Inter-spits Romelu Lukaku is niet van de bal te krijgen door Leverkusen-verdediger Edmond Tapsoba
NOS Voetbal•

Inter verslaat Bosz' Leverkusen en bereikt halve finales Europa League

Internazionale heeft zich ten koste van Bayer Leverkusen geplaatst voor de halve finales van de Europa League. Met Stefan de Vrij in de basis won Inter in DĂĽsseldorf met 2-1 van de ploeg van coach Peter Bosz en linksback Daley Sinkgraven. Het is voor het eerst sinds 2010, het jaar dat de Champions League gewonnen werd, dat Inter weer in een halve finale van een Europees toernooi staat.

Inter nam al na een kwartier de leiding. De Belgische spits Romelu Lukaku draaide zich goed vrij in het strafschopgebied van Leverkusen. Zijn schot kon nog worden geblokt door Sinkgraven, maar in de rebound had de defensie van Leverkusen geen antwoord op het fraaie 'buitenkantje rechts' van Nicolò Barella.

De spelers van Internazionale vieren de openingstreffer tegen Bayer Leverkusen

Leverkusen kreeg geen enkele grip op de wedstrijd en na twintig minuten stond het al 2-0. Ashley Young vond Lukaku, die zijn lichaam goed gebruikte om Edmond Tapsoba van zich af te houden. De verdediger van Leverkusen trok Lukaku naar beneden, maar de Belg schoot de bal al vallend binnen. Het was de zesde Europese wedstrijd op rij waarin Lukaku doel trof voor Inter.

Nog geen twee minuten later mocht Leverkusen doelman Lukas Hrádecký bedanken dat het geen 3-0 werd. Oog in oog met Lukaku hield de Fin zijn ploeg met een puike redding op de been. In plaats van een vroege beslissing, viel er uit het niets een doelpunt aan de andere kant. Na een combinatie met Kevin Volland trof Kai Havertz doel en kwam Leverkusen terug in de wedstrijd.

Lang leek de ploeg van Bosz niet te kunnen genieten van die aansluitingstreffer. In de ogen van scheidsrechter Carlos Del Cerro Grande maakte Sinkgraven hands in zijn eigen strafschopgebied. Lukaku stond al klaar om de penalty te nemen, maar de VAR draaide de beslissing terug. Uit de herhaling bleek namelijk dat Sinkgraven de bal met zijn schouder raakte.

Teleurstelling bij Leverkusen-trainer Peter Bosz

Na rust ontwikkelde zich een spannende wedstrijd, waarin Inter naliet de wedstrijd te beslissen maar Leverkusen er ook niet in slaagde om de gelijkmaker te produceren. Kerem Demirbay was er namens Leverkusen met een hard schot dichtbij (redding Samir Handanovic) terwijl Inter-invaller Alexis Sánchez tot tweemaal toe geen raad wist met een goede mogelijkheid.

Ook Victor Moses liet na om de genadeklap uit te delen aan Leverkusen, waardoor de Duitsers mochten blijven hopen op een verlenging. Die hoop bleef toen in de blessuretijd opnieuw een strafschop voor Inter werd teruggedraaid door de VAR, wegens een handsbal in aanloop naar de penalty.

In de resterende minuten drong Leverkusen wel aan maar echt grote kansen kreeg het niet meer. Dinsdag weet Inter wie volgende week maandagavond de tegenstander is in de halve finale. Dat wordt de winnaar van het duel tussen Sjachtar Donetsk en FC Basel.