Op het monument zijn meerdere bekladdingen aangebracht
NOS NieuwsAangepast

Indisch Monument Den Haag bewaakt, gemeente doet aangifte na bekladding

De gemeente Den Haag heeft aangifte gedaan van de bekladding en vernieling van het Indisch Monument. Vannacht zette een actiegroep in het rood de leus 'Kami belum lupa' op het monument. Dat betekent "wij zijn het niet vergeten". Ook de datum 17/08/1945 was erop geklad. Op die dag riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit.

Het Indisch Monument is inmiddels weer schoon. De gemeente gaat het nu bewaken en beveiligen. Met het monument worden de Nederlandse slachtoffers van de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Het monument is eigendom van de gemeente Den Haag. "Het Indisch Monument is afgelopen nacht beklad en deels vernield. Dat is echt respectloos", laat de gemeente weten in een verklaring. "Met elkaar zorgen we ervoor dat de herdenking zijn waardigheid niet verliest."

De rode verf werd vanmorgen verwijderd:

Indisch monument in Den Haag beklad

De bekladding kwam vlak voor de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 die elk jaar bij het monument is. Morgen komen de koning en een beperkt aantal genodigden naar het Indisch Monument, bij de Scheveningse Bosjes bij Madurodam. Vanwege de coronamaatregelen heeft de herdenking dit jaar geen openbaar karakter.

Het Indisch Herinneringscentrum kan zich voorstellen dat mensen aandacht willen voor de wandaden die gepleegd zijn in Nederlands-Indië. "Maar ik vind het ongepast om dit bij een herdenkingsmonument te doen", zei directeur Yvonne van Genugten in het NOS Radio 1 Journaal. "Want we herdenken daar alle slachtoffers van die oorlog, de Indische Nederlanders, de Indonesiërs, de Chinezen, Molukkers, de hele diverse groep."

De Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 ziet de herdenking niet in gevaar komen. "Ik ben alleen wel bezorgd om de mensen die nu zo geraakt zijn door deze bekladding", zegt John Sijmonsbergen van de organisatie tegen Omroep West.

'Bijzonder pijnlijk'

"Je houdt geen rekening met dit soort acties", zegt Sijmonsbergen. "Ons statement is dat wij tijdens de nationale herdenking morgen alle slachtoffers herdenken van de oorlog tegen Japan. Zowel in Nederland als in Indonesië. Het bekladden van het Indisch Monument is respectloos naar al deze slachtoffers en bijzonder pijnlijk voor alle nabestaanden en betrokkenen in zowel Nederland als daarbuiten."

"Er stromen nu berichten binnen op Twitter en Facebook van mensen die echt geschokt zijn. Maar we gaan gewoon herdenken morgen. Er is schoongemaakt, alle voorbereidingen zijn klaar en we zijn aan het opbouwen. Dus dat gaat allemaal lukken."

De actie is opgeëist door een groep die zich Aliansi Merah Putih noemt. De alliantie wil "gerechtigheid halen voor de wandaden die gepleegd zijn tijdens de illegale Nederlandse bezetting van Indonesië".

De actiegroep bekladde in juni ook het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt bij de Haagse Hofvijver, met de tekst 'Fuck VOC'.

'Walgelijk'

Na die bekladding kreeg de Federatie Indische Nederlanders (FIN) signalen dat het Indische Monument mogelijk ook beklad zou worden. "Een van de signalen was een melding dat er nog 268 monumenten zouden volgen", zegt een FIN-woordvoerder.

Hij noemt de bekladding van het Indisch Monument walgelijk. "We zijn geschokt maar niet verrast. We hadden de politie en de gemeente Den Haag eerder al gevraagd om extra beveiliging."

De herdenking is vanwege het coronavirus niet openbaar, er zullen maar enkele genodigden bij aanwezig zijn. Onder de aanwezigen zijn behalve koning Willem-Alexander ook premier Rutte en staatssecretaris Blokhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl