NOS WielrennenAangepast

Kämna beloont aanvalslust Bora eindelijk met zege, favorieten houden zich koest

  • Lennard Kämna wint de zestiende etappe is een bergrit van 164 kilometer van La Tour-du-Pin naar Villard-de-Lans. Lees het wedstrijdverslag.
  • Alle 785 coronatesten bleken negatief, alle renners mogen van start.
  • Primoz Roglic start in het geel, Sam Bennett in het groen, Benoît Cosnefroy in de bollen en Tadej Pogacar in het wit.
  • Meer reacties en samenvattingen in De Avondetappe om 21.30 uur op NPO 1 met Stef Clement, Thomas Rieff (trainingsmaat Tom Dumoulin) en André Rieu.
liveblog gesloten

À demain!

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Tadej Pogacar wijst de weg naar boven

Morgen: het dak van de Tour de France (2.304 meter)

Woensdag moet er in de Alpen serieus geklommen worden door het Tourpeloton. Na de start in Grenoble zijn de eerste 100 kilometer relatief vlak. Daarna wachten twee reuzen van de buitencategorie: de Col de la Madeleine (17 kilometer à 8,4 procent) en de Col de la Loze (21,5 kilometer à 7,8 procent), waarop na 170 kilometer de finishlijn is getrokken.

De top van de Loze, die voor het eerst beklommen wordt in de Tour, ligt in Méribel. In dat skioord klopte Thibaut Pinot medevluchter Romain Bardet in de eindsprint van een Dauphiné-etappe in 2016. En Tadej Pogacar greep er de macht in de Ronde van de Toekomst van 2018.

Tour de France etappe 17

21.30 uur, NPO 1: De Avondetappe

Vanavond strijkt De Avondetappe neer in Maastricht, de stad van Tom Dumoulin en André Rieu. De vioolvirtuoos schuift vanavond aan bij Dione de Graaff, Stef Clement en Dumoulins trainingsmaatje Thomas Rieff. En uiteraard praat Herman van der Zandt ons bij vanuit Frankrijk.

Inschakelen om 21.30 uur op NPO 1 of kijk naar de livestream op NOS.nl.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt

Samenvatting

Bekijk hier de samenvatting van de zestiende etappe in de Tour de France: nos.nl/video/2348439

Samenvatting etappe 16: Kämna soleert naar ritwinst, Roglic behoudt geel

Dumoulin kijkt uit naar Col de la Loze: 'Ik heb daar vaak geskied trouwens'

Tom Dumoulin hoefde zich vandaag niet overmatig in te spannen en steeg ten koste van Nairo Quintana zelfs een plekje toen het tempo op het slotklimmetje toch de hoogte in werd gejaagd. "Alles onder controle", zei Dumoulin fijntjes. "Er viel voor ons weinig te winnen vandaag. Wij hebben onze krachten nog nodig de komende dagen."

Om te beginnen met de etappe van morgen. "Ik denk dat de etappe van donderdag misschien nog zwaarder is, maar de aankomst van morgen is zeker de zwaarste in deze Ronde. Het is eigenlijk midden over de skipiste vanuit Meribel. Ik heb daar vaak geskied trouwens, dus ik herkende wel veel. Een mooi geasfalteerd geitenpad eigenlijk. Ik houd er wel van."

Bekijk de reactie van Tom Dumoulin na afloop van de zestiende etappe in de Tour de France: nos.nl/video/2348437

Dumoulin over de Col de la Loze: 'Echt een geitenpad, heel bijzonder'

Roglic blikt alvast vooruit naar koninginnenrit: 'Vlakbij de schans van Courchevel'

Primoz Roglic had vandaag weinig te vrezen van aanvallen op zijn gele trui. Dat zal morgen wellicht anders zijn in de zwaarste rit van het Alpendrieluik, met aankomst op de Col de la Loze (21,5 km à 7,8 procent en met 2.304 meter het dak van deze Tour).

"Voor mij is het de koninginnenrit", vertelde Roglic na afloop. "Natuurlijk heb ik de route verkend. De kende ik al, want het is dicht bij Courchevel, de plek waar de schans voor het schansspringen staat."

De Col de la Loze, die recent pas werd geasfalteerd, is onbekend terrein voor de meeste renners. "Steil, niet steil, onregelmatig, vlak", stelt Roglic nuchter. "Het maakt allemaal niets uit als je goede benen hebt."

Primoz Roglic na de zestiende etappe

De winnaar voelt zich gezegend

Lennard Kämna kon zijn geluk niet op na zijn fraaie en verdiende zege in de zestiende etappe van de Tour de France.

In verschillende etappes nam zijn ploeg, Bora-hangrohe, het heft in handen. Een beloning bleef tot nu toe uit. De tweede plaats van Kämna zelf in de rit naar Puy Mary was het beste resultaat. "Dit lucht enorm op. Dat geldt voor het team, maar ook voor mij. Ik geloof het haast niet."

De 24-jarige Kämna, oud-wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, werd opgeleid bij Sunweb en maakte afgelopen winter de overstap naar Bora. Met succes, want hij boekte ook al "Ik ben dit jaar enorm gegroeid en ik voel me gezegend dat ik vandag win."

Bekijk het interview met Kämna: nos.nl/video/2348432

Kämna na zege in zestiende etappe: 'Voel me gezegend dat ik vandaag win'

Verbaasde Cosnefroy nog steeds in bolletjestrui

Wie zien we daar? Toch Benoît Cosnefroy op het podium in zijn bolletjestrui (en -broek). De AG2R-renner, die binnenkwam in de grupetto, mag nog een dagje in de bollentrui. Hij moet Rolland wel naast zich dulden in het klassement (36 punten).

Voor Cosnefroy was het een grote verrassing, verklapte hij in het interview na afloop. "Ik had niet verwacht dat ik deze trui zou behouden vandaag. Zeker niet toen Pierre Rolland punten begon te sprokkelen. Of ik de trui morgen ook nog kan behouden? Dat denk ik niet. Maar dat dacht ik gisteravond ook."

Benoît Cosnefroy op het podium

Dumoulin klimt plekje in klassement

Tom Dumoulin kwam vandaag zeven seconden na zijn kopman Primoz Roglic en de andere favorieten over de finish. De meeste favorieten dan, want Nairo Quintana verloor nog 28 seconden meer.

En dat betekent dat Dumoulin een plekje stijgt in de toptien van het klassement. Hij is nu negende.

De toptien van het algemeen klassement na rit 16 in de Tour de France

FINISH - Cousin buiten tijd

Jérôme Cousin redt het niet. De Fransman, die al laatste stond in het klassement, komt buiten de tijdslimiet boven. Hij moet naar huis.

Roger Kluge (Lotto-Soudal) is nu de nieuwe rodelantaarndrager op 4 uur 55 minuten en 5 seconden van Roglic.

Rode lantaarn Cousin buiten tijd in zestiende etappe

FINISH - Ook Ewan op tijd

Ook Caleb Ewan heeft goed gerekend. Hij komt 30.52 na de winnaar boven, dat is nog ruim binnen de limiet van 35.25 minuten.

Alleen Jérôme Cousin moet nu nog binnenkomen, dat kon weleens een probleem worden.

FINISH - Bernal binnen (+27.26)

Op 24.43 komt een groep binnen met onder anderen Dylan van Baarle, Bob Jungels en Alessandro De Marchi. Ook Marc Hirschi en Joris Nieuwenhuis zijn binnen.

Dat geldt nog niet voor Egan Bernal, die gezelschap heeft van Michal Kwiatkowski en Jonathan Castroviejo. Ah, daar komt de bus met Bernal op 27.26 van de winnaar, maar wel binnen de tijdslimiet.

Toptien

Lennard Kämna is de man van de dag! Dit is de toptien van de 16de etappe in de Tour.

De toptien van de 16de etappe in de Tour de France

FINISH - Lopez sprint, Pogacar en Roglic zij aan zij

In de laatste meter demarreert López venijnig, maar Pogacar en Roglic sprinten vlotjes naar het wiel van de Colombiaan. Roglic houdt het geel en geeft vandaag niets toe.

1 km - Quintana lost

Quintana moet alweer lossen en dat is goed nieuws voor Dumoulin. Die kan zo een plekje opschuiven. Van Aert heeft intussen de kop overgenomen.

2 km - Pogacar naar voren

De favorieten zijn begonnen aan de slotklim en we zien meteen dat Pogacar naar voren wordt gebracht door De La Cruz. Die is wat van plan!

5 km - Peloton heeft opeens de sokken in

Het uitgedunde peloton moet nog ruim 4 kilometer en Jumbo zorgt nog altijd voor een verschroeiend tempo. Verwachten ze nog een aanval van Pogacar op het slotklimmetje?

FINISH - Rolland binnen

Ook Pierre Rolland is binnen op ruim 4.30 van winnaar Kämna. De Fransman mag zo wel de bolletjestrui aantrekken.

FINISH - Carapaz binnen

Daar is Richard Carapaz. De Giro-winnaar heeft 1.27 verloren op Kämna. Sébastien Reichenbach is de nummer drie op 1.55.

Daarna komen: 4. Sivakov, 5. Geschke, 6. Barguil, 7. Benoot, 8. Roche.

FINISH - Kämna wint!

Lennard Kämna wint de 16de etappe in de Tour de France!

Lennard Kämna na zijn fraaie zege in de 16de etappe van de Tour

1 km - Kämna op weg naar tweede profzege

Kämna boekte vlak voor de Tour in het Critérium du Dauphiné zijn eerste profzege en nu mag hij zo voor de tweede keer juichen.

3 km - Kämna gaat weer klimmen (en winnen!)

Wat een fijn moment voor Kämna. Hij begint aan de slotkilometers in de wetenschap dat hij een Touretappe gaat winnen. Het peloton - waar Guillaume Martin allang weer is ingerekend - rijdt op 15.59.

Lennard Kämna op weg naar ritwinst

6 km - Kämna gaat het redden!

Kämna gaat het redden hoor! De Duitser van Bora rijdt alleen maar verder weg van Carapaz en begint zo aan het slotklimmetje naar Villard-de-Lans (2,2 km à 7,9 procent). Hij heeft 1.00 voorsprong, dat moet genoeg zijn.

Zwanenzang Bernal - deel twee

De inzinking van Egan Bernal is na de rustdag niet verdwenen. De Tourwinnaar van 2019 moet lossen bergop en komt in een groep met de slechtste klimmers van het peloton terecht. Of laat hij het lopen?

Bekijk het moment waarop Bernal moet lossen uit het peloton: nos.nl/video/2348418

Bernal kan zelfs Greipel en Bennett niet bijhouden

18 km - Kämna alleen

De jonge Duitser Kämna trekt hard door en laat Carapaz niet dichterbij komen. Hij heeft een voorsprong van 0.14 op de schaduwkopman van Ineos. Zou het dan nu wel lukken voor de man die naar Puy Mary net geklopt werd door Dani Martínez?

20 km - Kämna als eerste op de top

500 meter onder de top van de klim van de eerste categorie zijn alleen Kämna en Carapaz nog over. Reichenbach zit nog op het vinkentouw. Kämna pakt de 10 punten op de top en trekt door. We gaan niet echt dalen, maar rijden op de hoogvlakte naar het laatste klimmetje.

Bekijk de uitslag en de gevolgen voor het bergklassement via Teletekst.

21 km - Alaphilippe ontploft na demarrage Carapaz

Het ene jaar is het andere niet. Carapaz demarreerde verschroeiend, Alaphilippe sprong in zijn wiel maar moest dat meteen bekopen. De Fransman moet eraf. Kämna en Reichenbach kunnen nog wel mee met de Ecuadoriaanse Giro-winnaar.

23 km - Kuss uit pedaal

Een gek moment van Sepp Kuss. De Amerikaan van Jumbo lijkt uit zijn pedaal te schieten en zorgt zo voor ophef in de gele trein. Pogacar zit er kort achter en kan een valpartij maar net vermijden. Kuss kan wel verder.

23 km - Adieu Pacher

Carapaz, Alaphilippe, Kämna en Reichenbach hebben Pacher ingerekend en ook alweer gelost. We zijn met vier man over vooraan, de achtervolgers zitten er niet heel ver achter.

24 km - Gesink gaat rijden

Dat laat Jumbo-Visma niet begaan. We zien Robert Gesink weer sleuren op kop en dan moet je een knappe Martin zijn om dat voor te blijven. Anderzijds zien we Jasper Stuyven en Mads Pedersen ook nog voorin en dat zijn nou niet echt klimmers.

25 km - Aanval Guillaume Martin

Aanval Guillaume Martin in het peloton. De Franse nummer elf van het klassement (+6.45) vertrekt samen met ploegmaat Nicolas Édet en probeert een paar plekjes terug te winnen. Nummer tien in het klassement is Tom Dumoulin (+5.12).

26 km - Vier man achter Pacher

Kämna, Alaphilippe, Reichenbach en Carapaz zijn de sterksten van de kopgroep. Met z'n vieren gaan ze nu achter Pacher aan. Hoewel, er wordt vooral gekeken naar Alaphilippe en die rijdt niet echt door.

Koploper: Pacher (B&B), achtervolgers (4): Kämna, Alaphilippe, Reichenbach en Carapaz

27,5 km - Kopgroep dunt uit

Amador legt een stevig tempo op aan de groep met achtervolgers. Wie zijn er nog over: Barguil, Carapaz, Rolland, Verona, Reichenbach, Alaphilippe, Kämna, Geschke, Bettiol, Roche, Benoot, Sivakov. Het gaat nu met het mes tussen de tanden.

Pacher rijdt er nog 0.30 voor. Dat is knap!

29 km - Bernal eraf

Terwijl Amador in de kopgroep op zoek gaat naar koploper Pacher, moet zijn kopman Egan Bernal lossen in het peloton. Hij rijdt naast 'Der Gorilla' André Greipel en achter Sam Bennett en dat zijn niet bepaald de beste klimmers van het profpeloton. Wat een naar beeld.

30 km - Benoot mag zich sparen

Het trio van Sunweb neemt met Casper Pedersen het heft in handen in de groep met 21 achtervolgers. Ploegmaat Nicholas Roche zit achter hem, Tiesj Benoot mag zich sparen.

34 km - Pacher in de aanval

De kopgroep begint aan de Montéé de Saint-Nizier-du-Moucherotte, de zwaarste berg van vandaag. Quentin Pacher gaat in de aanval en vormt zo wellicht een springplank voor Rolland. Voor Daniel Oss zit het werk erop. De Bora-renner moet lossen.

Om de vier ritten is Pacher in de aanval deze Tour. Ook in rit 4, 8 en 12 behoorde hij tot de kopgroep. Zijn beste resultaat was de zevende plaats in de door Marc Hirschi gewonnen etappe naar Sarran.

Het peloton volgt op 13.04.

Koploper: Pacher (B&B), achtervolgers (21): Amador, Carapaz, Sivakov (Ineos), Kämna (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Reichenbach (Groupama), Sicard (Total), Bettiol, Powless (EF Education First), Anacona, Barguil (Arkéa), Erviti, Verona (Movistar), Geschke, Trentin (CCC), Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Roche, Benoot, Pedersen (Sunweb), Nieve (Mitchelton), Rolland (B&B).

Tour de France etappe 16

Weer dagzege Vos in Giro Rosa

In de vijfde etappe van de Giro Rosa heeft Marianne Vos haar tweede dagzege van de ronde geboekt. De overwinnaar van de tweede etappe was de snelste in de massasprint. De roze trui van Annemiek van Vleuten kwam niet in gevaar.

Voor Vos is het al de 27ste (!!) ritzege in de Italiaanse rittenkoers. Lees verder.

50 km - Finale breekt aan voor kopgroep

Over 10 kilometer beginnen de 23 koplopers aan de Montée de St-Nizier-du-Moucherotte. Dat is de berg van eerste categorie (11,1 km à 6,5 procent) waarop strijd om de dagzege zeker zal losbarsten. Het peloton volgt op 11.30.

Kopgroep (23): Amador, Carapaz, Sivakov (Ineos), Kämna, Oss (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Reichenbach (Groupama), Sicard (Total), Bettiol, Powless (EF Education First), Anacona, Barguil (Arkéa), Erviti, Verona (Movistar), Geschke, Trentin (CCC), Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Roche, Benoot, Pedersen (Sunweb), Nieve (Mitchelton), Rolland en Pacher (B&B).

Ploegleider Peiper over pupil Pogacar: 'Tadej heeft geen stress, ik heb stress'

UAE Emirates-kopman Tadej Pogacar rijdt al twee weken met een glimlach rond in de Tour de France, maar de stemming bij zijn ploegleider Allan Peiper is heel anders. "Ik heb al veertien dagen stress. Eerst vallen Aru en Formolo uit, dan het tijdverlies in de waaierrit, maar Tadej glimlacht de hele dag. Ik lig meer wakker van mijn ploeg dan van Tadej."

Het devies voor de rit van vandaag is het veiligstellen van Pogacar, zolang de ploeg hem kan blijven steunen. "Jumbo-Visma heeft het goed voor elkaar en Roglic lijkt niet te verzwakken. Als ze alletwee goed blijven, wordt het in de rit van morgen een showdown, en anders in de tijdrit."

Bekijk hier het interview met de Australische ploegleider met de Vlaamse tongval van Tadej Pogacar: nos.nl/video/2348407

Ploegleider Peiper over Pogacar: 'Tadej heeft geen stress, ik heb stress'

Grappen en grollen met Grøndahl Jansen

Grøndahl Jansen is een zeer gewaardeerde kracht binnen het collectief van Jumbo-Visma. Toch zal - niet vooral, maar zeker ook - herinnerd worden door de grap die sprinter Dylan Groenewegen voorafgaand aan de Tour van 2019 met hem uithaalde.

62 km - Afscheidstournee Grøndahl Jansen

Aan kop van het peloton zorgt Amund Grøndahl Jansen samen met Tony Martin dat het verschil met de 23 koplopers rond de 12 minuten blijft. De Noor, deze Tour de vervanger van de geblesseerde Steven Kruijswijk, liet vandaag weten dat hij komend seizoen de overstap maakt naar Mitchelton-Scott.

Dat kon weleens een mooie afscheidstournee worden.

69 km - Rolland heeft bollen binnen...virtueel dan

Pierre Rolland is als eerste boven op de Côte de Revel (6 km à 8 procent, tweede categorie) en mag zich nu virtueel de drager van de bollentrui noemen. Hij staat op 36 punten, evenveel als Cosnefroy. Maar Rolland kwam als eerste boven op een col van een hogere categorie.

Toch blijft het oppassen voor Rolland. Denk maar aan Anthony Perez, die aan het begin van de Tour ook virtueel de bolletjetrui overnam van Cosnefroy maar vervolgens ten val kwam en de Tour moest verlaten.

Bekijk de uitslag en de gevolgen voor het bergklassement via Teletekst.

Van Baarle mag eigen kans gaan: 'Wel leuk eigenlijk'

De snor van Dylan van Baarle blijft nog wel even zitten. De Nederlander van Ineos was vandaag de eerste aanvaller in de etappe, maar kwam niet in de kopgroep terecht. Dat geldt wel voor liefst drie ploegmaten: Richard Carapaz, Andrey Amador en Pavel Sivakov.

De knop is om na het wegvallen van kopman Egan Bernal in het klassement. "Een rit in de Tour winnen is nooit makkelijk. En het is ook niet makkelijk om de knop om te zette van het klassement naar het gaan voor ritzeges. Maar ik vind het wel leuk. Vanaf vandaag zullen we proberen in de ontsnapping te zitten en proberen een rit te winnen."

Bekijk het hele interview voor de start met Dylan van Baarle: nos.nl/video/2348404

Van Baarle mag zijn eigen kans gaan: 'Voor onze eigen ambities is dit wel leuk'

73 km - Ze zijn er!

Ja hoor, de vijf zijn aangesloten bij de 18 koplopers. Alaphilippe was daaruit even weggevallen, maar na een wielwissel is ook de Franse chouchou weer terug aan kop. Ze zijn met 23!

Kopgroep (23): Amador, Carapaz, Sivakov (Ineos), Kämna, Oss (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Reichenbach (Groupama), Sicard (Total), Bettiol, Powless (EF Education First), Anacona, Barguil (Arkéa), Erviti, Verona (Movistar), Geschke, Trentin (CCC), Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Roche, Benoot, Pedersen (Sunweb), Nieve (Mitchelton), Rolland en Pacher (B&B).

74 km - Achtervolgers naderen kopgroep

De vijf achtervolgers geven niet op en lijken te worden beloond. Sicard, Nieve, Geschke, Sivakov en Powless moeten nog 0.27 dichtrijden op de 18 koplopers. Het peloton volgt op 10.21.

Kopgroep (18): Amador, Carapaz (Ineos), Kämna, Oss (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Reichenbach (Groupama), Bettiol (EF Education First), Anacona, Barguil (Arkéa), Erviti, Verona (Movistar), Trentin (CCC), Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Roche, Benoot, Pedersen (Sunweb), Rolland en Pacher (B&B).

86 km - Peloton met Sam Bennett over de top

Op meer dan tien minuten komt ook het peloton over de top van de Col de Porte. En wie zien we achterin de groep: Sam Bennett. De Ierse groenetruidrager doet het prima!

Hirschi een keertje niet vooraan

Als we het hebben over de tactische plannen van Sunweb, dan denk je ook al snel aan Marc Hirschi. De Zwitserse aanvaller was heel actief in de openingsfase, maar hoort niet bij de drie Sunweb-mannen in de kopgroep. "Het parcours ligt me wel en als de benen goed zijn, wordt het een mooie dag", zei Hirschi vanochtend nog. "Ik ben supermoe, maar ik hoop dat de anderen ook supermoe zijn."

Bekijk het interview voor de start met Marc Hirschi: nos.nl/video/2348392

Hirschi: 'Ben moe, hoop dat de rest dat ook is'

96 km - Vijf bergpunten voor Rolland

Jawel, de vijf punten zijn voor Pierre Rolland die zo op een totaal komt van 31 punten. Dat zijn er nog maar vijf minder dan leider Cosnefroy en er zijn nog 17 punten te vergeven deze etappe. Roche pakt 3 puntjes, Kämna 2 en Carapaz 1.

Bekijk de uitslag en de gevolgen voor het bergklassement via Teletekst.

98 km - Rolland ruikt zijn kans

Pierre Rolland ruikt zijn kans! Hij kan vandaag zijn slag slaan in het bergklassement. Een kilometer onder de top gaat hij vast weg uit de kopgroep, Roche is de enige die mee wil. Als bewaker, want nu hoeft het drietal van Sunweb niet al het werk op te knappen.

99 km - Achtervolgers

De kopgroep zit ruim 2 km onder de top van de Col de Porte (7,4 km à 6,8 procent), de tweede klim van de dag. De vijf achtervolgers komen langzaam maar zeker dichterbij: Sicard, Geschke, Powless, Sivakov en Nieve moeten nog 1.10 goedmaken. Het peloton volgt op 8.56.

Dumoulin voorspelde het al: 'Gaan verdedigend rijden'

Tom Dumoulin zit met zijn hele ploeg rustig aan kop van het peloton. Dat er een kopgroep is vinden zij prima. "Wij hoeven niet naar de finish voor de overwinning", zei hij voor de start. "Met Primoz hebben wen nog steeds een sterke man om de strijd bonificaties te winnen, maar wij gaan er niet voor rijden."

Op de rustdag van maandag trainde hij op de tijdritfiets. Was dat met het oog op de tijdrit van zaterdag op La Planche des Belles Filles? "Natuurlijk, dat was niet voor vandaag", is het gevatte antwoord. "Ik heb er de laatste tijd niet veel meer opgezeten, dus ik wilde het gevoel weer even krijgen. Zaterdag hoop ik mee te doen voor de overwinning."

Bekijk het hele interview voor de start met Tom Dumoulin: nos.nl/video/2348386

Dumoulin: 'Wij gaan verdedigend rijden'

108 km - Sunweb-duo sluit aan bij kopgroep.

Het herstelplan van Sunweb slaagt. Sprintaantrekker Casper Pedersen brengt Tiesj Benoot naar de 15 koplopers. Ook Rolland zit nu bij voorsten. De 18 koplopers hebben al 6.08 op het peloton.

Kopgroep (18): Amador, Carapaz (Ineos), Kämna, Oss (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Reichenbach (Groupama), Bettiol (EF Education First), Anacona, Barguil (Arkéa), Erviti, Verona (Movistar), Trentin (CCC), Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Roche, Benoot, Pedersen (Sunweb), Rolland en Pacher (B&B).

Casper Pedersen, Tiesj Benoot en Pierre Roland in de achtervolging op 18 koplopers

110 km - 15 koplopers krijgen zegen, 8 achtervolgers

De voorsprong van de 15 op het peloton is al 5.00 minuten. Ook Rolland, Benoot en Pedersen gaan erbij komen, ze hebben nog 0.35 achterstand. Op 1.47 volgen nog vijf man: Sicard, Geschke, Powless, Sivakov en Nieve.

Kopgroep (15): Amador, Carapaz (Ineos), Kämna, Oss (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Reichenbach (Groupama), Bettiol (EF Education First), Anacona, Barguil (Arkéa), Erviti, Verona (Movistar), Trentin (CCC), Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Roche (Sunweb) en Pacher (B&B).

TUSSENSPRINT - Specialist Trentin sluipt dichterbij

Zoals zo vaak deze Tour wint Matteo Trentin de tussensprint. Hij komt 20 puntjes dichter bij Sam Bennett. Die zal daar niet echt van schrikken en lijkt voorlopig ook niet te hoeven vrezen voor de tijdslimiet. Dat geldt niet voor Ewan, die rijdt al op achterstand.

115 km ABANDON GAUDU

We zagen David Gaudu al worstelen vanuit de start. Nu is het genoeg geweest voor de jonge Fransman van Groupama. Hij stapt af.

118 km - Sunweb heeft weer een plan

Prachtig! Sunweb is nog niet content met alleen Roche in de kopgroep en dus gaan Pedersen en Benoot met zijn tweeën in de tegenaanval. De witte mannen zijn al bij Rolland gekomen, maar moeten nog wel 1.20 dicht rijden. Het peloton valt stil.

123 km - Attaque Rolland!

Jumbo-Visma is tevreden met de vijftien koplopers en probeert met bijna de hele ploeg aan kop van het peloton de rust terug te brengen. Een man verstoort het plannetje: Pierre Rolland! En nu is het weer oorlog achter de vijftien koplopers.

Dat Rolland in de aanval gaat is geen verrassing. In Frankrijk is het zelfs een running gag. Wat er ook gebeurt, hoe slecht het ook gaat. Er is altijd wel een: attaque Rolland!

128 km - Drie man in de chasse patate

Achter de 15 koplopers lijken Soupe, Bauer en Boason Hagen bezig met een klassieke chasse patate. Ze hebben bijna een minuut achterstand op de kopgroep.

Kopgroep: Amador, Carapaz (Ineos), Kämna, Oss (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Reichenbach (Groupama), Bettiol (EF Education First), Anacona, Barguil (Arkéa), Erviti, Verona (Movistar), Trentin (CCC), Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Roche (Sunweb) en Pacher (B&B Hotels).

134 km - 15 koplopers, kleine voorsprong

De kopgroep bevat 15 fraaie namen. Maar hun voorsprong blijft klein en dus blijven mannen vanuit het peloton proberen de oversteek te maken. Net was het Esteban Chaves, nu Edvald Boasson Hagen.

De voorsprong van de 15 schommelt rond de 0.42. De namen: Andrey Amador, Richard Carapaz (Ineos), Lennard Kämna, Daniel Oss (Bora), Julian Alaphilippe (Deceuninck), Sébastien Reichenbach (Groupama), Alberto Bettiol (EF Education First), Winner Anacona, Warren Barguil (Arkéa), Imanol Erviti, Carlos Verona (Movistar), Matteo Trentin (CCC), Chris Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Nicholas Roche (Sunweb) en Quentin Pacher (B&B Hotels).

137 km - Arme Cosnefroy

Arme Cosnefroy. Hij is weer te laat en wil oversteken. Maar als hij omkijkt, ziet hij Tony Martin, Jonathan Castroviejo, Wout van Aert en Bob Jungels. En die maken geen aanstalten om mee te werken.

138 km - Nieuwe kopgroep

De grote kopgroep van 35 met Van Baarle is weer ingelopen. Maar meteen is er weer een sterke kopgroep gevormd met Carapaz, Amador, Kämna, Oss, Reichenbach, Bettiol, Verona, Trentin, Juul Jensen, Pacher, Roche en Alaphilippe.

Nans Peters pakt het bergpuntje

Kijk. Bolletjestruidrager Cosnefroy heeft de slag gemist. Dan neemt ploeggenoot Nans Peters de honneurs maar waar. De Fransman, die al een bergrit won deze Tour, staat ook nog hoog in het bergklassement. Hijkomt op 32 punten, twee minder dan zijn ploeggenoot. Is hij vanavond de nieuwe bergkoning?

Bekijk de uitslag en de gevolgen voor het bergklassement via Teletekst.

Topvijf bergklassement voor etappe 16

1. Benoît Cosnefroy (AG2R) 36 punten
2. Tadej Pogacar (UAE) 34 pnt
3. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) 33 pnt
4. Nans Peters (AG2R) 31 pnt
5. Marc Hirschi (Sunweb) 31 pnt

151 km - Busje met Ewan en Gaudu

Terwijl de grote kopgroep bezig is met het eerste klimmetje, de Côte de Virieu (2.3 km à 6,8 procent), wordt achteraan de bus al gevormd. Ewan zit erin, net als Gaudu. Sagan en Bennett bijten op de tanden.

155 km - Van Baarle in voorste groep

Van Baarle is ook meegeschoven in de voorste groep, met onder anderen Alaphilippe, Van Avermaet, Hirschi en Pinot. Bolletjestruidrager Cosnefroy heeft niet goed zitten opletten. Hij probeert de oversteek te maken.

158 km - Gaudu nu al in problemen

Oei. Achter het peloton heeft David Gaudu het nu al moeilijk. De klimmer van Groupama viel aan het begin van de Tour en lijkt nog steeds niet in orde.

160 km - Grote namen aan het front

Nu wordt het interessant. Pacher is ingelopen door een groep met onder anderen Kwiatkowski, Alaphilippe, Hirschi en Van Avermaet. Dat zijn de namen die je vandaag zou verwachten.

163 km - Pacher slaat gaatje

Quentin Pacher (B&B) is de eerste die een gaatje slaat. Maar veel ruimte krijgt de Fransman, die al meerdere malen in de aanval te zien was deze Tour, nog niet.

Départ réel

Christian Prudhomme is terug en heeft de koers op weg gevlagd. Het loopt meteen een beetje omhoog en we zien Dylan van Baarle als eerste in de aanval! Kasper Asgreen gaat mee, ook Tiesj Benoot zit voorin.

Steun uit Ierland voor Bennett

Heel Ierland hoopt dat Bennett in Parijs de opvolger wordt van de grote Sean Kelly. Zeker in Carrick-on-Suir, het dorp waar Bennett en Kelly opgroeide.

Wat kunnen we verwachten in het openingsuur?

"Bora zal proberen groenetruidrager Sam Bennett vandaag uit koers te rijden". Dat voorspelde Theo Bos gisteravond in De Avondetappe. De Ier had het heel moeilijk op weg naar Puy Marie, maar vertoonde zondag naar de Grand Colombier tekenen van herstel.

Toch is de tijdslimiet vandaag zijn grootste tegenstander, zeker als de ploeg van Peter Sagan meteen volle bak gaat. De goedlachse Ier zelf ziet de humor er wel van in.

Départ fictif

Alle 156 renners zijn van start gegaan in La Tour-du-Pin voor de zestiende etappe naar Villard-de-Lans. Nu nog geneutraliseerd, straks barst de strijd om geel, groen en bollen los.

Hiep hiep hoera voor Wout!

Zondag vierde Sepp Kuss zijn 26ste verjaardag. Vandaag is het de beurt aan Wout van Aert. Ook hij wordt 26. Proficiat!

Lekke band op slecht moment

Natuurlijk, Primoz Roglic steunt op een ijzersterke ploeg die tot nu toe de Tour in handen heeft genomen. Maar als je het goed bekijkt, dankt hij zijn voorsprong op Pogacar toch vooral aan die ene waaierrit op weg naar Lavaur. Daar verloor Pogacar namelijk 1.21 minuten.

Toptien klassement

Veertig seconden. Meer is het niet, het verschil tussen Roglic en Pogacar.

De toptien van het algemeen klassement in de Tour na de vijftiende etappe

Pogacar waarschuwt Roglic

Maar dat de 21-jarige Tourdebutant na twee weken koers nog altijd meedoet in de strijd om de gele trui, had hij niet zien aankomen. "Ik had vertrouwen in mijn vorm, maar dit had ik niet geloofd als iemand het tegen me had gezegd. We zijn er en gaan vechten tot het einde."

Lees verder en bekijk het interview met Tadej Pogacar op de rustdag: nos.nl/video/2348291

Uitdager Pogacar: 'Strijd om het geel is nog niet gestreden'

Strijd om het geel: Sloveense tweestrijd

Een gesprek met zijn grootste concurrent kan Roglic in zijn moedertaal voeren. Landgenoot Tadej Pogacar staat op veertig seconden. Het Sloveense duo heeft bergop vooralsnog weinig te duchten van de andere renners.

Dat een Sloveen de Tour gaat winnen, daar heeft Roglic wel vertrouwen in. Maar of hij het zelf is? "Dat gaan we de komende dagen zien. Hopelijk wel."

De Jumbo-Visma-kopman is negen jaar ouder dan zijn rivaal. "We zijn goede vrienden", zegt Roglic over zijn relatie met Pogacar. "Er is wat leeftijdsverschil, maar hij is een goede kerel en een heel sterke wielrenner."

Lees verder en bekijk het interview met Primoz Roglic tijdens de rustdag:

Roglic verwacht een Sloveen in het geel in Parijs: 'Hopelijk ben ik dat'

Abandon ambulancechauffeur

De rit van zondag naar de Colombier begon trouwens met een even knullige als akelige valpartij van Sergio Higuita. De Colombiaanse kampioen kwam ten val door een zwieper van Bob Jungels, die na afloop uitgebreid zijn excuses aanbood.

Ook Jungels kwam trouwens niet ongeschonden uit de bergrit. De Luxemburger werd namelijk zelf van de weg gereden, nota bene door de ambulance in de koers. Welnu, die ambulancechauffeur is abandon. Hij is uit de Tour gehaald.

Even terugblikken op de tweede week

Zondag zorgde het moordende tempo van Robert Gesink, Wout van Aert en Tom Dumoulin voor de eliminatie van titelverdediger Egan Bernal en Nairo Quintana als kanshebber voor de eindzege. Tadej Pogacar profiteerde echter van de Jumbo-trein en kwam via de bonificaties vier seconden dichter bij het geel van Primoz Roglic.

Aan het begin van de derde week kijken we even terug op de tweede: nos.nl/l/2348288

Tourweek 2: Sunweb straalt, Mollema valt en vooral 'Sloveni, vidi, vici'

Alleen maar grote namen

Zes keer eerder finishte een Touretappe in Villard-de-Lans en telkens won er een grote naam: Lance Armstrong, Erik Breukink, Laurent Fignon, Pedro Delgado (twee keer) en Eric Vanderaerden.

In 1985 won Vanderaerden de tijdrit, zijn derde en laatste ritzege in de Tour. Van die overwinning bestaat geen bewegend beeld, want er reed geen cameramotor met hem mee en toen de televisie-uitzending begon, was hij allang binnen.

Bekijk hier de voorbeschouwing van Herman van der Zandt over Eric Vanderaerden: nos.nl/video/2348290

Herman blikt vooruit: Vanderaerden reed de tijdrit nóg een keertje

Waarheen leidt de weg?

Daags na de tweede rustdag gaan de renners in de Tour de France direct de bergen in. Vijf gecategoriseerde beklimmingen in de prachtige Chartreuse liggen op de route tussen La Tour-du-Pin en Villard-de-Lans.

De rit kent een aankomst bergop, maar niet zo'n spectaculaire als afgelopen zondag op de Grand Colombier. Op een côte van de derde categorie wordt de etappe beslist. Vlak daarvoor ligt de zwaarste klim van de dag, de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte, een beklimming van 11 kilometer van de eerste categorie.

Op de top van die klim liggen bovendien nog 8, 5 en 2 bonificatieseconden. Aan de finish zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen.

Reden voor Jumbo-Visma om vandaag een grote vluchtgroep te laten gaan? We zullen zien...

Tour de France etappe 16

Ook Tourbaas Prudhomme is terug!

Ook hij is weer bij: Tourbaas Christian Prudhomme werd op de eerste rustdag poisitief getest op corona. Na een weekje quarantaine en twee negatieve testen mag hij vandaag het peloton weer op weg vlaggen!

Tourbaas Christian Prudhomme is terug in de Tour nadat hij op de eerste rustdag positief getest had op corona

Alle 156 renners van start

Goed nieuws uit Frankrijk. Alle wielrenners van de Tour hebben voor aanvang van etappe 16 een negatieve coronatest gekregen. In totaal werden zondag en maandag 785 mensen getest, geen van hen bleek het virus te hebben.

Welkom!

Welkom bij het liveblog van de zestiende etappe in de Tour de France, een bergrit van 164 kilometer.

Sam Bennett verliest Peter Sagan niet uit het oog in de etappe naar de Grand Colombier