NOS Wielrennen

Pyreneeënsolo gaf Hirschi vertrouwen: 'Anders had ik nooit zo aangevallen'

Hirschi kan de woorden niet vinden: 'Geloofde het pas in laatste kilometer'

De teleurstelling droop van zijn gezicht af, zondagavond in de Pyreneeën. Negentig kilometer in zijn eentje in de aanval en dan derde worden achter Tadej Pogacar en Pimoz Roglic, het is niet slecht voor een 22-jarige Tourdebutant. Maar Marc Hirschi wilde meer.

De genoegdoening kreeg hij vier dagen later na een nieuwe solo, hoewel een stuk minder lang opnieuw indrukwekkend. Hirschi (22) bekroonde een solo van 28 kilometer met zijn eerste overwinning als profrenner.

"Dat ik hier mocht starten was al een droom. Ik heb hier bijna geen woorden voor. Het kan niet beter."

Extra kracht na lange solo

De Zwitser bezorgde ploegleider Marc Reef met zijn aanval opnieuw een spannende middag. "Het was weer peentjes zweten. Er zat een aantal goede renners in de achtervolgende groep, zoals Julian Alaphilippe en Pierre Rolland. Je bent nooit zeker voordat je aan de streep bent."

Samenvatting etappe 12: 22-jarige Hirschi schiet bij tweede solo wel raak

Met de bijna geslaagde aanval van zondag in het achterhoofd demarreerde Hirschi op de zwaarste klim van de dag, de Suc au May. "Dat gaf me veel vertrouwen, anders zou ik nooit zo hebben aangevallen in m'n eentje. Het gaf me extra kracht, het was nu of nooit. Ik heb ook veel berichten gekregen, daar moest ik aan denken en daar ben ik heel dankbaar voor."

Overtuigd van zijn zege was Hirschi pas in de straten van Sarran. "Ik twijfelde de hele tijd, tot de laatste paar honderd meter heb ik volle bak gereden. In de laatste kilometer geloofde ik pas dat ik het zou kunnen halen. Het voelt ongelofelijk, het is moeilijk er woorden voor te vinden."

'Vuurtje is gaan branden'

Ploeggenoot Joris Nieuwenhuis maakt Hirschi van dichterbij mee dan wie dan ook, hij slaapt bij de Zwitser op de kamer. Nieuwenhuis zag dat Hirschi zich niet gek liet maken na de lange solo met teleurstellende uitkomst.

"Hij blijft gewoon heel relaxed. Er is denk ik een vuurtje in hem is gaan branden, want hij wist dat hij er heel dicht bij was en hij baalde echt heel erg. Vanavond zullen we wel een klein feestje vieren."

Kamergenoot Nieuwenhuis: 'Denk dat er een vuurtje in Hirschi is gaan branden'

Hirschi zet met zijn zege al na een kleine twee weken een kroon op het vele harde werk van Team Sunweb. Want niet alleen in de achtervolging op de kopgroep in de twaalfde etappe deden Hirschi's ploeggenoten veel werk, al de hele Tour rijdt de ploeg veelvuldig op kop.

Ploegleider Reef reed achter Hirschi: 'Het was weer peentjes zweten'

"Vanaf het begin doen we mee", zegt Reef, "vanaf de eerste rit en dat betaalt zich hier uit. We rijden de hele Tour al als een team. In de sprintritten voor Cees (Bol, red.) en hier laten we ons weer als team zien", doelt Reef onder meer op het afstoppende werk van Søren Kragh Andersen en Nicholas Roche.

Nieuwenhuis: "We wisten dat we er heel dichtbij zaten, het moest alleen één keer de goede kant opvallen. Dat gebeurt nu en is heel fijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl