Protest Thailand breidt zich uit, ook koning wekt ergernis
In Thailand klinkt de roep om meer democratie en vrijheden steeds luider. Ruim een week geleden gingen 20.000 studenten in de hoofdstad Bangkok de straat op. Wat begon als een studentenprotest, breidt zich nu uit onder de rest van de bevolking.
De demonstranten eisen nieuwe verkiezingen, het aftreden van premier (en oud-legerleider) Prayuth en hervorming van de monarchie. Dat laatste is opmerkelijk, zegt correspondent Annemarie Kas vanuit Jakarta. Kritiek op het koningshuis is een groot taboe in Thailand: "Op majesteitsschennis staat vijftien jaar gevangenisstraf."
Impopulair
Het koningshuis was onder de vorige koning Bhumibol, die regeerde van 1946 tot zijn dood in 2016, erg populair. Sinds zijn zoon het in 2018 overnam, neemt de kritiek toe.
Sinds zijn aantreden heeft Maha Vajiralongkorn steeds meer macht naar zich toegetrokken. Kas: "Hij heeft twee eenheden van het leger onder zijn zeggenschap geplaatst en kan zelf beslissen over de financiën van het koningshuis."
Maar wat de Thai het meest dwarszit, is dat de koning het overgrote deel van zijn tijd doorbrengt in een villa in Duitsland. "Hij verblijft daar voornamelijk en is niet vaak in Thailand. Dat komt niet erg betrokken over, vinden de demonstranten."
Het is het grootste protest sinds de coup in 2014 waarbij de huidige premier aan de macht kwam. Niet alleen in de hoofdstad Bangkok wordt gedemonstreerd, ook in andere provincies gaan mensen de straat op, zegt Kas: "Ook middelbare scholieren voegen zich bij het protest." Bij de protesten steken de jongeren vaak drie vingers op; een verwijzing naar de film The Hunger Games. Dit gebaar staat daarin symbool voor respect.
"Ook in 2014 werd het gebruikt", zegt Kas. Destijds werden de protesten de kop ingedrukt, nu worden ze door de regering vooralsnog toegestaan. "Demonstreren mag in Thailand, onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten de demonstranten zich houden aan de covid-maatregelen."
De demonstranten eisen niet alleen hervorming van de monarchie, maar willen ook meer vrijheden: "Ze willen de democratie in Thailand moderniseren."
Borgtocht
Een aantal protestleiders is opgepakt en later op borgtocht vrijgelaten, onder wie de Thaise activist en mensenrechtenadvocaat Anon Nampa. Kas: "Ze laten hen tot nu toe steeds op borgtocht gaan."
Vandaag is Nampa volgens persbureau Reuters voor de derde keer in een maand opgepakt. "Ze worden niet opgepakt voor majesteitsschennis, maar vanwege opruiing", besluit Kas. "Of vanwege het overtreden van de coronamaatregelen."