Peter Sagan en Wout van Aert in de sprint van de elfde etappe
NOS Wielrennen

Van Aert niet te spreken over kopstoot Sagan: 'Ik veroordeel zijn actie'

Peter Sagan is teruggezet in de uitslag van de elfde etappe. De Slowaak deelde in de slotmeters van de massasprint een duw uit aan Wout van Aert en kwam als tweede over de streep. De jury heeft na het bestuderen van de beelden besloten Sagan terug te zetten naar plek 85.

Van Aert was zichtbaar niet gediend van de actie van Sagan en stak zijn middelvinger op naar de sprinter van Bora-hansgrohe. "Ik was heel hard geschrokken", liet de Belg van Jumbo-Visma direct na de finish weten.

Bekijk hier de massasprint:

Ewan sprint naar zege in elfde etappe Tour de France

"Ik ging volle bak naar de meet en werd ineens naar de kant geduwd op een plek waar er eigenlijk niemand meer langs kan. Dat is niet de manier waarop je zou moeten sprinten. De fractie van een seconde die ik verlies door die beuk, kom ik tekort voor de overwinning."

"Ik veroordeel de beweging van Sagan", was Van Aert duidelijk. "De UCI moet zijn reglement volgen. Je moet gewoon op je lijn sprinten. Sagan gebruikte zijn lichaamsgewicht en zijn elleboog om plaats te maken en dat is volgens mij niet volgens de regels."

Ploegleider van Bora-hansgrohe, Enrico Poitschke, reageerde begripvol na de beslissing van de Tourjury om Sagan terug te zetten in de etappeuitslag. "Ik heb de beelden gezien. Er was weinig ruimte en Peter raakte een andere renner. Als de jury oordeelt dat het te ver ging, accepteren we dat."

Sagan kreeg door deze actie dertien punten aftrek in het puntenklassement. Hij heeft nu 68 punten achterstand op groenetruidrager Sam Bennett. Vorig jaar bracht Sagan nog voor de zevende keer de groene trui naar Parijs, waarmee hij recordhouder is.

Naast de puntenaftrek kreeg Sagan ook een geldboete van 500 Zwitserse frank (ruim 460 euro). Ook Wout van Aert kreeg een boete. De Belg werd bestraft voor het opsteken van zijn middelvinger naar de Slowaak en moet 200 Zwitserse frank (185 euro) betalen.

'Niet wijzer geworden'

De veiligheid in het wielerpeloton is de laatste weken al een onderwerp van gesprek. De afschuwelijke valpartij van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen bijvoorbeeld staat iedere wielerliefhebber nog vers in het geheugen.

Sagan was daar niet bij betrokken, maar volgens Van Aert hadden renners daar wel van kunnen leren. "Sagan is daar zeker niet wijzer van geworden", concludeerde Van Aert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl