Oranje advies voor Spanje; vanaf morgen thuisquarantaine voor toeristen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies voor heel Spanje, Monaco en delen van Frankrijk aan. Vanaf middernacht geldt code oranje, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Ook het advies voor de Schotse stad Aberdeen is aangepast.
Het reisadvies is aangescherpt vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen in de gebieden. Reizigers die na middernacht terugkeren, wordt dringend aangeraden om tien dagen in thuisquarantaine te gaan.
Voor Spanje gold al enige tijd dat onder meer de Balearen (Ibiza, Menorca en Mallorca) en grote steden als Barcelona en Madrid al oranje waren. In Frankrijk was dat het geval voor Parijs en het gebied rond Marseille. Daaraan zijn nu de regio's Sarthe, Hérault en Alpes Maritimes toegevoegd.
Bij dat laatste gebied hoort onder meer Nice:
Voor het Verenigd Koninkrijk geldt al langer code oranje. Terugkerende reizigers hoeven echter niet in quarantaine. Voor Aberdeen is dat laatste nu veranderd.
Vele duizenden Nederlanders
Hoeveel Nederlanders in de gebieden zitten, is onduidelijk. "Het gaat om vele duizenden Nederlanders", zegt een woordvoerder van reiskoepel ANVR. Dat het reisadvies nu voor heel Spanje is aangepast, in plaats van specifieke gebieden, noemt de ANVR heel vervelend. "Het aantal landen waarheen je kunt reizen, wordt steeds beperkter."
Voor reizigers die nu in de gebieden zitten, wordt via de touroperator gekeken hoe ze terug naar Nederland kunnen komen. Komend weekend, wanneer de schoolvakanties ook in Midden-Nederland zijn afgelopen, worden veel terugkeerders verwacht.
Lege vliegtuigen
Bijna 4000 reizigers van reisorganisatie TUI zijn nu op vakantie in een aangescherpt gebied, voornamelijk op de Canarische Eilanden. Morgen laat de touroperator lege vliegtuigen die kant op vliegen. "Binnen een week halen we iedereen terug. Ook als mensen twee weken of langer zouden gaan", zegt een woordvoerder.
TUI-reizen die morgen en overmorgen vanuit Nederland zouden vertrekken, worden geschrapt. Ook reisorganisatie Corendon annuleert vanaf morgen alle reizen naar de aangescherpte gebieden. Corendon heeft nu 1296 Nederlanders in Spanje zitten. Zij hebben de keuze: de vakantie afmaken, of eerder terugkomen.
Mogelijk is Spanje te snel opengegaan.
In Spanje stijgt het aantal besmettingsgevallen razendsnel, zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg. "Het lukt de overheid maar niet om de grafiek omlaag te krijgen", zegt hij. Onduidelijk is waarmee dat te maken heeft. "Mogelijk is Spanje te snel opengegaan. Bij feesten en op de stranden zie je een grote opleving van coronagevallen."
Deze Spanjaarden reageren moedeloos op de besmettingscijfers:
Veel landen hebben al een aangescherpt reisadvies voor Spanje. "De toeristische sector zou voor honderd miljard euro zijn misgelopen. Ieder jaar komen 80 miljoen mensen naar Spanje toe voor vakantie. Dit merken ze hier enorm", zegt Zoutberg.
Voor de start van de Tour de France, zaterdag in Nice (in de regio Alpes-Maritimes), heeft het aangescherpte advies weinig directe gevolgen, denkt NOS-sportverslaggever Gio Lippens. "Het is vooral belangrijk voor de mensen die naar Nederland terugkeren", zegt hij. "De Tourorganisatie moet zorgen dat niemand van buiten bij de renners kan komen."