Duits RIVM onderzoekt coronahaard: 'Vier keer meer mensen besmet dan bekend'
Het Duitse Robert Koch Instituut heeft de eerste resultaten gepubliceerd van een uitgebreid corona-onderzoek onder 2000 inwoners van de gemeente Kupferzell. Het dorp in de deelstaat Baden-Württemberg werd in maart buitenproportioneel hard getroffen door het coronavirus.
Uit antilichamenonderzoek blijkt nu dat het virus nog veel harder om zich heen heeft geslagen dan gedacht. Er zijn maar liefst vier keer meer mensen met SARS-CoV-2 besmet geweest dan bekend was.
Afgelopen mei streek een onderzoeksteam van het RKI neer in Kupferzell. In het dorp, met zo'n 6000 inwoners, raakten in maart ruim honderd mensen besmet na een kerkdienst. De onderzoekers wilden achterhalen waardoor in bepaalde regio's plotselinge brandhaarden ontstaan, hoe het virus zich verspreidt en in hoeverre patiënten een immuniteit opbouwen tegen een eventuele tweede besmetting. In nog drie andere gemeenten lopen vergelijkbare onderzoeken.
Het RKI-team nodigde in Kupferzell alle inwoners vanaf 18 jaar uit om mee te doen. Ruim 2200 mensen (60 procent) gaven gehoor aan de oproep. Ze ondergingen tussen 20 mei en 9 juni meerdere bloed- en gezondheidstesten en werden geïnterviewd.
Minder jongeren, meer ouderen
In totaal werden bij 7,7 procent van de geteste mensen antilichamen in het bloed gevonden. Deze zogeheten seroprevalentie bleek bij vrouwen iets hoger (8,7 procent) dan bij mannen (6,7 procent). Ook is er een onderscheid te zien in leeftijdsgroepen. Bij jonge mensen tussen 18 en 34 jaar oud is de seroprevalentie relatief laag (6,3 procent); bij ouderen boven de 80 werden veel vaker antilichamen ontdekt (16,7 procent).
Van de mensen die besmet zijn geweest, ondervond 83 procent een of meer symptomen van het nieuwe coronavirus, zoals kortademigheid, koorts of het verlies van geur en smaak. Dat betekent dat zo'n 17 procent van de geïnfecteerde mensen helemaal geen symptoom heeft gehad. Dat bemoeilijkt het traceren van het virus.
Het RKI ontdekte ook dat bij drie op de tien mensen in Kupferzell die het virus hebben gehad, helemaal geen antistoffen in het bloed te vinden waren. Volgens teamleider Claudia Santos-Hövener komt dat overeen met andere studies: "Ook daar zagen we bij een deel van de mensen die met SARS-CoV-2 geïnfecteerd geweest waren na een bepaalde tijd geen antilichamen meer. Dat betekent overigens niet automatisch dat deze mensen geen immuniteit hebben opgebouwd."
Santos-Hövener benadrukte meermaals dat het hier gaat om eerste onderzoeksresultaten, die nog veel analyse behoeven. "Ze zijn dan ook alleen representatief voor Kupferzell en niet zomaar van toepassing op andere gemeenten of heel Duitsland. Wel zijn de bevindingen stevig en zeer inzichtelijk en helpen ze ons te achterhalen waardoor het virus zich verspreidt, wat de gevolgen zijn voor risicogroepen en welk effect de maatregelen van de overheid hebben om het virus in te dammen."
Geen besmettingen meer
Op dat laatste punt kwam het RKI-team nog met opbeurend nieuws. Gedurende de gehele onderzoeksperiode (20 mei tot 9 juni) werd niet één nieuwe coronabesmetting meer ontdekt. Dat betekent dat de epidemie tegen de tijd dat het onderzoek begon, mede door de afgekondigde lockdownmaatregelen, al was ingedamd.
Komende weken zal het RKI ook de resultaten analyseren van de uitgebreide interviews die ze met de bewoners heeft gedaan. In combinatie met de medische onderzoeksgegevens hopen ze beter in kaart te brengen hoeveel invloed leefomstandigheden en sociaaleconomische factoren hebben op de verspreiding van het virus.