Bondscoach Max Tjaden geeft zijn team aanwijzingen
NOS Voetbal

Met een accountant en pakketbezorger vol goede moed naar EK zaalvoetbal

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Bij de naam John de Bever denken de meeste mensen tegenwoordig aan een zanger. Allang niet meer aan de zaalvoetballer die in 1997 werd uitgeroepen tot de beste van de wereld. Toen Nederland op dat gebied nog echt wat voorstelde.

Een volle Ziggo Dome moet over anderhalf jaar het eerste resultaat zijn van de inhaalslag die Oranje onder leiding van bondscoach Max Tjaden is begonnen. "We hopen dat we iets kunnen losmaken wat de vrouwen ook is gelukt."

Zijn andere landen zo goed geworden, of is Nederland de laatste jaren zo afgezakt?

"Het spel is enorm veranderd", weet Tjaden, praktisch zijn hele voetballeven al in het wereldje actief. "Maar we hebben wel een slag gemist. Het is niet gelukt de landelijke competitie te professionaliseren. De sterkte daarvan bepaalt ook het niveau van de nationale ploeg."

Creatief met middelen

Het gevolg is dat Tjaden met een amateurploeg toewerkt naar het EK 2022 in eigen land. Door creatief met de beperkte middelen om te gaan, valt volgens hem een hoop te compenseren.

De voorbereiding op het EK is met een interland tegen Duitsland in gang getrapt:

Zaalvoetballers beginnen weg naar EK in eigen land met zege op Duitsland

Wedstrijdpremies werden afgeschaft bij zijn aanstelling vier jaar geleden, het geld kon volgens Tjaden beter worden besteed aan extra trainingsuren en oefenwedstrijden tegen sterke landen. Ook de eredivisie is inmiddels op de schop gegaan, waardoor de weerstand moet worden verhoogd.

"We moeten topfit op dat EK verschijnen", benadrukt Tjaden. "Dat is wel het laatste waar het bij ons aan mag ontbreken."

Zijn aanpak viel niet bij iedereen in goede aarde. Meerdere spelers besloten niet meer voor Oranje uit te komen, maar kloppen inmiddels wel weer op de deur nu de KNVB heeft ingestemd met het plan om meer in het zaalvoetbal te gaan investeren.

Het is de missie van de 49-jarige Tjaden, die zelf als speler nog het staartje van de Nederlandse gloriejaren meemaakte aan het begin van deze eeuw. Nu staat hij voor een hels karwei, de man die zichzelf omschrijft als ideeëndief. "Ik probeer van iedereen wat op te pikken."

Zo moet hij omgaan met de cultuurverschillen binnen zijn ploeg. Oranje is in de loop der jaren een zeer divers gezelschap geworden, in tegenstelling tot de jaren waarin exceptionele talenten als Edwin Grünholz en De Bever nog de dienst uitmaakten.

Max Tjaden (rechts) in actie voor Oranje in 2005

Tjaden, zelf van Indische origine, hoort de vooroordelen van buitenaf ook. "Een team vol Marokkanen, is dat nou Nederland? Dat vind ik niet netjes. Feitelijk is het ook niet zo, het zijn jongens die hier zijn geboren en getogen. En ze zijn snel, explosief en dynamisch, waar het moderne spel om vraagt."

Hinken op twee gedachten

Het probleem zit hem volgens Tjaden vooral in de clubs waar ze spelen, waarbij hij op twee gedachten hinkt. Aan de ene kant wil hij dat de eredivisie beter wordt, maar voor dit moment selecteert hij liever spelers die in een sterkere competitie actief zijn.

"De speelsters die het Nederlandse vrouwenteam op de kaart zetten, waren op dat moment ook actief voor buitenlandse topclubs", constateert Tjaden. "En Oranje profiteert er ook van als Donny van de Beek een betere voetballer wordt bij Manchester United."

Zaalvoetballer Mohamed Attaibi werd een internationaal gerenommeerde speler bij Lazio en werd met succes ingezet bij de campagne om het EK naar Nederland te halen.

Het filmpje dat gemaakt werd om het EK naar Nederland te halen:

"Maar de meeste internationals van ons hebben gewoon een maatschappelijke carrière", benadrukt Tjaden. "Zo hebben we een accountant, een ambtenaar en een pakketbezorger in ons team. Die kunnen we tegenwoordig compenseren als ze werktijd moeten inleveren voor trainingen."

Tjaden zat tegelijkertijd op trainingscursus met Sarina Wiegman, een naam die hij graag laat vallen. Niet alleen uit bewondering voor haar werk bij de vrouwen, maar ook om aan te geven dat hij niet wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden om deze tak van voetbal weer op de kaart te zetten.

De Oranje-bondscoaches Max Tjaden, Sarina Wiegman en de inmiddels naar Barcelona vertrokken Ronald Koeman

"De vrouwen zijn ons inmiddels ver voorbij, kijk wat Sarina tegen alle verwachtingen in teweeg heeft kunnen brengen. Ik denk nog weleens terug waar het vrouwenvoetbal in Nederland stond in de tijd waarin ik zelf nog speelde."

Wat dat betreft hoeft het zaalvoetbal niet van ver te komen, een sport die in Nederland groter is dan de afgebrokkelde status van het nationale team doet vermoeden.

Voor een aanval op de toplanden is het volgens Tjaden in 2022 nog te vroeg, maar wel moet het project intussen een gezicht kunnen krijgen. "Ik zeg altijd maar: als Oranje wint, zijn de Amsterdamse grachten voor de mannen, de Utrechtse voor de vrouwen en is de Rotterdamse koopgoot voor ons. Dat is ons publiek, heel divers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl