een staakt-het-vuren overeengekomen. In de jaren daarna beschuldigden beide partijen elkaar over en weer van het schenden daarvan. De afgelopen maanden namen de spanningen weer toe.
Frankrijk, de VS en Rusland zijn bemiddelaars in het conflict. Frankrijk en de VS hebben beide landen opgeroepen te stoppen met vechten en naar de onderhandelingstafel te gaan.
'Extreem bezorgd'
Ook minister Blok roept daartoe op. Hij zegt "extreem bezorgd" te zijn over de berichten over burgerslachtoffers en roept beide partijen op tot de-escalatie.
Rusland is een bondgenoot van Armenië, maar vindt dat Azerbeidzjan ook binnen zijn invloedssfeer valt. President Poetin heeft met de Armeense premier gebeld en hem volgens het Kremlin op het hart gedrukt verdere escalatie te voorkomen en te stoppen met alle militaire acties.
Turkije steunt Azerbeidzjan en legt de schuld van het oplaaien van het conflict eenzijdig bij Armenië. "Het moet onmiddellijk stoppen met de vijandelijkheden die de regio in brand zetten", zei de Turkse minister van Defensie. Hij zei dat Turkije Azerbeidzjan met al zijn middelen zal steunen.
Armenië doet een beroep op andere landen om te voorkomen dat Turkije zich in de strijd mengt.