NOS Nieuws

Hoe Fox News en CNN totaal anders kijken naar 'Kenosha'

President Donald Trump bezocht afgelopen week Kenosha in Wisconsin. Het is de Amerikaanse stad waar het nachtenlang onrustig was, nadat een zwarte man door de politie werd neergeschoten. Twee grote nieuwsmedia, CNN en Fox News, berichten beide over een 17-jarige jongen die zijn wapen oppakt en, naar later blijkt, twee mensen doodt.

Hoewel de beelden van beide zenders overeenkomen, verschilt de duiding. Zo stelde Fox-anchor Tucker Carlson zijn dagelijks publiek van vier miljoen mensen de retorische vraag: "Zijn we echt verbaasd dat een 17-jarige met wapens de orde handhaaft, omdat niemand anders het doet?"

CNN daarentegen liet een hoogleraar aan het woord die oproept "het zwijgen van president Trump over het geweld van de 17-jarige" te veroordelen. De zender kaart het disproportionele geweld tegen zwarte Amerikanen aan en wijst naar president Trump.

"Als je kijkt naar de berichtgeving rond Kenosha zie je dat CNN inzoomt op het onrecht dat zwarte Amerikanen wordt aangedaan, terwijl Fox News zich richt op plunderingen. Daar lijkt het alsof het hele land non-stop in de fik staat", zegt correspondent Arjen van de Horst. "Fox News gebruikt het frame: de anarchisten hebben het voor het zeggen en de Democraten laten dit gebeuren."

Propaganda en sensatie

Waar Fox News een propagandazender is, is CNN een sensatiekanaal, aldus Van der Horst: "Verwar het Amerikaanse CNN overigens niet met CNN International, dat kanaal is juist vrij braaf."

Amerika-deskundige Madeleijn van den Nieuwenhuizen woont en werkt in New York en is verbonden aan de City University of New York, maar vanwege de pandemie in Nederland. Over de berichtgeving rond Kenosha zegt ze: "Het is moeilijk te bewijzen dat er een causaal verband is, maar je kunt je voorstellen dat er een link is tussen conservatieve tv-hosts die geweld tegen demonstranten goedpraten, en mensen die zulk geweld vervolgens in de praktijk brengen."

Rivalen

CNN en Fox News liggen al jaren met elkaar in de clinch. Brian Stelter, een bekend gezicht van CNN en een gevestigde naam als media-commentator, lanceerde twee weken geleden het boek "Hoax, Donald Trump, Fox News, and the Dangerous Distortion of Truth", over de innige band tussen Fox News en president Trump.

Fox News-presentator Greg Gutfeld heeft op zijn beurt geen goed woord over voor CNN en Brian Stelter:

Toch is het te simpel om te stellen dat Fox News gelijkstaat aan 'Trump News', zegt Van den Nieuwenhuizen. "De laatste tijd is Trump aantoonbaar kritischer op Fox News dan voorheen." Zo was hij furieus toen ze peilingen lieten zien waarin presidentskandidaat Biden voorop liep. Bovendien was Fox positief over Bidens speech bij de Democratische Nationale Conventie. Een presentator noemde dit een succesvolle "home run".

Tegelijkertijd zegt dit ook veel over die speech van Biden en over de aanpak van Trump, weet Van der Horst. "Trump speelt een spel: hij wil dat Fox News op zijn rug gaat liggen. Hij dreigt over te stappen naar een andere nieuwszender, maar doet dat vervolgens niet."

Meerdere spelers

Het medialandschap in de VS bestaat niet alleen uit CNN en Fox News. Ook MSNBC is een grote speler. Sterker nog, volgens correspondent Van der Horst is het appels en peren vergelijken door Fox News en CNN tegenover elkaar te zetten. "MSNBC is pas echt het tegenovergestelde van Fox News en veel meer dan CNN een links propagandakanaal."

Van den Nieuwenhuizen: "Fox News laat vaak een extreem conservatieve kant zien en aan de andere kant heb je het progressieve MSNBC die ook vaak overdrijven. CNN is meer gebalanceerd, maar neutraal zijn zij ook niet te noemen."

Het gevaar dat schuilt in dit gepolariseerde Amerikaanse medialandschap, is dat kijkers steeds bevestigd worden in het beeld dat ze al hebben. "Deze trend ondergraaft de democratie", stelt Amerika-kenner Victor Vlam. "Mensen leven in verschillende kampen en daardoor is het land niet te verenigen."

Volgens Van den Nieuwenhuizen nodigen media alleen deskundigen uit die bij hun eigen signatuur passen. "Er schuift niet vaak iemand aan met een radicaal andere mening."

Toch is er iets dat niet verschilt: de retoriek. "Het is allemaal behoorlijk fatalistisch en donker", zegt Van den Nieuwenhuizen. "Bij Fox is de boodschap: we zijn verloren als de Democraten aan de macht komen. En bij CNN of MSNBC is de boodschap: nog vier jaar Trump kan dit land niet aan. Het zijn illustraties van de polarisatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl