Overeenstemming kabinet en sociale partners over steunpakket
Het kabinet en werkgevers en werknemers hebben in grote lijnen overeenstemming bereikt over een derde financieel steunpakket vanwege de coronacrisis. Het kabinet blijft in elk geval tot 1 juli volgend jaar steun verlenen.
Bedrijven die in zwaar weer zitten door de coronacrisis kunnen de eerste tijd nog een beroep blijven doen op de loonsteunregeling van het kabinet (NOW) als ze een omzetverlies van 20 procent hebben geleden. Er waren plannen om dat percentage te verhogen, maar het kabinet heeft met werkgevers en werknemers afgesproken dat het percentage voorlopig toch niet wordt veranderd.
10 procent scholing
Er zijn ook afspraken gemaakt over het deel van het salaris dat de overheid betaalt aan werknemers van bedrijven die van de NOW gebruikmaken. Dat blijft 90 procent, met dien verstande dat werkgevers 10 procent moeten besteden aan scholing. Eerder waren er plannen om het percentage van 90 in stappen te verlagen.
De versobering die in het derde steunpakket zou zitten, gaat dus grotendeels niet door. Maar bronnen in Den Haag weten dat dat alleen tot januari geldt. Met de werkgevers en werknemers is alleen een deal gesloten over dit jaar. Vanaf januari zouden de steunmaatregelen alsnog verder kunnen worden afgebouwd.
Het steunpakket wordt morgen in het kabinet besproken en waarschijnlijk daarna bekendgemaakt.
FNV-voorzitter Busker zei dat hij na het overleg met het kabinet vanmiddag vrolijker naar buiten is gekomen dan hij naar binnen ging. Hij kabinet heeft volgens hem geluisterd. Hij noemt het belangrijk dat er een "goede structuur komt voor scholing, om mensen van werk naar werk te begeleiden" en dat de oorspronkelijke afbouw voorlopig van tafel is.
Constructief
VNO-NCW-voorman De Boer sprak van een verstandig pakket. Ook hij zei dat de afspraken over scholing en begeleiding van werk naar werk er goed uitzien. En er komen ook nog investeringen. "Ik vind het eigenlijk een prestatie dat we dat op deze manier in elkaar hebben kunnen zetten. Hulde aan het kabinet", zei De Boer.
Minister Koolmees vond het overleg met de sociale partners "constructief". Volgens hem is de kern van het pakket erop gericht om banen te behouden. "Maar omdat dat niet overal lukt, moeten we instumenten hebben om mensen van de ene sector naar de andere te helpen of van een uitkering naar werk", voegde hij eraan toe.
Koolmees en zijn collega Wiebes benadrukten dat het nieuwe pakket langer doorloopt dan de vorige twee. "We vinden het belangrijk dat er ook investeringen en sociaal beleid bijhoren, dus het hele pakket is breder dan het was", zei Wiebes.