NOS Wielrennen

Alleen maar vreugde bij Sunweb: 'De sfeer is supergoed en de benen ook'

Kippenvel voor Nieuwenhuis bij terugzien finale: 'Liep echt heel goed'

Hij krijgt er kippenvel van bij het terugzien van de beelden. Tourdebutant Joris Nieuwenhuis ziet tijdens een interview hoe ploeggenoot Søren Kragh Andersen naar de ritzege soleert, de tweede al voor zijn ploeg Sunweb in drie dagen tijd.

Na Marc Hirschi, die een solo van bijna dertig kilometer bekroond zag worden, kwam ook Kragh Andersen in z'n eentje over de meet.

"We wisten dat deze finale ons heel goed zou liggen en gingen er volledig voor met de hele ploeg", zegt Nieuwenhuis. "Het maakt niet uit wie er wint, als we maar winnen."

Van Avermaet zegt 'chapeau'

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet, doorgaans ook gemaakt voor dit soort aankomsten, neemt zijn hoed af voor het koersen van Sunweb.

"Ja chapeau, ze hebben de sterkte van de ploeg. Als Hirschi het niet doet is het Tiesj Benoot of Kragh Andersen wel. Dat is redelijk straf zoals ze dat kunnen spelen, bij ons hebben we iets minder krachten om die tactiek uit te voeren."

Van Avermaet prijst Sunweb: 'Chapeau, dit bewijst de sterkte van de ploeg'

Zonder bilkvangers Wilco Kelderman, Sam Oomen en Michael Matthews begon Sunweb aan de Tour. Een uitgesproken kopman was er niet en dat blijkt ook helemaal niet nodig om succesvol te zijn.

Sprinter Cees Bol keek er nauwelijks nog van op dat een van zijn ploeggenoten zegevierde in Lyon. "De sfeer is supergoed en de benen ook."

Je moet de kaarten hebben om te kunnen spelen en die kaarten hadden we.

Tiesj Benoot

"Het zijn ook allemaal renners die er op zo'n dag in kunnen vliegen", vervolgt Bol. "Ik ben heel blij, maar niet erg verrast eigenlijk. Niet dat we ervan uitgaan dat we winnen, maar ik ben niet verrast dat er een goede teamprestatie is geleverd."

Bekijk hier de samenvatting en de reactie van Kragh Andersen:

Kragh Andersen kreeg via de ploegleiding te horen wanneer hét moment om aan te vallen was aangebroken. "Ze riepen, nu moet je gaan. Ik zag dat iedereen moe was toen ik wegsprong. Het was ook een moment dat iedereen naar elkaar ging kijken."

De Deen werd voor velen gefeliciteerd, ook door oud-ploeggenoot Tom Dumoulin. "Ik ben blij dat hij blij voor me is. We rijden niet meer in dezelfde ploeg, maar we zijn nog steeds bevriend. We zijn blij voor elkaar als we succes hebben."

'Dit is niet de juiste vlucht'

Niet alleen in de finale baarde Sunweb opzien, ook in de openingsfase van de etappe vielen de renners op. Bol demarreerde al vroeg en leek een dagje in de kopgroep tegemoet te gaan, maar niets was minder waar. Hij liet zich niet veel later weer terugzakken en keerde met ploeggenoot Casper Pedersen terug in het peloton.

"De animo voor de vroege vlucht was minder groot dan ik had gedacht. Er werd gezegd, doe het rustig aan, want dit is niet de juiste vlucht. We rijden voor de zege en niet om in de vlucht te zitten."

Die tactiek werkte perfect, want maar liefst drie renners van Sunweb waren in staat een poging te doen de rit te winnen. Voor Kragh Andersen deden eerst Benoot en daarna Hirschi een gooi naar de zege. "Het is zeer mooi dat we zo de concurrentie kunnen afmatten en dat Søren het kan afmaken", aldus Benoot.

De strategie van de ploeg had verdacht veel weg van een vooropgezet plan en dat was het ook, zegt de Belg. "Bij Sunweb gebeurt weinig zonder plan", lacht hij. "Je moet de kaarten hebben om te kunnen spelen en die kaarten hadden we."

Benoot: 'Mooi dat we de concurrentie kunnen afmatten en het afmaken'

"Geweldig", straalt ploegleider Marc Reef. "We hebben heel hard gewerkt met de hele ploeg, er zijn zo veel mensen die hier een aandeel in hebben. Dat betaalt zich uit."

De vraag wat het volgende doel van de ploeg wordt, is niet gek, maar een pasklaar antwoord heeft Reef niet. "Ik denk dat we hier eerst even goed van gaan genieten, het is al een supermooie Tour waarin we ons bijna elke dag laten zien. Morgen wordt het heel lastig, op de rustdag gaan we rustig vooruitkijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl