Advocaat Yassine Bouchikhi arriveert bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Advocaten bij Marengo-proces boos op OM, 'advocatuur wordt geshamed'

In de rechtszaal op het Justitieel Complex Schiphol is de eerste van drie voorbereidende zittingsdagen aan de gang tegen de criminele organisatie rond Ridouan Taghi. Op de eerste dag gaat het niet alleen over de voortgang van hun dossiers, maar ook over het handelen van sommigen van hun advocaten.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit gekraakte beveiligde berichten dat een aantal advocaten in 2015 informatie uit dossiers van verdachten heeft doorgespeeld naar de organisatie van Taghi. Op dat moment golden er beperkingen, waardoor de informatie niet gedeeld mocht worden.

De advocaten zijn woest dat het OM de berichten heeft toegevoegd aan het dossier, volgens hen zonder goed te checken of de berichten waar zijn. De advocaten noemen het een " "kwaadaardige strategie" van het OM om de verdediging onmogelijk te maken.

OM verklaart de oorlog aan de verdediging

advocaat Nico Meijering

Advocaat Flokstra deed daarom een verzoek aan de rechtbank om meer tijd te krijgen om de onderste steen boven te krijgen. Voor de zitting van 27 augustus willen de advocaten overleg met de cliënten en de deken.

Advocaat of verdachte?

Nog voor het OM aan dat gedeelte begon, vroeg advocaat Bouchikhi de rechtbank of hij het OM mocht onderbreken. Hij wilde dat de rechtbank het OM verhinderde om door te lezen, omdat het "pure laster en onzin" zou zijn.

Andere advocaten tijdens de zitting ondersteunden het standpunt dat "de advocatuur wordt geshamed". Bouchikhi vroeg de rechter of hij zijn toga aan moest houden of hem uit moet trekken en in het verdachtenbankje plaats moest nemen.

Het OM heeft volgens de advocaten tot op heden geen klacht ingediend bij de Orde van Advocaten over het lekken, terwijl dat de normale gang van zaken is. Het OM mocht van de rechter toch verder gaan want "wat het OM wil zeggen, komt voor rekening van het OM".

Telefoon kroongetuige

Bij de zitting is kroongetuige Nabil B. aanwezig, die zelf ook verdachte is in de zaak. Het OM heeft van de voormalige anonieme advocaat van B. een telefoon gekregen die de kroongetuige in zijn cel zou hebben gebruikt om te whatsappen. De inhoud van deze berichten is nog niet bekend.

Volgens het OM heeft de kroongetuige onder ede gelogen over een telefoon die hij in bezit had. Het is nog niet duidelijk welke consequenties dit heeft. Nabil B. bood tijdens de zitting zijn excuses aan dat hij hierover gelogen heeft. Maar volgens B. zijn er geen strafbare feiten mee gepleegd.

De rechtbank hoopt in februari met de inhoudelijke behandeling van de zaak te kunnen beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl