Ook herbesmettingen in Nederland en België
Ook in Nederland is een herbesmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat zegt viroloog Marion Koopmans in een reactie op nieuws hierover uit Hongkong, gisteren. Daar blijkt een man twee keer besmet geraakt met het coronavirus, dat officieel SARS-CoV-2 heet.
In Nederland gaat het om een oudere patiënt met een verslechterd immuunsysteem, meldt Koopmans, een van de belangrijkste adviseurs van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het kabinet.
"SARS-CoV-2-infecties hebben allemaal een andere vingerafdruk, een genetische code", zegt Koopmans. "Mensen kunnen na een infectie nog heel lang iets meedragen en af en toe een beetje RNA uitscheiden." Dat is het genetische materiaal van dit soort virussen.
Voor een officiële herbesmetting moeten onderzoekers volgens haar kunnen aantonen dat de codes van dat RNA verschillen. Dat blijkt bij de patiënten in Hongkong en Nederland het geval te zijn.
Goed nieuws is het niet.
In België kwam vandaag ook een herbesmetting met het coronavirus aan het licht. Daar gaat het om een vrouw in Leuven, die drie maanden na de eerste keer, opnieuw besmet is geraakt met SARS-CoV-2.
Het virus is ook hier op beide momenten genetisch gedetermineerd, zegt de Belgische viroloog Marc Van Ranst in het actualiteitenprogramma Terzake. "Er zitten inderdaad voldoende verschillen in, om te kunnen spreken van een andere stam, een tweede infectie."
Gevarenzone
"Goed nieuws is het niet", zegt de viroloog. "Je hoopt dat je uit de gevarenzone bent. Hopelijk is dat in de meeste gevallen ook zo." Of de herbesmettingen uitzonderingen zijn, is volgens hem nog onduidelijk. "Het zijn er nu al twee, mogelijk komen er nu meer bij."
De Belgische patiënt zou milde klachten hebben gehad. "Dan maakt je lichaam minder antistoffen aan. De antistoffen van de eerste keer helpen dan onvoldoende om de tweede besmetting te kunnen voorkomen", zegt Van Ranst.
Koopmans wil niet ingaan op de klachten van de Nederlandse patiënt.
Dat er iemand tussendoor schiet met een herbesmetting, daar word ik niet zenuwachtig van. We moeten kijken of het vaker voorkomt.
Dat er patiënten zouden opduiken met herbesmettingen, lag volgens Koopmans in de lijn der verwachtingen. Dat komt namelijk vaker voor bij luchtweginfecties. Ook bij de WHO is het al vaker besproken. "Maar er was tot nu toe geen bewijs voor."
Mogelijk zijn slachtoffers van een herbesmetting gewoon vatbaarder voor het virus, zegt Van Ranst. "Maar misschien zijn er nog veel meer mensen die na zes, zeven maanden een herinfectie kunnen doormaken."
Twee, drie keer toeslaan
"Luchtweginfecties kunnen twee keer toeslaan, of vaker. We weten dat je niet levenslang beschermd bent, als je de infectie hebt gehad en dat verwachten we dus ook bij covid", zegt Koopmans. De grote vraag is nu: hoelang duurt de gemiddelde immuniteit.
Ook Koopmans ziet dat er grote verschillen zijn in de hoeveelheid antistoffen die mensen hebben opgebouwd na besmetting. Dat blijkt uit bloed van donoren. Mensen die heftigere klachten hadden, hebben vaak meer antistoffen dan mensen met milde klachten. "Dat je antistoffen hebt opgebouwd, betekent niet dat je immuun bent."
Duidelijke immuunreactie
Ze zegt wel te zien dat mensen na een infectie een duidelijke immuunreactie hebben. "We verwachten dat dat bescherming biedt tegen een volgende infectie. De vraag is dus alleen hoelang die bescherming aanhoudt."
"Dat er iemand tussendoor schiet met een herbesmetting, daar word ik niet zenuwachtig van", zegt Koopmans. Zeker niet als het, zoals in het Nederlandse geval, gaat om iemand met een verminderde weerstand.
"We moeten deze gevallen wel goed onderzoeken en kijken of het vaker voorkomt." Dat kan door een grotere groep patiënten voor een langere tijd te volgen en te onderzoeken of ze herinfecties hebben. "Vervolgens moeten we kijken welke genetische code die virussen hebben."