In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Nederlandse amateurvoetballers verhuizen naar Zweden voor laatste kans als prof

"De busreis was best pittig: drieënhalf uur naar Stockholm! Pas om 02:30 uur was ik thuis. Dit ben ik echt niet gewend. Ik werd al gek als we uit naar TEC in Tiel moesten. Mijn teamgenoten zeiden dat dit nog niets is."

Aan het woord is Lovette Felicia. De 25-jarige aanvaller zou dit seizoen eigenlijk voetballen voor tweededivisionist Excelsior Maassluis, maar dat liep anders. Hij had een clausule in zijn contract dat hij weg mocht bij een aanbieding van een profclub. En die kreeg Felicia, tot zijn eigen verrassing, uit Zweden.

Dus voetbalt de oud-speler van Jong Sparta sinds augustus voor IF Karlstad Fotboll. Die ploeg komt uit op het derde niveau, maar Felicia ervaart het als profvoetbal: "Het is niet niks. Je traint twee keer per dag. Ik begin de dag met krachttraining, waarna er nog een veldtraining volgt. We hebben zelfs een eigen gym", vertelt hij aan de regionale omroep Rijnmond.

Nederlandse enclave

In Zweden zit de voetbalpiramide anders in elkaar dan in Nederland. Daar hebben clubs van de eerste vijf niveaus een profstatus. Volgens Felicia is het daar makkelijker om door te breken als profvoetballer dan via het amateurvoetbal in eigen land. En dat idee hebben meer voetballers. Volgens de KNVB maakten recent zeker tien spelers de overstap naar Zweden.

Ze hopen op een carrière als die van Mohamed Buya Turay. In drie jaar ging de 25-jarige spits uit Sierra Leone van het vierde niveau naar de eredivisie van Zweden. Momenteel voetbalt hij op het hoogste niveau van China. Tussendoor stond Buya Turay ook bij Sint-Truiden op het hoogste niveau van België onder contract.

Zweden kan dus voor Nederlandse voetballers een afslag zijn op hun weg om te slagen als prof. Zo is op het vijfde niveau van Zweden een Nederlandse enclave actief bij Eskilstuna City FK. Jörgen Gomes, Amien Jeddaoui, Can Memisoglu en sinds kort ook Nidal Hammaoui mogen daar hun kunsten vertonen.

Jeddaoui (20) speelde vorig seizoen bij eerstedivisionist FC Dordrecht. Hij had daar een amateurstatus, waardoor alleen zijn reiskosten werden vergoed. Nu zit hij samen met Gomes in een appartement en kunnen ze eten in een restaurant van hun Zweedse club Eskilstuna City. "Een vijfsterrenrestaurant", zo noemt Gomes het. Ze beschikken bij Eskilstuna City ook over een boodschappenkaart, waarmee ze gratis boodschappen kunnen doen.

Lang licht

Jeddaoui en Gomes zijn allebei met hulp van zaakwaarnemer Jazzley John in Scandinavië terechtgekomen. John vindt dat Zweedse clubs die op een lager niveau spelen, professioneler bezig zijn dan clubs die in Nederland op een soortgelijk niveau voetballen. De Nederlanders op de lagere profniveaus in Zweden krijgen niet heel goed betaald, maar ze kunnen rondkomen van het geld. Ze zien het Zweedse avontuur vooral als een sportieve investering in zichzelf en hebben het plan om snel op te klimmen naar hoger spelende clubs.

Zo ook Jeddaoui, die zonder diploma van de middelbare school is gegaan. Hij had te veel lesuren gemist, omdat hij dan vaak bij FC Dordrecht moest trainen. Jeddaoui heeft bij Eskilstuna City geen afleidingen, hoeft daarbij niet te werken en kan zich in Zweden volledig focussen op het voetbal. Het liefst had Jeddaoui nu gevoetbald bij een Onder 21-team van een Nederlandse club.

Jeddaoui geeft toe dat hij wel even moest wennen toen hij in Zweden kwam. Bijvoorbeeld aan het feit dat het lang licht is. Dat bracht hem bijna op het verkeerde spoor: "In het begin was mijn slaapritme slecht, want het werd hier maar niet donker. Het werd laat donker en vroeg licht. In de nacht schrok ik eens wakker, toen was het buiten al licht. Ik was bang dat ik te laat was op de training." Inmiddels is Jeddaoui geaard in Zweden. "Ik ben blij dat ik dit heb gedaan", zegt hij tegen Rijnmond.

Het Zweedse voetbalavontuur lijkt vooral voor de wat oudere Nederlanders een laatste kans in het profvoetbal. "Als het in Zweden niet is gelukt en zij alles eraan hebben gedaan, dan weten de spelers dat ze in Nederland een gezin kunnen stichten of zich kunnen gaan focussen op hun maatschappelijke carrière", aldus John.

Advertentie via Ster.nl