NOS NieuwsAangepast

OM erkent fouten zaak-Milly Boele

Het Openbaar Ministerie (OM) in Dordrecht erkent dat in de vermissingszaak van Milly Boele te laat is opgeschaald. In een rapport van de commissie-Leeuwe, dat vandaag in handen kwam van de NOS, staat dat de vermissing van het meisje (12) te lang is onderschat door politie en justitie.

"De gezaghebbende leidinggevenden hadden bij elkaar moeten komen om beslissingen te kunnen nemen", laat het OM weten in een reactie op het uitlekken van het rapport. "Dat gebeurt vanaf nu ook. Gezamenlijk, met de politie en in heel het land, zijn wij bezig met het aanscherpen van de protocollen."

Gevoelens sparen

Ook burgemeester Brok van Dordrecht meent dat de zaken "ondanks de grote inzet nog beter hadden gemoeten".

Hij zegt de aanbevelingen van de commissie over te nemen. Zo wil hij onder meer kijken naar de communicatie met de buitenwereld. Na de verdwijning van Milly werden publiekelijk nog alle opties opengehouden, terwijl de politie er al van overtuigd was dat het meisje slachtoffer was van een misdaad.

Volgens het OM gebeurde dat "om de gevoelens van de familie te sparen".

'Adequaat'

De politie Zuid-Holland-Zuid laat weten vooral te willen kijken naar wat er goed is gegaan. Volgens een woordvoerder is er "in deze uitzonderlijke zaak een behoorlijke prestatie geleverd". "De commissie heeft geconcludeerd dat er op vele onderdelen adequaat is gehandeld."

Wel spreekt de politie van "leermomenten". Korpschef Teun Visscher zegt nog "eens goed te moeten nadenken" over de aanbeveling dat leidinggevenden eerder betrokken hadden moeten worden.

Hij acht het juist niet wenselijk dat hogere leidinggevenden zich met de zaak hadden bemoeid. Bovendien "waren de uitkomsten en beslissingen dan dezelfde geweest".

Politie-agent

De 12-jarige Milly uit Dordrecht verdween vorig jaar maart en werd een week later dood teruggevonden in de tuin van buurman en politieman Sander V. Die werd in november veroordeeld tot 18 jaar en tbs voor de moord op Milly.

Dat de moordenaar een agent bleek, heeft volgens Visscher het korps zwaar aangegrepen. Toch is de politie volgens hem professioneel te werk gegaan.

"Dat de verdachte op nagenoeg alle feiten van de tenlastelegging is veroordeeld, is te danken aan de kwaliteit van het rechercheonderzoek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl