Verpleegkundigen na het applaus: 'Mentaal herstel na corona duurde maanden'

"Nu heb ik het verwerkt denk ik, maar dat heeft wel echt lang geduurd", vertelt verpleegkundige Inge (26) van het Brabantse Jeroen Bosch ziekenhuis. Tijdens de coronacrisis werkte zij op een corona-afdeling.

Daar kon het personeel alleen volledig ingepakt de kamers bezoeken. Patiënten gingen er soms razendsnel achteruit. Inge: "Je kon je omdraaien en mensen gingen onderuit."

Met twee andere verpleegkundigen blikt zij in de NOS op 3 serie Na het applaus terug op de coronacrisis en de impact die het op hun werk had. Bekijk hier deel 1:

Na het applaus: in het ziekenhuis

Het ziektebeeld en grote aantal doden maakten diepe indruk op Inge. "Tijdens de coronaperiode ging het werk maar door", vertelt ze. Daardoor bleef er minder tijd over om alles mentaal te verwerken. Uiteindelijk duurde het bij haar een aantal maanden. Sommige collega's zijn nog altijd niet klaar om te presteren op het niveau dat nodig is voor een tweede golf.

Dat beeld komt ook naar voren in een enquête van vakblad Nursing. Zij vroegen 3000 verpleegkundigen of zij klaar zijn voor een tweede golf. Ruim de helft gaf aan dat dit niet het geval is. Zij zijn moe, prikkelbaar en gespannen door de coronapiek van afgelopen voorjaar.

Ook buiten de ziekenhuizen merken verpleegkundigen het effect van de coronacrisis. Wijkverpleegkundige Linda (25) uit Utrecht ziet haar werkdruk stijgen. Vooral vanwege de enorme inhaalslag die de reguliere zorg nu maakt. Linda: "Ik merk dat er meer cliënten bijkomen, het zijn lange dagen."

Gênante vertoning

Om zorgmedewerkers te compenseren beloofde het kabinet een eenmalige bonus van 1000 euro, maar dat is volgens de beroepsorganisaties niet genoeg. Dat Kamerleden wegliepen bij een stemming over een structurele loonsverhoging in de zorg, was olie op het vuur.

Beroepsvereniging V&VN spreekt over 'een gênante vertoning' en noemt de achterban 'de dupe'. Zo ziet Linda het ook: "Het is leuk, zo'n eenmalige bonus van 1000 euro, maar ik zie liever de salarissen structureel omhoog gaan. Daar heb je op de lange termijn meer aan."

Daarmee doelt ze op het tekort aan zorgpersoneel. Linda: "Politici snappen volgens mij niet dat ze zelf ook afhankelijk zullen worden van zorg. Wie gaat er voor hen zorgen als de tekorten verder oplopen?"

Verpleegkundige in de gevangenis

Dat het effect van de coronacrisis zich uitstrekt over de gehele zorg, blijkt uit ervaringen van verpleegkundigen in verzorgingstehuizen en gevangenissen. Bewoners en gedetineerden mochten lange tijd geen bezoek ontvangen, wat het werk van de verpleegkundigen daar mentaal zwaarder maakte.

Bijvoorbeeld van justitieel verpleegkundige Rik (40). In gevangenisziekenhuis van PI Haaglanden krijgt hij vooral te maken met schot- en steekwonden, maar dit jaar kwam daar corona bij. Er kwam een speciale corona-afdeling in de penitentiaire inrichting.

Rik vertelt hoe patiënten alleen op hun cel zaten en geen bezoek mochten ontvangen. "Mensen werden moedeloos, radeloos. Ik vond dat persoonlijk mentaal wel zwaar om die patiënten te verplegen."

Wil je het hele verhaal van Inge, Linda en Rik horen? Bekijk hieronder de NOS op 3 serie Na het applaus op Instagram.

  • NOS
    Rik
  • NOS
    Inge
  • NOS
    Linda

Deel artikel: