Na Janssen ook Van de Sanden naar finale Champions League

Negende Champions League-finale Lyon-vrouwen na zege op PSG

Olympique Lyonnais is zondag in San Sebastian de tegenstander van VfL Wolfsburg (met Dominique Janssen) in de Champions League-finale voor de vrouwen. In de halve finales werd het Franse onderonsje met Paris Saint-Germain met 1-0 gewonnen.

Paris Saint-Germain, dat wegens een coronabesmetting een niet nader genoemde speelster miste, was in 2015 en 2017 verliezend finalist. Bij die tweede nederlaag trok Olympique Lyonnais na 120 doelpuntloze minuten aan het langste eind in de strafschoppenserie.

In de eerste helft zag het er al niet naar uit dat het tot een revanche zou komen. Lyon begon sterker en bleef dat ook. Na een klein kwartier tikte Nikita Parris de bal net naast, de kopbal van Lucy Bronze miste de kracht om PSG-doelvrouw Christiane Endler te verontrusten en de eveneens koppende Sara Björk Gunnarsdóttir miste maar net doel.

Perle Morroni van PSG kijkt de kopbal van Lyon-speelster Delphine Cascarino na

Namens de ploeg uit Parijs wist alleen Kadidiatou Diani daar iets tegenover te stellen. De schuiver die zij afleverde werd een prooi voor Sarah Bouhaddi.

Twee keer rood

Na rust beet Paris Saint-Germain veel meer van zich af en verloor Lyon de controle over de wedstrijd. Toch kwam de titelhouder halverwege het tweede bedrijf op voorsprong, nadat een rush van rechtsachter Bronze alleen met een overtreding gestopt kon worden.

De ingreep kostte Grace Geyoro een tweede gele kaart. Vervolgens legde Amel Majri de toegekende vrije trap op het hoofd van Wendie Renard die onhoudbaar binnenknikte.

Wendie Renard (links) kopt Olympique Lyonnais naar 1-0

Met de 1-0 op zak en een vrouw meer op het veld leek het pleit beslecht in Lyons voordeel. Parris bewees een kwartier voor tijd haar ploeg echter een slechte dienst door tegen een onnodige twee gele kaart (ze kwam te fel in op PSG-doelvrouw Endler) aan te lopen. Paris Saint-Germain deed nog verwoede pogingen de gelijkmaker te forceren, maar kwam daar eigenlijk nauwelijks bij in de buurt.

En dus kan Olympique Lyonnais, waar Oranje-international Shanice van de Sanden kort voor tijd mocht invallen, zich opmaken voor z'n negende Champions League-finale. Zes keer werd de beker al gewonnen, waaronder de laatste vier edities.