Feest bij NAC na de 4-0 van Roger Riera

NAC beleeft heerlijk avondje, ook Excelsior begint met ruime zege

NAC Breda is het nieuwe seizoen in de Keuken Kampioen Divisie begonnen met een 6-1 overwinning op Jong AZ. Ook Excelsior kende een vliegende start: de Rotterdammers wonnen met dezelfde cijfers bij Jong PSV.

Jong AZ liet zich op bezoek bij NAC aanvankelijk niet onbetuigd. Na een klein kwartier moest doelman Nick Olij zich strekken om een kopbal van Thijs Oosting tot hoekschop te tikken. Kort daarop opende Huseyin Dogan echter aan de andere kant de score. Hij ontving de bal na de doorgekopte ingooi, tikte die eerst nog tegen de hand van Maxim Gullit, maar schoot vervolgens raak.

In de 23ste minuut leidde balverlies op het middenveld van Kenzo Goudmijn, net als Gullit (Ruud) de zoon van een oud-profvoetballer (Kenneth), de 2-0 in. Mounir El Allouchi mocht vrij oprukken en liet met een uithaal van buiten het strafschopgebied de 18-jarige Beau Reus, een van de drie debutanten in het betaald voetbal bij Jong AZ, vissen.

Hard gelag

Nog voor het eerste halfuur verstreken was, stond de 3-0 al op het scorebord. Een prachtige steekpass van Dion Malone werd door Finn Stokkers op juiste waard geschat. Een hard gelag voor Jong AZ dat tot dan prima partij bood en goed meevoetbalde.

NAC-spits Finn Stokkers passeert Jong AZ-doelman Beau Reus: 3-0

Ook na na rust zorgde Jong AZ voor het eerste gevaar, maar was het de thuisploeg die toesloeg. Reus wist nog een hand te krijgen achter de inzet van Stokkers, maar Roger Riera was er in de rebound als de kippen bij om de 4-0 te laten aantekenen.

De lat stond een treffer van Joshua Bohui in de weg, een lot dat ook het behendig lobje van Jong AZ-invaller Yusuf Barasi trof. Het thuispubliek - zo'n 3.700 fans mochten getuige zijn van het eerste avondje-NAC van het seizoen - kon weer van zich laten horen toen na mistasten van Reus bij een hoekschop Bohui de verre hoek vond.

In de laatste minuten redde Oosting met een gekruld schot de AZ-eer, maar het laatste woord was aan invaller Nick Venema. De van FC Utrecht gehuurde spits was als invaller in de extra tijd succesvol in de rebound: 6-1.

Half dozijn voor Excelsior

Excelsior was eerder op de avond eveneens sterk uit de startblokken gekomen. De Rotterdammers trakteerden Jong PSV op een 6-1 thuisnederlaag.

Ahmad Mendes Moreira heeft Excelsior op 0-1 gezet

Ahmad Mendes Moreira zette de bezoekers al na vijf minuten op het juiste spoor, al duurde het nog een halfuur voordat Joël Zwarts de marge verdubbelde.

Na rust maakten Thomas Oude Kotte, Elias Már Ómarsson (twee treffers) en Justin de Haas, die de bal in eigen doel werkte, het halve dozijn vol. Damian Timan nam in de 86ste minuut het enige Eindhovense doelpunt voor zijn rekening.

FC Eindhoven opende vrijdagavond het nieuwe seizoen in de eerste divisie met een 2-1 uitzege op Jong FC Utrecht. SC Cambuur, dat vorig seizoen bovenaan stond toen de competitie werd stilgelegd wegens de coronacrisis, won thuis met 2-0 van NEC.