NOS Nieuws

Amsterdamse kroegbaas: 'Ik zit vanavond vol spanning voor de tv'

De veiligheidsregio Amsterdam komt vanavond met nieuwe maatregelen om het aantal besmettingen met het coronavirus in te dammen. Die aankondiging leidt tot spanning bij horecaondernemers, want op welke manier gaan die maatregelen hen raken?

"Veel ondernemers houden hun hart vast", zegt Menno van Dorp, eigenaar van café-restaurant Venster 33 in Amsterdam. "Bij ons gaat het gelukkig nog redelijk goed, maar er zijn echt veel ondernemers die enorm onder druk staan. Zij krijgen bijna een hartaanval van dit soort avonden."

De Amsterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weet nog niet wat er vanavond bekend zal worden gemaakt en noemt het "erg spannend". Er zijn volgens de belangenclub een aantal opties. Dat varieert van een vervroeging van de sluitingstijd tot uiterlijk 24.00 uur tot het intrekken van de ruimere coronaterrassen of een regionale lockdown, bijvoorbeeld per sector of wijk.

'Blijf in je eigen bubbeltje'

"Het kan alle kanten opgaan", denkt ook Joris Loman, eigenaar van café De Blauwe Pan. "Als het voor iedereen hetzelfde is, vind ik het niet erg. Ik zit vanavond vol spanning voor de tv."

Voor het eerst in 17 jaar is vandaag zijn zaak dicht zodat hij kan bijkomen van de afgelopen maanden. "Het regent. Dan pakken we maar op deze manier een dagje rust. Het is eigenlijk tegen mijn principes maar als je dagen maakt van 16 uur heb je dat nodig om overeind te blijven."

Joris Loman

Waar het borrelcafé voor corona druk was met feesten en partijen moeten ze het nu doen met minder bezoekers en de helft van de omzet. Ook het personeel moest weg. "Iedereen gaat momenteel op vakantie en komt terug. Terwijl: je moet éffe in je eigen bubbeltje blijven. Ik hoop niet dat we nog een keer dicht moeten, we zitten al diep in onze spaarcenten."

Volgens Loman wordt de sector bovengemiddeld hard getroffen door corona. "De horeca wordt gezien als de grootste crimineel. Je kan je uiterste best doen en het is nooit goed genoeg. Ik erger mij wel aan collega's, het kan soms beter worden opgezet, maar wij houden ons aan de afspraken, zover dat kan. Ons vak is daardoor niet zo leuk als eerst, maar het is zoals het is. We moeten even doorbijten."

Strengere controle en meer uitleg

Er zullen extra maatregelen worden genomen, denkt Menno van Dorp, zoals een vervroegde sluitingstijd in drukke gebieden. Wat dat voor zijn zaak in de wijk De Pijp zal betekenen weet hij nog niet. "De maatregelen voelen zo ondoordacht. De besmettingshaarden zitten veel meer thuis, maar een huis kun je niet dichtgooien. Dus pakken ze de horeca aan. En wat denk je dat er gebeurt als alles om middernacht dicht gaat? Dan gaan die groepen bij iemand thuis zitten."

Er zijn in Amsterdam zeker horecaondernemers die het niet zo nauw nemen met de regels denkt Van Dorp. "Dat steekt natuurlijk wel bij de collega's die zich wel aan de regels houden. En het is extra zuur als daardoor nieuwe maatregelen komen voor alle horecaondernemers in Amsterdam."

'We vragen elkaar: mag dit nou wel of niet?'

Van Dorp vindt dat er daarom wel wat strenger mag worden gecontroleerd. "Bekijk het eens per zaak en grijp in als het niet goed gaat. In Amsterdam is er nog vrijwel geen zaak gesloten."

Pim Evers

Om op de hoogte te blijven van de regels, heeft Van Dorp regelmatig contact via een appgroep met ondernemers in de straat. "We vragen elkaar regelmatig: mag dit nou wel of niet? De gemeente legt weinig uit. Ik moet nu uit de media halen aan welke regels ik me moet houden."

Muziek uit en lichten aan

Bij verschillende nachtclubs in Amsterdam kunnen bezoekers 'gewoon' uitgaan zonder coronarestricties, schreef Het Parool deze week. Een van die discotheken is Disco Dolly. Waar daar normaal gesproken 300 man dansen, zitten er nu maximaal 70 mensen aan tafeltjes, zegt mede-eigenaar Pim Evers, tevens bestuurslid bij de KHN Amsterdam. "Maar het is eigenlijk onmogelijk om mensen helemaal niet te laten dansen. We doen ons best, we handhaven ontzettend, maar helemaal lukt niet."

Strengere maatregelen zou hij "super pijnlijk" vinden. "We hebben het al erg moeilijk. We zijn een van de weinige branches die mensen registreert. Zoiets als een avondklok, dat is nogal wat. Als dat gebeurt werken we natuurlijk mee, maar dan verwacht ik wel een steunpakket. Dat zou namelijk desastreus zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl