ABN Amro
NOS Nieuws

ABN Amro schrapt honderden banen bij zakentak

ABN Amro gaat zijn zakelijke activiteiten buiten Europa afstoten. Dat meldt de bank bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Door deze ingreep verdwijnen 800 banen van 2500 banen bij de slecht renderende zakentak, de Corporate and Institional Bank (CIB). Volgens de FNV verdwijnen er bij de zakentak in Nederland 150 banen.

"Dat is een hard gelag voor de mensen die het betreft", zegt FNV-bestuurder Fred Polhout. Maar volgens de vakbond ligt er een goed sociaal plan voor de betreffende werknemers. ABN Amro zal de komende 3 à 4 jaar de zakentak af gaan bouwen.

Vandaag maakte ABN Amro ook bekend grotendeels te stoppen met het digitale label Moneyou. Hierdoor verdwijnen er in Nederland en Duitsland nog eens 150 banen. ABN Amro kon niet zeggen hoeveel banen er in ons land bij Moneyou geschrapt worden.

De zakentak

CIB is de afdeling binnen ABN Amro die is gericht op grote bedrijven die minstens een omzet hebben van 250 miljoen euro. Ook worden de afdelingen handelsfinanciering en grondstoffenhandel afgestoten. Bij CIB zijn de afgelopen periode een aantal dingen misgegaan. Enkele fiasco's in Singapore en de VS leverden honderden miljoenen euro's verlies op. Daarom werd al verwacht dat de nieuwe topman van ABN Amro, Robert Swaak, zou ingrijpen.

Bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers deed Swaak de problemen bij de zakentak nog af als 'uitzonderlijke gevallen'. Toch liet hij in mei ook weten dat bij ingrijpen alle opties op tafel zouden liggen.

Einde ambitie om wereldspeler te worden

Al jaren draait de zakentak minder goed met als dieptepunt het vorige kwartaal. Mede door de forse verliezen bij CIB leed ABN Amro in het eerst kwartaal een verlies van 395 miljoen euro. "De internationale kant van de zakentak is de afgelopen jaren onvoldoende winstgevend geweest. En op een gegeven moment moet je dan tot een conclusie komen", zegt Swaak.

Met het afstoten van de internationale zakelijke activiteiten komt een einde aan de jarenlange ambitie van de bank om een wereldspeler te worden. Tot 2007 was ABN Amro een wereldspeler met duizenden kantoren in tientallen landen. Maar toen werd de bank opgekocht en opgesplitst door drie banken. De Spaanse bank Santander nam de kantoren in Latijns- en Noord-Amerika over. De Royal Bank of Scotland nam de internationale zakenbank en het investmentmanagement over.

ABN staakt niet alle activiteiten buiten Europa. Met het afhandelen van transacties op de financiële markten (clearing) gaat de bank wel door. Dit was een onderdeel van Fortis. Bij de nationalisatie van ABN Amro in 2008 erfde de bank dit onderdeel en dat blijft nu wel behouden.

5 miljoen verlies

Inmiddels verdient de bank nog steeds aan de leningen en diensten die het verstrekte, zij het minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het verlies is daarom in het tweede kwartaal een stuk minder fors met 5 miljoen euro.

Het verlies in het tweede kwartaal heeft vooral te maken met de grote sommen geld die de bank opzij moest zetten voor problemen bij grote zakelijke klanten, problemen op de oliemarkt en voor de stroppenpot waarin nu veel geld zit om het risico op wanbetalingen door de coronacrisis op te vangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl